Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Τιμήθηκε ο Πρωτοψάλτης Ελευθέριος Μαζαράκης

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013, στις 6.30 μ.μ. στον πάντοτε φιλόξενοΙερό Ναό Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιεροψάλτών Ν. Ευβοίας «Ο ΠαπαΓιώργης Ρήγας», με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.
Κατά την διάρκεια της Συναυλίας, δύο Βυζαντινές Χορωδίες, η του Συλλόγου Ιεροψαλτών Επαρχίας Θηβών «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς», υπό την διεύθυνση του κ. Αντωνίου Τσαρουχά – Πρωτοψάλτου και η του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας, υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Γερογιάννη - Πρωτοψάλτου, απέδωσαν με πιστότητα στην βυζαντινή μουσική μας παράδοση, επίκαιρους ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου, κερδίζοντας επαξίως το χειροκρότημα και την επιδοκιμασία του Χαλκιδαϊκού ακροατηρίου.
Ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ευβοίας, τιμήθηκε για την πεντηκονταετή προσφορά του ο εκλεκτός Πρωτοψάλτης και Θεολόγος Καθηγητής κ. Ελευθέριος Μαζαράκης, εκ των πρώτων μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών, ο οποίος πρωτοστάτησε και για την ίδρυσή του, το 1985.
Για τον τιμώμενο Πρωτοψάλτη μίλησε εκ μέρους του Συλλόγου Ιεροψαλτών ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας της Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, Δρ. Άγγελος Μαντάς.
Ο κ. Μαντάς στην αναφορά του προς τον τιμώμενο κ. Μαζαράκη, επεσήμανε ότι «Με το ψάλσιμό του ο Λευτέρης αποδεικνύει ότι η σπάνια καλλιφωνία και η εκτελεστική δεινότητα μπορεί κάλλιστα να συνδυάζεται με την ιεροπρέπεια, τη σεμνότητα και την κατάνυξη, και ταυτόχρονα με την αυστηρή τήρηση της μουσικής μας παράδοσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα κλασικά κείμενα των παλαιών συνθετών της βυζαντινής εκκλησιαστικής μας μουσικής».
Παράλληλα, έκαμε ιδιαίτερη αναφορά και στο εκκλησιαστικό ήθος του κ. Μαζαράκη, το οποίο, όπως είπε, είναι «βασισμένο, και σε μια φυσική ευγένεια.Δεν υπάρχει Χαλκιδαίος», συνέχισε ο κ. Μαντάς, «που να γνωρίζει τον Λευτέρη –και τον γνωρίζουν πάρα πολλοί– που να μην ξεχωρίζει σ’ αυτόν τη μεγάλη αρετή της ευγένειας· μιας ευγένειας συνδυασμένης με προσήνεια και λεπτότητα στη διαπροσωπική επικοινωνία. Μιας ευγένειας όχι επίπλαστης και υποκριτικής, αλλά πηγαίας και ειλικρινούς. Μιας ευγένειας που στηρίζεται στην αγάπη προς το πρόσωπο του συνανθρώπου και συνοδεύεται από την εξ ίσου μεγάλη αρετή της διάκρισης. Με αυτό το ήθος έθεσε το σπάνιο ψαλτικό τάλαντό του στην υπηρεσία της θείας λατρείας».
Τέλος, αναφερόμενος και στην πορεία του κ. Μαζαράκη ως θεολόγου καθηγητού και διευθυντού του 2ου Λυκείου Χαλκίδος, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι«η αίσθηση του δικαίου, σε συνδυασμό με τη δεξιότητά του στη διαχείριση ανθρώπινων σχέσεων και τις αδιαμφισβήτητες διοικητικές του ικανότητες έκανε τον Λευτέρη Μαζαράκη να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους διευθυντές λυκείου που γνώρισε η τοπική εκπαιδευτική μας κοινότητα».
Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μαντά, ο κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος, Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου ανέγνωσε σχετική επιστολή του Προϊσταμένου του Ι. Προσκυνήματος Πρωτοπρεσβ. Ιωάννου Βερνέζου προς τον κ. Μαζαράκη, με αναφορά στην εικοσαετή συνεργασία τους στο Προσκύνημα του Οσίου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας κ. Γεώργιος Γερογιάννης κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, να επιδώσει την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Συλλόγου προς τον κ. Μαζαράκη.
Στην αντιφώνησή του ο κ. Ελευθέριος Μαζαράκης, κατασυγκινημένος, απέδειξε γι’ ακόμη μια φορά την αγάπη του προς την Εκκλησία. Επεσήμανε ότι η μόνη που αξίζει την όποια τιμή είναι η Εκκλησία, αφού Εκείνην υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας του και εκείνην θέτει ως προτεραιότητα της ζωής του.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα γεγονότα της πορείας του μνημόνευσε, με ιδιαίτερη συγκίνηση, διδασκάλους και μαθητές του, όπως και όλους τους Ιερείς ονομαστικά, πλησίον των οποίων διηκόνησε στα Ψαλτήρια των Ναών Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος, Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Προκοπίου, Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου και Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος.
Συγκινητική υπήρξε η αναφορά του στην ευεργεσία των Οσίων Ιωάννου του Ρώσσου και Οσίου Δαυΐδ, τους οποίους εκ βαθέων ευχαρίστησε για την πρόνοιά τους, καθώς και στο πρόσωπο του μακαριστού Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, του «Αγίου αυτού ανδρός», όπως τον χαρακτήρισε, πλησίον του οποίου έγινε ακροατής και θεατής θαυμασίων πολλών του Θεού.
Ευχαρίστησε ακόμη για την τιμή των Σύλλογο των Ιεροψαλτών Ευβοίας και όλους τους συναδέλφους του στα ιερά Αναλόγια, ιδιαιτέρως τον ομιλητή κ. Μαντά, τονίζοντας την αξία της ενότητος που θα πρέπει να έχουν με την Εκκλησία και μεταξύ τους.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκαμε και στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, τον οποίον χαρακτήρισε «πατέρα, αδελφό και φίλο», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την γνήσια αγαπητική σχέση, με την οποία συνδέεται με τον Επίσκοπό του.
Κάτω από τα χειροκροτήματα και την συγκίνηση όλων των χριστιανών, ο κ. Μαζαράκης κλήθηκε από τις δύο Χορωδίες των Ιεροψαλτών, να τις διευθύνει στον τελευταίο Ύμνο, ο οποίος εψάλλη και ήταν η Θ΄ Ωδή των Καταβασιών των Χριστουγέννων «Μυστήριον Ξένον...».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, κλείνοντας την Εκδήλωση, δεν έκρυψε την συγκίνησή του και ευχαρίστησε και συνεχάρη τις δύο Χορωδίες, των Θηβών και της Χαλκίδος, για την άρτια απόδοση των Ύμνων, ενώ συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ευβοίας για την πρωτοβουλία της τιμής προς τον κ. Μαζαράκη, τονίζοντας ότι είναι όντως «Άξιον και δίκαιον» να τιμώνται πρόσωπα με το ήθος και την προσφορά του κ. Μαζαράκη, ενώ εξέφρασε και την ευχαριστία του προς τον κ. Μαντά για την ομιλία του, η οποία, όπως είπε, ήταν απολύτως αληθινή και απέδωσε με πληρότητα το πρόσωπο, το ήθος και την προσφορά του Λευτέρη Μαζαράκη.
Ο ίδιος ο Μητροπολίτης μας, αναφερόμενος στο πρόσωπο του τιμωμένου Πρωτοψάλτου και λαμβάνοντας αφορμή από όσα ο ίδιος ο κ. Μαζαράκης είπε, επεσήμανε, κατ’ αρχήν, την φράση του ότι «η Εκκλησία πρέπει να τιμάται», η οποία, όπως ο Δεσπότης επεσήμανε, φανερώνει τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύεται ο κ. Μαζαράκης, ως άνθρωπος γνησίου εκκλησιαστικού ήθους. Παράλληλα, τόνισε και τις ευχαριστίες του κ. Μαζαράκη προς το πρόσωπό του, ευχαριστώντας και ο ίδιος των τιμώμενο γι’ αυτήν την αγάπη και την αληθινή φιλία, η οποία μπορεί να αναπαύει τον Επίσκοπο, ακόμη και σε στιγμές μοναξιάς, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αυτή ήταν δεδομένη από τον κ. Μαζαράκη και για τους προκατόχους του αγίους Μητροπολίτες Χαλκίδος, αναφέροντας χαρακτηριστικά την φράση του μακαριστού Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη), ότι «ο Λευτέρης στάθηκε δίπλα στον Επίσκοπό του και υπερασπίστηκε τον Επίσκοπό του σε εποχές διωγμού και δυσκολίας».
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Μητροπολίτη μας και στο πρόσωπο της συζύγου του κ. Ελευθερίου, κ. Ευαγγελίας Μαζαράκη και των παιδιών του, οι οποίοι διαπνέονται από το ίδιο εκκλησιαστικό ήθος και στέκονται δίπλα στον σύζυγο και πατέρα τους σε όλες τις στιγμές της ζωής του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...