Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Συνοδική Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Φώτιο.στην Ι.Μ.Πεντέλης

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου
Με λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.Το πρωί τελέστηκε στο Καθολικό

της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου μετά δύο Συνοδικών Μητροπολιτών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμ. Δαμιανός, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας κ.Εφραίμ, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Τριφυλλίας κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Σιατίστης κ. Παύλος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Ελάσσονος κ. Βασίλειος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ελευσίνος κ. Ιερόθεος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Θεοφ. Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Επίσης παρέστησαν, Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και πλήθος πιστών.


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος που ευρίσκεται στο χώρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη, κατά την ημέρα αυτή, σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές και τους λοιπούς διδάσκοντες στις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στον εφετινό εορτασμό ομιλήτρια ήταν η Ελλογιμώτατη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Δέσπω Λιάλιου, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Παράδοσις και Ανανέωσις κατά τον ιερόν Φώτιον», .

Ο Μακαριώτατος έκλεισε την όλη εκδήλωση αφού ευχαρίστησε τόσο τον Εισηγητή όσο και τους συνέδρο
υς.





















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...