Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Εντυπωσιακή εκδήλωση της Αδελφότητας Βιθυνών !


Η Αδελφότητα Βιθυνών, το πρώτο Μικρασιατικό Σωματείο που δημιουργήθηκε στην προσφυγούπολη της Νίκαιας – έτος 1934 – έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα
την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, στην αίθουσα του Δημαρχείου της Νίκαιας.
Την αίθουσα κοσμούσε το εξαίρετο Λάβαρο της Αδελφότητας με την Ελληνιστική προσωποποιημένη παράσταση της Βιθυνίας, δίπλα στη Γαλανόλευκη . Ο κόσμος πολύς , κατάμεστη η αίθουσα από Βιθυνούς και Μικρασιάτες από όλα τα σημεία της Αττικής , που έσπευσαν να παραστούν, για να ζήσουν το ρίγος της πάντα ζωντανής στις ψυχές πατρίδας και να ξανασμίξουν με πρόσωπα συμπατριωτών αγαπημένα , ανεξίτηλα γραμμένα στα φύλλα της καρδιάς. Το πρόγραμμα εκτός από τον επίκαιρο και συγκινησιακά φορτισμένο χαιρετισμό του προέδρου κ. Δημοσθένη Αρζουχαλτζή, περιλάμβανε  παρουσίαση του « νεογέννητου» Περιοδικού της Αδελφότητας « Βιθυνιακά Χρονικά» από την υπεύθυνη σύνταξης κ. Επίχαρι Μιχαηλίδου η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα Βιθυνιακά Χρονικά έκαναν την έκπληξη . Κυκλοφόρησαν σε καιρό που θέλαν να μας πείσουν πως όλη μας η ζωή εξαρτάται από το ΔΝΤ , την τρόϊκα και τις αποφάσεις τους. Και μεις είπαμε ΟΧΙ. Είπαμε πως όταν οι καιροί είναι δύσκολοι ,ρίχνουμε πιο βαθιά τις ρίζες μας και παίρνουμε χυμούς και μαθήματα απ΄τους πατέρες μας και αντέχουμε με αξιοπρέπεια, παλεύουμε και νικούμε.»
Τα μέλη της  συντακτικής επιτροπής κ.κ. Ναταλία Συγγελίδου και Ελισάβετ Ζέρβα , που διάβασαν αποσπάσματα από το 2ο τεύχος. Το περιοδικό  είναι «τριμηνιαία έκδοση λόγου, ιστορίας, τέχνης αλλά και ενημέρωσης για σύγχρονα πολιτιστικά, εθνικά και ανθρωπιστικά γεγονότα » και δηλώνει το «παρών»  και τη δυναμική των Μικρασιατών στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η Πατρίδα μας.
  



 Την εκδήλωση πλαισίωσε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη χορωδία του Μουσικού Ομίλου Νικαίας που με συνοδεία πιάνου απέδωσε θαυμάσια κλασικά και σύγχρονα χορωδιακά τραγούδια  και το χορευτικό τμήμα της δραστήριας Ενωσης Δαρδανελλιωτών που με καλαίσθητες ενδυμασίες εποχής του ΄20 παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα από χορούς όλων των περιοχών της Μικρασίας από Καππαδοκικούς μέχρι ζεϊμπέκικο.   
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Νικαίας κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, οι βουλευτές κ.κ. Αναστάσιος Νεράντζης και Γιάννης Τραγάκης, καθώς και οι πρόεδροι των Μικρασιατικών Συλλόγων Νικαίας και της Εταιρίας Πολιτισμού . Την πίτα ευλόγησε με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική ακολουθία ο αιδεσιμολογιώτατος π. Πέτρος Μηλιδώνης, ο οποίος εντυπωσίασε και συγκίνησε μιλώντας με δάκρυα για την αγαπημένη του πατρίδα τη Σμύρνη.
Όλοι οι πατριώτες και φίλοι έφυγαν παίρνοντας μαζί με το κομμάτι της Βασιλόπιτας μια δυνατή γεύση της πάντα αγωνιστικής και ριζωμένης στην Παράδοση των Πατέρων μας Μικρασιάτικης ψυχής.







ΣΗΜ.  Σημειώνουμε ότι  το 1939 ο πρόεδρος της Αδελφότητας Βιθυνών  και τότε Δήμαρχος, λόγιος και πολιτικός Ιωάννης Μελάς έδωσε το όνομα στην πόλη ύστερα από διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για αντικατάσταση του γεωνυμικού «Κοκκινιά» που είχε η περιοχή λόγω του χρώματος του εδάφους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...