Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η μνήμη της παιδομάρτυρος Μαρίνης και στο ομώνυμο ναό Της, στην Ηλιούπολη Ατικκής

Εορτάστηκε η μνήμη της παιδομάρτυρος Μαρίνης και στο ομώνυμο ναό Της, στην Ηλιούπολη Ατικκής. Η εφετινή πανύγηρις είχε συναρτημένο και ένα άλλο γεγονός κατά την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, ιστορικό για την περιοχή, αφού έγινε η αποκάλυψη του μνημείου της Εθνικής Ανεξαρτησίας στην ομώνυμη πλατεία, της περιοχής Αγίας Μαρίνης.
Των ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας στην οποία και ομίλησε, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος,

πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπο, και δεκάδες κληρικούς, που προσήλθαν από ενορίες της Αττικής και εκτός αυτής, αλλά και το εξωτερικό.

Του Εσπερινού της παραμονής, κατά τον οποίο και θεράπευσε το ιερό κήρυγμα, ο Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Μουστάκας, ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι με χορούς και τραγούδια που χόρεψαν τα μέλη των τοπικών συλλόγων Κρητών και Ηπειρωτών Ηλιουπόλεως, αλλά και ομάδα νέων εκ της εκκλησιαστικής κοινότητας Αγίας Τριάδος Αιγάλεω, ενώ για τρεις ώρες χόρεψαν και οι κάτοικοι τη περιοχής καθώς και οι πολυάριθμοι προσκυνητές. Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία στον όρθρο της οποίας εψάλησαν και τα εγκώμια της Αγίας.

Το απόγευμα της εορτής, έγινε μεθέορτος εσπερινός και ευλογία των κολλύβων της Αγίας, με ζαχαροπλαστικά εικονογραφημένη επ΄αυτών την εικόνα Της, από τους πατέρες της Μονής Παναγίας Κατακεκρυμένης Άργους. Ακολούθησε η λιτάνευσις στην οποία συμμετείχε εκτός των προαναφερθέντων Ιεραρχών και ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Αρχιερατικώς επίτροπος της Ηλιουπόλεως. Την ιερά πομπή συγκρότησαν, οι Ιερόπαιδες, τα λευκοφορεμένα κορίτσια των κατηχητικών σχολείων, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Φιλαρμονικές της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και η φιλαρμονική «Ντε σόλ» που τη αποτελούν μέλη της πρώην Φιλαρμονικής Ηλιουπόλεως, ομάδες Κρητών και Ηπειρωτών με παραδοσιακές φορεσιές, οι Ιεροψάλτες οι Κληρικοί και οι ακολουθούντες, Άρχοντες με τον Λαό.

Κατά την άφιξη της λιτανείας στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της κοινότητας, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, προσεφώνησε την ομήγυρη, αναφερόμενος στο ιστορικό της εξ απροσεξίας, καταστροφής κατά την τελευταία ανάπλαση της πλατείας, παλιού εικονοστασίου της Αγίας Μαρίνης και την εν συνεχεία πρόταση της Εκκλησιαστικής κοινότητας, περί κατασκευής στον τόπο του, μνημείου για τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Μίλησε για την σύγχρονη υποδούλωση από «τον μοντέρνο τρόπο ζωής που οδηγεί την χώρα σε πληθυσμιακό μαρασμό με την υπογεννητικότητα, αλλά και την εξολόθρευση του ενεργού πληθυσμού με την επιλογή της αγαμίας, τα ναρκωτικά και τους θανάτους που προκαλεί η ταχύτητα. Χρειαζόμαστε, συνέχισε, μια πνευματική αναγέννηση για την απελευθέρωση μας από την σύγχρονη κατοχή με τα όσα επιβάλλουν στην πατρίδα μας οι τάχα και πάντα σωτήρες της. Μίλησε για τον συμβολισμό της παρουσίας του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στην τελετή, αφού από τα χώματα στα οποία ποιμένει ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 1821 η επί Ελλαδικού εδάφους επανάσταση για την Ανεξαρτησία. Τέλος ευχαρίστησε τους μοχθήσαντες για το έργο και τους προσελθόντες στον εγκαινιασμό του, καθώς και τα στελέχη της ενορίας για την εθελοντική προσφορά τους στην διεξαγωγή του πανυγηριού.

Τελέσθηκε Αγιασμός και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, μαζί με τον Μεσσηνιακής καταγωγής Δήμαρχο Ηλιουπόλεως Βασίλη Βαλασόπουλο, αποκάλυψαν το μνημείο, ενώ ο Επίσκοπος Φαναρίου, τοποθέτησε εντός αυτού το εικόνισμα της Αγίας Μαρίνης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, που είπε ότι, όπως οι προπάτορες μας ενωμένοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία, έτσι πρέπει ενωμένοι να διαθρυλήσουμε σε όλους τους λαούς, ότι η Ελλάδα έχει μέλλον, γιατί έχει ιστορία και πολιτισμό, αλλά και από τον Δήμαρχο της πόλεως, που τόνισε πως την πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου στήριξαν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις, δείχνοντας έτσι την γραμμή της ενότητας για την πόλη και τα προβλήματά της.

Το μνημείο, κατά των Ελλήνων συνήθη, αφού καθυστέρησε να κατασκευαστεί πλέον των τρεισήμισι ετών, ανεγέρθηκε σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων και στην μαρμαρόγλυπτη σύνθεση (έργο του Αγιομαρινώτη Γεωργίου Κουζούπη), ενετάγησαν, Σταυρός, εικονοστάσι της Αγίας, το επίγραμμα «στους Αγωνιστές και ήρωες της Ελλαδικής Ανεξαρτησίας Η Ηλιούπολις» καθώς και δύο στροφές από τον ύμνο είς την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού που γράφουν:

Κάθε πέτρα μνήμα ας γένη,
Και η θρησκεία κι’ η Ελευθεριά
Μ’ αργοπάτημα ας πηγαίνη
Μεταξύ τους, και ας μετρά.

Στο αίμα αυτό, που δεν πονείτε
Για πατρίδα, για θρησκειά,
Σας ορκίζω, αγκαλιασθήτε
Σαν αδέλφια γκαρδιακά.

Αξιομνημόνευτο είναι ότι για πρώτη φορά, την Ιερά Εικόνα επέστρεψαν στο Ναό, τα μέλη του συλλόγου φιλάθλων του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης «Ρέμπελς 9». Την λιτανεία παρακολούθησαν και φιλοξενήθηκαν εν συνεχεία από την ενορία 27, Ρωμαιοκαθολικοί ως επί το πλείστον, Ιερείς και σπουδαστές που παρακολουθούν το σεμινάριο εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας, της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εν συνεχεία έγινε η Παράκλησις και το Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς στην Αγία Μαρίνα.



























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...