Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων - Απολογισμός μιας ταπεινής προσφοράς

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου
13 Δεκεμβρίου 1943-13 Δεκεμβρίου 2013! Μιά τραγική ἐπετειος! Συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τήν αποφράδα εκείνην ημέρα, όπου τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής κατέστρεψαν ολοσχερώς τα μαρτυρικά, ηρωίκά καί ιστορικά Καλάβρυτα. Ετυφέκισαν και εδολοφόνησαν όλους τους ἀνδρες, μεταξή των οποίων και πᾶιδιά ηλικίας 14-16 ετών, ἐκλεισαν τα γυναικόπαιδα μέσα το Δημοτικό Σχολείο, ελεηλάτησαν σπίτια, τράπεζες κλπ, αποκόμισαν όλο το χρήμα καί ό,τι πολύτιμο υπήρχε στην πόλη καί, τέλος, έβαλαν φωτιά και την κατέκαψαν!
______________Την επέτειο ετίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Παρέστησαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Κορίνθου κ. Διονύσιος. Επίσης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.
_____________Μετά τήν τέλεση του Μνημοσύνου στον Τόπο της Θυσίας ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουρᾶς, Δικηγόρος, σε ειδική Τελετή ανακήρυξε τον Μακαριώτατος Αρχιεπισκοπο κ. Ιερώνυμο Επίτιμο Δημότη της πόλεως των Καλαβρύτων.
____________Κατά τήν διάρκεια του Γεύματος, το όποίον ακολούθησε και το οποίον παρέθεσεν ο κ. Δήμαρχος Καλαβρύτων, είχα τήν ευκαιρία να παρουσιάσω ένα Απολογιμσό της ταπεινής προσφοράς μου πρός τόν μαρτυρικό Τόπο των Καλαβρύτων καί όσα συνδέονται με την τραγική Επέτειο της 13ης δεκεμβρίου 1943. Ταύτα εθεώρησα χρέος μου να καταχωρίσω και εδώ, ώστε να υπάρχει μια ιστορική καταγραφή της προσφοράς της τοπικής μας Εκκλησίας ειδικά ως πρός τήν Επέτειο της καταστροφής, Τρία πράγματα είναι αξιοσημείωτα.



Η ανακάλυψη, διάσωση στο Εκκλησιαστικό μας Μουσείο και εκτύπωση της πρώτης γραπτής μαρτυρίας για τα τραγικά γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Είναι η Έκθεση, την οποίαν συνέταξε μόλις λίγες ημέρες αργότερα, δηλ. στις 30 Δεκεμβρίου 1943 ο τότε Επιθεωρητής Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως Θεόδωρος Παπαβασι-λείου και την οποίαν απέστειλε προς κάποιον Οργανισμόν, υποθέτω προς τον Ε.Ε.Σ. Το κείμενο ανακάλυψε η ελαχιστότης μου στο αρχειακό υλικό του αειμνήστου Θεοδώρου Μερτικοπούλου, επί δεκαετίες Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου Οικονομικών.

Το κείμενο αυτό επανεξεδόθη τώρα σε Τρίτη Έκδοση με τίτλο «ΤΟ ΔΡΑΜΑ

ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ». Εξεδόθη επίσης και σε 2η Έκδοση σε αυτοτελή μετάφραση στα Γερμανικά.

Τα βιβλία αυτά διατίθενται από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως.






Η καταγραφή σε βίντεο-ταινία, με την επιστασία του Νέστορα Μάτσα της μαρτυρίας Καλαβρυτινών, οι οποίοι τελικά διεσώθησαν από την χαριστική βολή και επέζησαν, για τα γεγονότα της τραγικής εκείνης ημέρας! Προλάβαμε και καταγράψαμε την μαρτυρία τους! Σήμερα ουδείς εξ αυτών ευρίσκεται στη ζωή. Η καταγραφή έγινε, κατόπιν παρακλήσεώς μας, με την ευγενή επιχορήγηση του αειμνήστου Δημητρίου Τούζιου, Μεγάλου Ευεργέτου της Επαρχίας Καλαβρύτων.

Το ντοκουμέντο αυτό σήμερα κυκλοφορεί σε μορφή DVD και διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως.


Η επιτυχία της ιδέας, ότι «Μνήμη και Λήθη συνυφαίνουν την Ιστορία»! Δεν
λησμονούμε τα παθήματά μας, αλλά συγχωρούμε και πορευόμεθα μπροστά! Στα πρώτα χρόνια της ποιμαντικής μας διακονίας (η ανάληψη της ποιμαντορικής μας ευθύνης ως Μητροπολίτου της Επαρχίας έγινε την 19ην Νοεμβρίου 1978) ακόμη και η λέξη Γερμανός ή Γερμανία ξεσήκωναν τάραχο στις ψυχές των ανθρώπων. Κάθε τι το Γερμανικό ήταν απαράδεκτο στην μαρτυρική αυτή πόλη. Εμείς, πνευματικός Πατήρ της Επαρχίας, προσπαθήσαμε να λειώσουν οι πάγοι, να μαλακώσουν οι καρδιές των ανθρώπων, να συγχωρήσουμε τους εχθρούς μας και να δώσουμε τα χέρια, ώστε ο τόπος να πάει λίγο μπροστά. Αποτέλεσμα αυτής της προσπαθείας ήταν, ότι τελικά ο τότε Δήμαρχος των Καλαβρύτων Πάνος Πόλκας, σφοδρός πολέμιος της ιδέας μας, την Κυριακή 2 Αυγούστου 1983 να παραθέσει γεύμα στο σπίτι του στον εν Αθήναις κατά την εποχή εκείνη Dr. Helmut Sigrist, Πρέσβυ της Δυτικής Γερμανίας! Αργότερα, stiw 4 April;ioy 2000, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Johannes Rauπραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στα μαρτυρικά Καλάβρυτα. Τέλος ο εκάστοτε εν Αθήναις Πρέσβυς της Γερμανίας κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου καταθέτει στεφάνι στον Τόπο της Θυσίας και παρακάθεται στο Επίσημο Γεύμα ως Προσκεκλημένος του Δημάρχου Καλαβρύτων.

Τώρα λοιπόν «Μνήμη και Λήθη» συμπορεύονται στα Καλάβρυτα. Η Εκκλησία έδωσε αυτό το δώρο στις νεώτερες γενηές, ενώ ακόμη ζούσαν κάποιες Μάρτυρικές Καλαβρυτινές Γυναίκες, χήρες των εκτελεσθέντων Συζύγων τους! Το βιβλίο μας «Μνήμη και Λήθη…», αφιερὢμένο στην Επίσκεψη του Johann Rau έπαιξε το ρόλο του.

Και αυτό το βιβλίο διατίθεται επίσης από το Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αυτά, λοιπόν, αποτελούν την πενιχρή μεν, αλλά και τόσο ωφέλιμη, ποιμαντική προσφορά μας στην μαρτυρική αυτή πόλη των Καλαβρύτων και στην διατήρηση της μνήμης των τραγικών εκείνων γεγονότων, δηλ. της ολοκληρωτικής καταστροφής της πόλεως.



Αίγιον, 17 Δεκεμβρίου 2013
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ


********************


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ "ROMFEA,GR"


Του Αθανάσιου Θανόπουλου
Εβδομήντα χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα συμπληρώνονται σήμερα. Από τότε που οι Γερμανοί, σκόρπισαν τον θάνατο στα Καλάβρυτα και σκότωσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό, άνω της ηλικίας των 13 ετών.
Στις 10 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό θα τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: "Τώρα που φεύγουμε από τον χώρο αυτό ας τιμήσουμε τους νεκρούς, και ας αφήσουμε το μυαλό μας να κάνει ωφέλιμες σκέψεις."
Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι "πόσα χρωστάμε εμείς ως Έθνος στην Ευρώπη; Η Ευρώπη μας αποζημίωσε ποτέ για τα θύματα μας; Ποιος θα σταθεί απέναντι στα θύματα και θα αποφασίσει πόσο αξίζουν;"
Στις 11 σχηματίστηκε πομπή προς τον Τόπο Θυσίας, όπου και εκεί έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Παρόντες στις εκδηλώσεις μνήμης ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δαβάκης ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Ανδρέας Κατσανιώνης, ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ κ. Πάνος Καμμένος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Καλαβρύτων, μετά από ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Φωτό: Χρήστος Μπόνης

ΤΡΙΣΑΓΙΟΝ





Ο ΔΙΣΚΟΣ


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΝ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝ






ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝ





ΟΙ ΑΡΧΕΣ




ΑΝΑΚΗΡΥΞΙΣΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Πηγή εδώ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...