Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Κω

Αθανάσιος Μουστάκης
Με λαμπρότητα, αλλά και κατάνυξη, εορτάσθηκαν και εφέτος τα Θεοφάνεια στην Κω. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κω.

Στο κήρυγμά του, το οποίο ακολούθησε την ανάγνωση του Ευαγγελίου, τόνισε την ανάγκη να στραφούμε προς το συνάνθρωπό μας, να τον αγαπήσουμε και να μάθουμε να βλέπουμε στο πρόσωπό του την εικόνα του Θεού μας. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων και στην ανακαίνιση της Δημιουργίας που συντελείται διαρκώς δι’ αυτής.

Με την ολοκλήρωση της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος ηγήθηκε της πομπής, προς τη λεγόμενη «Πολεμική Σκάλα» στο λιμάνι της Κω, απέναντι από το Επαρχείο, για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ συνόδευαν ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πίτσης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, και οι ιερείς της πόλεως της Κω.

Παρούσες ήταν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Κω. Πλήθος πιστών είχε σταθεί κατά μήκος της ακτής, απολαμβάνοντας την όμορφη ημέρα και την εορταστική ατμόσφαιρα του νησιού. Για μία ακόμη φορά, πολλοί νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, λαμβάνοντας μία ιδιαίτερη ευλογία, ενώ ο Σεβασμιώτατος άφησε ελεύθερα δύο λευκά περιστέρια σε ανάμνηση της «ἐν εἴδει περιστερᾶς» παρουσίας τοῦ Αγίου Πνεύματος κατά τη Βάπτιση του Κυρίου.

Μετά την επιστροφή της πομπής στον Ιερό Ναό και την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος προέτρεψε τους πιστούς να μην χάνουν το θάρρος τους για τη ζωή και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με χαμόγελο, πίστη και προσφορά αγάπης.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...