Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Δικαιώθηκε η Εκκλησία στην Κύπρο για τα κλεμμένα κειμήλια από τα Κατεχόμενα

Την ώρα που η Κύπρος ζει δραματικές ώρες, μια απόφαση του Εφετείου του Μονάχου έφερε χαμόγελα σε αρκετούς ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Το γερμανικό δικαστήριο διέταξε να επιστραφούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κύπρο 173 εκκλησιαστικά κειμήλια (εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες) που είχαν συληθεί από ναούς και μονές στα Κατεχόμενα από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν.

Η υπόθεση εκκρεμούσε στην γερμανική δικαιοσύνη εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ο Ντικμέν ισχυριζόταν ότι τα κειμήλια του ανήκαν και μάλιστα τα κοστολογούσε στο ποσό των έξι εκατ. ευρώ για να τα παραχωρήσει. Ωστόσο, το δικαστήριο βασιζόμενο στην γνωμάτευση του γερμανού καθηγητή βυζαντινολογίας Γιοχάνες Ντέκερ, αποδέχθηκε ότι τα κειμήλια είναι έργα κυπρίων αγιογράφων.

«Πρόκειται για έργα που προέρχονται από πενήντα περίπου διαφορετικούς λεηλατημένους ναούς στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, που έχουν πλήρως ταυτιστεί, ενώ δυστυχώς μεγάλο μέρος τους δεν έχει πλήρως ταυτολογηθεί λόγω ελλιπών αρχείων», αναφέρεται σε υπόμνημα από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ίδια απόφαση του Εφετείου Μονάχου ο Ντικμέν καλείται να επιστρέψει και περίπου 90.000 ευρώ, που είχαν κατασχεθεί το 1997 από την Βαυαρική Αστυνομία μαζί με τα κειμήλια στο διαμέρισμά του στο Μόναχο.

Οι μεγαλύτερες λεηλασίες του Ντικμέν έγιναν στις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση, οι οποίες αγοράστηκαν από το ίδρυμα Μενίλ στο Τέξας αλλά πέρυσι κατέστη δυνατό να επιστραφούν στην Κύπρο, καθώς επίσης και στα επιτοίχια ψηφιδωτά του 6ου αιώνα από τον Ναό της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη που χρονολογούνται στο 12ο αιώνα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το σύνολο των έργων που κατασχέθηκαν από τα χέρια του τούρκου αρχαιοκάπηλου ήταν 232 αλλά τα 60 θα παραμείνουν ακόμη στη Γερμανία, καθώς δεν υπάρχει ακόμα γνωμάτευση για την προέλευσή τους.

Πηγή εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...