Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η Πανήγυρη του Αγ. Διονυσίου Αιγίνης στο Ίλιον

Του Σπύρου Παπαγεωργίου
Με λαμπροτητα εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης στην περιοχή του Ιλίου όπου πανηγυρίζει ο ομώνυμος ιερός ναός. Πλήθος πιστών συνέρρευσε για να λάβει τη χάρη του Αγίου και να επικαλεστεί τις πρεσβείες Του.

Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος

Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του, στην ευαγγελική φράση
"ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός. ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων" και πως αυτή βρίσκει εφαρμογή στον Άγιο Διονύσιο.

Είπε μεταξύ άλλων "Ο Άγιος ξεπέρασε τα ανθρώπινα και τα μικρά. Αφιέρωσε ολοκληρωτικά τη ζωή του στον Θεό. Ένιωσε ότι ο Χριστός είναι η μόνη Αλήθεια και του εμπιστεύτηκε ολόκληρη τη ζωή του. Ο Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός, ο Αχώρητος που Τον Εχώρεσε η μίτρα της Παρθένου και αποτελεί Μυστήριον Ξένον και Παράδοξον ανά τους αιώνας, όπως και το άφθαρτο λείψανο του Αγίου στη Ζάκυνθο. Ο Άγιος δικαιώθηκε και δοξάστηκε από τον Θεό. Πόση άραγε αγάπη και μεγαλοψυχία χρειάζεται κάνεις για να συγχωρέσει τον φονιά του αδερφού του, αν δεν έχει το μεγαλείο του Λόγου του Θεού."

Σε άλλο σημείο τόνισε "Το παράδειγμα του Αγίου έρχεται να μας πει ότι Άνθρωπος σημαίνει αυτός που κοιτάει τον Ουρανό και προσβλέπει στη Βασιλεία του Θεού. Ο Άγιος Διονύσιος είναι η Δόξα του Θεού στον κόσμο, γιατί άκουσε την φωνή του Θεού. Υπάρχουν όμως και άλλα πρόβατα, έξω από αυτήν την ποίμνη,που θα ακούσουν την φωνή του και θα συνετιστούν. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα αγάπης, ανεκτικότητας και συγχωρήσεως του Αγίου Διονυσίου."

Στο τέλος οι εφημέριοι του Ναού, π. Γεώργιος Κορρές και π. Συμεών Αυγουστάκης, ευχαρίστησαν τον Θεοφιλέστατο κ. Κύριλλο για την ιδιαίτερη τιμή να προεξάρχει της Πανηγύρεως. Μάλιστα ο κ. Κύριλλος είχε τους δύο συνεφημερίους, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο.

Το απόγευμα τελέστηκε ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και εν συνεχεία η λιτάνευση της ιεράς εικόνος στους γύρω δρόμους με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής και την παρουσία εκπροσώπων της Τοπ. Αυτοδιοίκησης.




















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...