Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Κερκύρας Νεκτάριος: Περισσότερα από 1.100.000 ευρώ τα όσα διατέθηκαν για φιλανθρωπία το 2013

Κληρικολαϊκή σύναξη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου 2014 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» στην Κέρκυρα. Κατ’ αυτήν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευλόγησε την πίτα, επέδωσε τους διορισμούς στα νέα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών για την τριετία 2014-2016, ενώ παρουσίασε τον Οικονομικό και Διαχειριστικό Απολογισμό τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και των Ιδρυμάτων της, όσο και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία θα αναρτηθούν και στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imcorfu.gr , για το φιλανθρωπικό έργο διατέθηκαν περισσότερο από 1.100.000 Ευρώ, τα οποία με διάφορες ευκαιρίες αποτελούν την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας στο λαό του Θεού.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι στην Εκκλησία λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν αποφασίζει ένας, αλλά συνεργάζονται πολλοί και υπάρχει πνεύμα ενότητας, αλλά και πολυφωνίας. Γι’ αυτό και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια είναι ο τρόπος με τον οποίο μία Ενορία προάγει το έργο της. Το λαϊκό στοιχείο συμμετέχει ενεργά στην πνευματική και καθημερινή ζωή της ενοριακής κοινότητας. Όσοι απορούν γιατί αντέχει η Εκκλησία ακόμη, χρειάζεται να δούνε και πάλι το πολίτευμά της. Η Εκκλησία στηρίζεται στο λαό του Θεού. Το ίδιο και η φιλανθρωπία, δε γίνεται μόνο από την ελάχιστη περιουσία που έχει απομείνει στην Εκκλησία, αλλά κυρίως χάρις στην αγάπη και τις εισφορές των πιστών, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά στη ζωή της ενορίας και της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όσους διακονούν στο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι στους δύσκολους καιρούς στους οποίους ζούμε η Εκκλησία έχει εντείνει την μαρτυρία της και σ’ αυτό έχουν βοηθήσει όλοι. Φιλανθρωπία, ιεραποστολή, πνευματικότητα είναι το τρίπτυχο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η εκκλησιαστική ζωή. Επίσκοπος, κλήρος και λαός σ’ αυτή τη γραμμή προχωρούν ενωμένοι, δείχνοντας το Χριστό στον κόσμο.

Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε τον αγώνα της Εκκλησίας στο παρελθόν, κυρίως στην περίοδο της Κατοχής, όπου Μητροπολίτες, ιερείς και πιστοί χριστιανοί διέσωσαν όχι μόνο Έλληνες, αλλά και Εβραίους από τους ναζιστές και βοήθησαν παιδιά να ζήσουν στα χρόνια της πείνας και της έλλειψης των βασικών αγαθών. Αυτό κάνει και σήμερα η Εκκλησία. Προσπαθεί να αποτρέψει κοινωνικές εκρήξεις και να κάνει πράξη το μήνυμα του Ευαγγελίου.

Κλείνοντας την προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι περί τους 300 ανθρώπους παίρνουν φαγητό από τα τρία συσσίτια της Μητροπόλεως καθημερινά, ενώ περίπου 200 οικογένειες παίρνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τα Κοινωνικά Παντοπωλείο Κέρκυρας και Λευκίμμης, που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη. Περίπου 28 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν το 2013. Ο Έρανος της Αγάπης που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2013 συγκέντρωσε το ποσό το ποσό των 60.000 Ευρώ.

Επιμέρους στοιχεία παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του φιλανθρωπικού έργου, καθώς και ο διευθυντής του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Γεώργιος Μαχειμάρης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...