Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Προβληματισμός για την κρίση σε εκδήλωση για τους γονείς

Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26/1, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, προς τιμήν των γονέων
των παιδιών που φοιτούν στα Κατηχητικά Σχολεία της Τοπικής Εκκλησίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Βασίλειος Θερμός, Παιδοψυχίατρος - Παιδοψυχολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ποιά Ελλάδα θέλουμε μετά την κρίση; Σκέψεις για την αγωγή».

Ο π. Βασίλειος κατέγραψε κάποιες αφετηριακές προϋποθέσεις προβληματισμού, όπως:

-Έχουμε, ως λαός, αρκετά προτερήματα, δεν πρέπει, όμως, να γίνουν επανάπαυση και καύχηση.

-Δεν θα υπήρχε κρίση χωρίς εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής κοινωνίας. Τα προαιώνια ελαττώματα υπέσκαψαν και την οικονομία.

-Υπέρβαση της κρίσης δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των δεικτών της οικονομίας.

-Δικαιολογημένη αγανάκτηση για τους πολιτικούς, να μην αρκεσθούμε, όμως, μόνο στη εκτόνωση.

-Σκοπός της αγωγής είναι όχι μόνο να καμαρώνουμε τα παιδιά μας, αλλά αυτά να συντελέσουν και στην πρόοδο της χώρας και της ανθρωπότητας.

-Χρειάζεται, επομένως, νέος τύπος Έλληνα.

Στη συνέχεια ο ομιλητής κατέγραψε τις επιθυμητές και απαραίτητες αλλαγές:

α) Ολιγάρκεια: τρώμε πολύ και διαβάζουμε λίγο. Είναι λίγες οι πραγματικές ανάγκες, να εκπαιδευθούν τα παιδιά, ενώ φαντάζει πιο εύκολο να δώσουμε στα παιδιά πράγματα παρά τον εαυτό μας.

β) Συνεργασία: Φαντάζουμε απρόθυμοι και ανίκανοι να συνυπάρξουμε για τον ίδιο σκοπό. Έτσι παρατηρούνται πολώσεις στην πολιτική ζωή. Η συνεργασία είναι απαραίτητο να διδαχθεί στα παιδιά στην οικογένεια και στο σχολείο.

γ) Απουσία φθόνου: δεν ανεχόμαστε ο άλλος να είναι καλύτερος. Νομίζουμε ότι μάς αξίζει κάτι παραπάνω. Εμφανίζονται συγκρούσεις και καταστροφική πολιτική νοοτροπία: να μην γίνει οτιδήποτε καλό, παρά να το κάνει ο αντίπαλος. Τα παιδιά πρέπει να χαίρονται με επιτυχία άλλου.

δ) Αξιοκρατία: Είναι αποτέλεσμα των παραπάνω, με αποτέλεσμα η χώρα να πάψει να είναι φέουδο του εκάστοτε ισχυρού.

ε) Ενδιαφέρον για τα κοινά: παρατηρείται αδιαφορία για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, για το δημόσιο χρήμα και τα μέτρα ασφαλείας. Αυτή έχει επιπτώσεις στην οικονομία.

στ) Λιγότερη αυτοκαταστροφικότητα: Η πατρίδα μας καταγράφει πρωτιές σε τροχαία-κάπνισμα-εκτρώσεις, μαζί με υπογεννητικότητα: τάση εξαφάνισης.

Τελικός στόχος ο ώριμος ενήλικας: όλα εξαρτώνται από την υπευθυνότητά του, δεν υπάρχει 'μηχανή που παράγει χρήματα', δεν υπάρχει κάποιος άλλος που θα το κάνει, δεν υπάρχει ο ισχυρός 'πατέρας', εμείς είμαστε το παρόν και το μέλλον.

Στο σημείο αυτό η Αγωγή είναι ο κύριος μοχλός της αλλαγής, που ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο, ενώ και η διαμόρφωση Εκκλησιαστικού ήθους, δημιουργεί την αίσθηση ότι είμαστε μέλη του ίδιου σώματος, που έχουμε κοινή αποστολή στον κόσμο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος.
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...