Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Αγ. Χαράλαμπο Ιλισίων

Tου Σπύρου Παπαγεωργίου
Με την καθιερωμένη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η εορτή του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων.

Απόψε τελέσθηκε Μεγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας Κυρίλλου, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος στο ναό αυτό.

Τον πλαισίωσαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιερείς από διάφορες ενορίες της Αρχιεπισκοπής.

Ο ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο, που προσήλθε να προσκηνύσει την εικόνα, να αναπέμψει ικεσίες και να ενδυναμωθεί πνευματικά και ψυχικά από τον Μεγαλομάρτυρα που υπέμεινε μαρτυρικά για τον Σωτήρα Χριστό.

Για το μαρτύριο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χαραλάμπους, μίλησε πολύ μεστά και θεολογικά ο π. Δωρόθεος Κιούσης, Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας. "Ο Άγιος Χαράλαμπος ως δίκαιος ζει εις τον αιώνα, καθώς είχε προσωπική σχέση με τον Χριστό. Και εξαιτίας αυτής της αγάπης του προς το πρόσωπο του Χριστού έγινε υπήκοος μέχρι θανάτου. Δεν κάμφθηκε από τις ύβρεις, τις απειλές, τα φρικτά βασανιστήρια ακόμα και από τον ίδιο το μαρτυρικό θάνατο, προκειμένου να μην παύσει να ζει αυτή την αγάπη με τον Κύριο Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Χαράλαμπος προτίμησε να παραμείνει μέλος του Σώματος του Χριστού, από το να παραδώσει την ψυχή του και να κερδίσει τα μέλη του δικού του σώματος. Παρ' ότι ζούσε τη Βασιλεία των Ουρανών, έμεινε πιστός ακόλουθος του Δασκάλου Χριστού και συγχώρεσε τους διώκτες του. Παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του, παρά τις κακουχίες και τα βασανιστήρια που υπέστη. Όπως το αμόνι χτυπάει το σφυρί και δεν υποχωρεί και όπως ο αθλητής δέχεται τα χτυπήματα αλλά δεν υποκύπτει. Ας ευχηθούμε, παρόλο που δεν βιώνουμε τα βασανιστήρια του Μεγαλομάρτυρος Χαραλάμπους αλλά η οικονομική κρίση, μας καταδυναστεύει και μας έχει δημιουργήσει μια δύσκολη καθημερινότητα και κλονισμό της πίστης μας, ο Άγιος να μας δίνει ελπίδα, υπομονή και να μεσιτεύει στο θρόνο του Κυρίου να αξιωθούμε της δικής του πίστης."
































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...