Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Δημητριάδος Ιγνάτιος: "Η προσωπική μας εσωτερική αναγέννηση είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την κοινωνική και εθνική μας αναμόρφωση"

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα.
Για άλλη μια φορά μάς δίνεται η ευκαιρία να δοξάσουμε τον Άγιο Θεό, διότι μάς ελεεί πατρικά, δίνοντάς μας μια ακόμη ευκαιρία, έναν ακόμη χρόνο της Θείας Του Χρηστότητος.
Την ανατολή του νέου αυτού χρόνου ήδη αντικρίσαμε, αφήνοντας πίσω μας ως παρελθόν, πλέον, τον προηγούμενο. Όσο, όμως, κι αν ο χρόνος άλλαξε, τα όσα ζήσαμε παραμένουν ζωντανά στη μνήμη και στη ζωή μας και επηρεάζουν τη σκέψη και το φρόνημά μας. Η διάβασή μας από το χρονικό αυτό μεταίχμιο πάντα προκαλεί συναισθήματα ανάμεικτα, χαράς και λύπης, αισιοδοξίας αλλά και αγωνίας, εφόσον κάθε χρόνος που περνά και γίνεται παρελθόν, οριοθετεί το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Ζήσαμε χαρές και νέες θα έλθουν. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που, πλέον, έφυγαν. Κάποιες άλλες θα ξανάρθουν. Εμείς, όμως, θα κληθούμε πάλι να αγωνισθούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Η χρονιά που πέρασε σηματοδοτήθηκε από την ποικίλη οικονομική και ηθική κρίση, το άγχος, τη δικαιολογημένη, ίσως, οργή, τον πόνο, την αγωνία για την πορεία της ζωής της δικής μας, των συνανθρώπων μας και της κοινωνίας ολόκληρης. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, μάς δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να αναδειχθούμε μάρτυρες της αγάπης, της υπομονής, της καρτερικότητας, της ενότητας. Να ομολογήσουμε, με το παράδειγμά μας, την ανάγκη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Να εξέλθουμε από τον ατομισμό μας, προσφέροντας από το υστέρημά μας στους πονεμένους συνανθρώπους μας.

Έχοντας ήδη εισέλθει στο 2014, ετοιμασθήκαμε για αγώνα σε νέο στίβο, με καινούρια αθλήματα. Η πρόκληση της ζωής, που συνεχίζεται με τα ίδια ή με νέα προβλήματα, μάς καλεί να αγωνισθούμε στο στάδιο με αισιοδοξία, αντιμετωπίζοντας ως παιδαγωγία του Θεού την κάθε δοκιμασία και σφυρηλατώντας ένα καινούριο εαυτό και μια νέα κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, οικογενειακό, εκκλησιαστικό, εθνικό, για μας και τα παιδιά μας. Και το μεν δικό μας πρόσωπο να επανοικοδομήσουμε με την μετάνοια και με την διμερή προς τον Θεό και τους αδελφούς μας αγάπη, την δε κοινωνία να ανανεώσουμε με νέους πνευματικούς χυμούς, που θα προέρχονται από αναγεννημένους και ανακαινισμένους ανθρώπους, με εξωτερική έκφραση τα έργα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.

Αν «αθλήσουμε» κατά τον τρόπο αυτό, θα έχουμε την δυνατότητα να μετατρέψουμε τον νέο χρόνο σε «καιρό», δηλαδή σε πολύτιμη ευκαιρία συναντήσεως και γνωριμίας με τον εαυτό μας, με τον αδελφό μας, με τον Θεό μας. Ως άνθρωποι κατ' εικόνα Θεού πλασμένοι, έχουμε το προνόμιο αυτό. Ας θέσουμε ως στόχο μας εφέτος, όχι μόνον η κάθε ημέρα, αλλά και το κάθε λεπτό της ζωής μας να γίνεται ο ευπρόσδεκτος καιρός της παρουσίας του Θεού εντός μας και γύρω μας. Τότε ο πνευματικός μας αγώνας θα είναι ελπιδοφόρος· η μετάνοιά μας ενεργός· η πίστη μας καρποφόρα σε έργα αγάπης και προσφοράς· η ελπίδα μας ζώσα και ισχυρή ασπίδα κατά της απογνώσεως· το σκάφος της ζωής μας αφημένο στην Πρόνοια και την Παιδαγωγία της αγάπης του Θεού, που επιτρέπει τις δοκιμασίες όχι προς απώλεια της ελπίδας, αλλά προς στηριγμό και καταρτισμό μας· ο κάθε άλλος, ξένος ή συμπατριώτης, μια εικόνα Θεού, άξια σεβασμού, βοήθειας και τιμής, πέρα από κάθε αρρωστημένη ξενοφοβία και ρατσιστική αντιπάθεια.

Η προσωπική μας εσωτερική αναγέννηση είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την κοινωνική και εθνική μας αναμόρφωση, όσο και αν ο πνευματικός παράγοντας στη σημερινή εποχή παραθεωρείται ως ανύπαρκτος ή ανάξιος λόγου. Ο πνευματικά αναγεννημένος άνθρωπος, είτε πολιτικός, είτε εκκλησιαστικός, είτε επιφανής είτε άσημος, γίνεται το ζωντανό κύτταρο για την ανάπλαση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται και δρα. Μόνο έτσι θα συνεχίσει η οικογένεια να είναι ο ιερός και αγιαστικός θεσμός της κοινωνίας· η Εκκλησία θα παραμείνει Μάνα στοργική που θα θυσιάζεται για τα τέκνα της, η Πολιτεία θα διατηρήσει τον ρόλο της ως Προστάτιδας της εργασίας, της Παιδείας, της υγείας, της ενότητας των πολιτών της.

Μέσα σ' αυτήν την προοπτική, σας εύχομαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, ο νέος χρόνος να λάβει την έννοια του «καιρού», που προαναφέρθηκε και να γίνει ένας σταθμός στη ζωή όλων μας, ώστε να μπορέσουμε και το παρελθόν να εποπτεύσουμε με την δύναμη της μετάνοιας και το μέλλον να ατενίσουμε με ειρήνη, ελπίδα και αισιοδοξία, έχοντας ως Κύριο της ζωής μας και της ιστορίας μας τον Ενανθρωπήσαντα και τοις ανθρώποις Επιφανέντα Θεάνθρωπο Χριστό!

Μετά πατρικών εορτίων ευχών & της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...