Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πολύτιμα τεκμήρια του '21 σε έκθεση στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Η πρωτότυπη προκήρυξη της επανάστασης στη Μολδοβλαχία με υπογραφή και σφραγίδα Υψηλάντη, το νεκρικό προσωπείο του Κολοκοτρώνη, οι πιστόλες του Τζαβέλα, το πριονωτό σπαθί του Καραϊσκάκη, η σπάθα του Νικηταρά και τα υπόλοιπα όπλα των πρωταγωνιστών της επανάστασης, είναι μερικά από τα εκθέματα που μπορεί κανείς να δει στην έκθεση με τίτλο: «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», που λειτουργεί στον πρώτο όροφο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειος Νικόλτσιος, ανέφερε πως: «λίγος κόσμος γνωρίζει ότι ο τουρκικός στρατός βρήκε αντίσταση και καθυστέρησε στη Μακεδονία, επιτρέποντας στον αγώνα να φουντώσει στην Πελοπόννησο. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Νάουσα και Όλυμπος υπέστησαν μεγάλα δεινά κατά την περίοδο της επανάστασης, με ολόκληρα χωριά να αφανίζονται».

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και θα παραμείνει στο ΥΜΑΘ μέχρι τις 10 Ιουνίου. Κειμήλια παραχωρήθηκαν από τις συλλογές: Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, Προεδρικής Φρουράς, Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Πολεμικού Μουσείου, Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γιαννόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αναστάσιου Λιάσκου, Βασίλειου Νικόλτσιου, Νικόλαου Νικόλτσιου, Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου. Παράλληλα, στο ΥΜΑΘ λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με στολές Ευζώνων του Ιωάννη Μυλωνά, της συλλογής Αλέξανδρου και Λένας Χαΐτογλου.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από 9 π.μ. έως 4 μ.μ. και Σάββατο - Κυριακή από 9 π.μ. έως 2 μ.μ..

Πηγή εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...