Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Κερκύρας Νεκτάριος: « Η ιερωσύνη χρειάζεται κατάρτιση και αγώνα για να δίδει καρπούς στην εποχή μας»

Ολοκληρώθηκαν στην Κέρκυρα το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου 2013 οι τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη του προστάτη της τοπικής Εκκλησίας Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, με την ακολουθία της επανατοποθετήσεως του Ιερού Σκηνώματος («μπάσματα») στην λάρνακα. Πλήθος κόσμου ήταν και μέσα και έξω από τον ιερό ναό, για να λάβει την ευλογία του Αγίου μέσα από την τήρηση ενός ξεχωριστού λατρευτικού τυπικού, το οποίο δίδει μία μοναδική χροιά στο περιεχόμενο της γιορτής.
Το πρωί της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος χειροτόνησε εις πρεσβύτερον τον έγγαμο διάκονο π. Ιωάννη Σαλβάνο, πατέρα τριών παιδιών. Ο νέος πρεσβύτερος θα αναλάβει εφημέριος στην ενορία του Σπαρτύλλα. Ο π. Ιωάννης διακόνησε επί τρία και πλέον έτη τον Μητροπολίτη Κερκύρας και εξέφρασε στην χειροτονητήρια προσφώνησή του την ευγνωμοσύνη του για τα όσα έμαθε κοντά του, αφού εξέφρασε την απορία του για τα μεγαλεία του Θεού τα οποία συντελούνται σε κάθε ιερέα, καθιστώντας τον συνεχιστή της τιμημένης πορείας τόσων Αγίων ανδρών ανά τους αιώνες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε στον νεοχειροτονούμενο την ανάγκη για προθυμία ώστε να καταρτίζεται πνευματικά συνεχώς. Η ιερωσύνη χρειάζεται κατάρτιση και πνευματικό αγώνα, χρειάζεται εν ταπεινώσει πνεύμα μαθητείας, ώστε να δίδει καρπούς αληθινούς στην εποχή μας. Η ιερωσύνη είναι αποστολή και ο απεσταλμένος του Θεού δεν μπορεί να βιώνει την συνήθεια και την αδιαφορία σε έναν κόσμο ο οποίος έχει περιπέσει στην αδιαφορία περί τα πνευματικά. Κάθε μέρα στη ζωή ενός ιερέα είναι η αφετηρία για περισσότερο αγώνα, περισσότερη μελέτη, κατάρτιση και διάθεση να συμβάλει στην αναζήτηση της Αλήθειας που είναι ο Χριστός για όλους τους ανθρώπους. Αυτό ήταν και το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος ανύστακτα πάλεψε να προσφέρει το Χριστό τοις πάσι κινούμενος από την αγάπη που ο Θεός δίδει και την ίδια στιγμή να Τον αφήνει να μορφώνεται εντός του με τον πνευματικό αγώνα.

Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου εξάλλου έγινε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Κωνσταντάς, ενώ το ίδιο βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Μέχρι και την ώρα των μπασμάτων ο Ναός του Αγίου ήταν κατάμεστος από πλήθος λαού που με υπομονή περίμενε για να χαιρετήσει τον Άγιο και να λάβει την ευλογία από το άφθαρτο Ιερό σκήνωμα, σέμνωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...