Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Κερκύρας Νεκτάριος: "Ο Χριστός είναι Εκείνος που δωρίζει στον άνθρωπο την ελευθερία από όλα τα δεσμά"

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,
Ο μεγαλύτερος πόθος ο οποίος ενυπάρχει στις ανθρώπινες καρδιές είναι αυτός της ελευθερίας. Να μην δεσμευόμαστε από τον χρόνο. Από την φθορά της αμαρτίας. Από το σκοτάδι του θανάτου. Από τις ποικίλες δυνάμεις του κακού, οι οποίες δεν επιτρέπουν στις χαρές μας να έχουν διάρκεια. Γι’ αυτό και κάθε φορά που εισερχόμαστε σε έναν νέο χρόνο γιορτάζουμε με την προσδοκία, έστω και για λίγο, να αφήσουμε κατά μέρος τις δεσμεύσεις μας. Να ελπίσουμε ότι η ζωή μας θα γίνει καλύτερη. Ότι τα προβλήματά μας θα ελαττωθούν και ότι μας περιμένει περισσότερη χαρά.

Σ’ αυτήν την ελπίδα, που από μόνη της λειτουργεί πρόσκαιρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν έπαυσε ούτε και θα πάψει να μας δείχνει το Πρόσωπο Εκείνο το οποίο μας δίδει ως δωρεά μοναδική την ελευθερία που αναζητούμε στην πληρότητά της. Και ψάλλει με χαρά: «Ελευθέρα μεν η κτίσις γνωρίζεται . υιοί δε φωτός, οι πριν εσκοτισμένοι. Μόνος στενάζει, του σκότους ο προστάτης. Νυν ευλογείτω συντόνως τον αίτιον, η πριν τάλαινα των εθνών παγκληρία». Βλέπουμε την κτίση όλη ελεύθερη από την δουλεία της φθοράς και του θανάτου. Αυτοί που βρίσκονταν πριν στο σκοτάδι της αμαρτίας τώρα υιοί φωτός αναδείχθηκαν και μόνος στενάζει ο προστάτης του σκότους διάβολος. Τώρα όλα τα πριν βασανισμένα από την αμαρτία έθνη με μία φωνή δοξολογούν τον Αίτιο των δωρεών, τον Χριστό.

Ο Χριστός λοιπόν, με την ενανθρώπηση και το απολυτρωτικό Του έργο, είναι Εκείνος που δωρίζει στον άνθρωπο την ελευθερία από όλα τα δεσμά. Είναι Εκείνος που δίδει νόημα αιωνιότητας στον χρόνο μας. Η πίστη σ’ Εκείνον δίδει διάρκεια στην χαρά, γιατί γνωρίζουμε πως τίποτε στη ζωή δεν γίνεται χωρίς το θέλημά Του. Και επειδή είμαστε βέβαιοι για την αγάπη Του προς τα πρόσωπά μας, μπορούμε να αντέχουμε σε κάθε δυσκολία και να μην σβήνει η ελπίδα από τις καρδιές μας. Μόνη προϋπόθεση η διάθεση της δοξολογίας. Αυτό το «Δόξα τω Θεώ» που οι παλαιότεροι έλεγαν από την καρδιά τους, σε κάθε περίσταση, σε κάθε σταυρό και δοκιμασία, αλλά και σε κάθε μικρότερη η μεγαλύτερη χαρά, και που εμείς το στερηθήκαμε, καθώς προσανατολίσαμε την ζωή μας με κέντρο τον εαυτό μας και όχι Εκείνον.

Δυσκολεύεται ο κόσμος μας σήμερα υποταγμένος στις ποικίλες δυνάμεις που ελέγχουν την ανθρώπινη ζωή, όχι με γνώμονα την αγάπη, την αλληλεγγύη, την εύρεση νοήματος αιωνιότητας, αλλά με κριτήριο το συμφέρον, τον πλουτισμό εις βάρος των πολλών, την απαξίωση του ανθρωπίνου προσώπου, τις πρόσκαιρες απολαύσεις. Όσοι όμως πιστεύουμε στον Αίτιο της Ελευθερίας από κάθε δεσμό γνωρίζουμε ότι ο χρόνος μας δίδεται από Εκείνον για να Τον συναντούμε στην ζωή της Εκκλησίας, στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας, στον αγώνα εναντίον «του προστάτου του σκότους». Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε «το της υιοθεσίας χάρισμα» από Εκείνον και να γινόμαστε «υιοί φωτός και κληρονόμοι της βασιλείας Του». Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι και κατά την νέα χρονιά το δικό Του θέλημα θα δώσει νόημα στην ζωή τόσο την προσωπική όσο και του κόσμου μας. Είμαστε έτοιμοι, ως μία νέα «παγκληρία εθνών», να Τον δοξάσουμε και να χαρούμε με ο,τι Αυτός μας δίδει, και το περίσσευμα και το υστέρημα. Και να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα σε όσους το έχουν ανάγκη, δηλαδή σε όλο τον κόσμο!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά σε όλους και όλες! Περισσότερη πίστη στον Χριστό μας και κάθε καλό!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...