Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Χειροτονία πρεσβυτέρου πατρός Σταύρου Δελημανώλη

Στον κατάμεστο από εντόπιους και επισκέπτες ευσεβείς πιστούς ιερό ναό Αγίου Βασιλείου Παραλίου Άστρους λειτούργησε σήμερα ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων του πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Αρχιμ. Θεόκλητου Ντούλια και του ιερέα του ναού π. Παναγιώτη Κούρου. Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, με κάθε πίστη στο τελετουργικό του μυστηρίου αλλά και με την δέουσα μεγαλοπρέπεια, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος χειροτόνησε σε πρεσβύτερο ιερέα τον διάκονο π. Σταύρο Δελημανώλη.

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς αλλά και έντονης συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι και συμπατριώτες του νεοφώτιστου ιερέα αναφώνησαν με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό «Άξιος» δίνοντας τις θερμότερες ευχές τους στον πατέρα Σταύρο για την συνέχεια του ιερατικού του βίου. Τον ενθουσιασμό και το δέος των παρευρισκομένων για την τέλεση του μυστηρίου ενίσχυσε το γεγονός πως για περισσότερα από εκατό χρόνια (σύμφωνα και με μαρτυρίες ζώντων γερόντων) δεν είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχο τελετουργικό στο Παράλιο Άστρος, οπότε η συγκεκριμένη Κυριακή (16/2/2014 του Ασώτου) καταλαμβάνει πλέον ξεχωριστή θέση στην τοπική εκκλησιαστική -και όχι μόνο- ιστορία.

Ενώπιον του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αλέξανδρου, των υπολοίπων σεβαστών πατέρων και των λαϊκών συμμετεχόντων, ο π. Σταύρος εκφώνησε λόγο εκ βάθους ψυχής, εκδηλώνοντας τόσο την αφοσίωση του στον ιερατικό βίο και την Ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση, όσο και στα πρόσωπα και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της μέχρι σήμερα ζωής του και τον οδήγησαν με ακρίβεια ακόμη πιο κοντά στον λόγο και τον οίκο του Θεού. «Δεν έρχομαι για να πάρω από την εκκλησία του Χριστού αλλά για τα δώσω κάθε περίσσευμα των δυνάμεων μου» ανέφερε χαρακτηριστικά μαρτυρώντας πως «η ιεροσύνη υπήρχε πάντα στην σκέψη του» από τα παιδικά χρόνια και βιώματα. Ο π. Σταύρος Μακάρισε την μνήμη τεθνεώτων αρχιερέων και ιερέων όπως του Μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Κυρού Θεοκλήτου και του ξεχωριστού για τον εκκλησιαστικό και κοινωνικό βίο του Παραλίου Άστρους αειμνήστου Ιερομονάχου Ανθίμου, ενώ αποκάλεσε τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο «πνευματικό του πατέρα, ποιμενάρχη και καθοδηγητή». Ο νέος ιερέας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους καλολόγησαν την ιερατική του ιδιότητα και ιδιαίτερα μέλη της οικογένειάς του είτε από την παρούσα είτε από την αιώνια ζωή.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος, εκτός από τις πατρικές ευχές και την αμέριστη ευλογία τόσο προς τον νεοφώτιστο ιερέα όσο και προς το παριστάμενο ποίμνιο, εξέφρασε κάποιες βαρυσήμαντες παρατηρήσεις για την σημερινή κοινωνική, πολιτική και εκκλησιαστική πραγματικότητα, παίρνοντας αφορμή από τα λόγια του -μέχρι εκείνη τη στιγμή – διακόνου. «Η εκκλησία σήμερα βάλλεται από παντού, είναι πολλοί αυτοί που την επιβουλεύονται και αυτοί που την βλάπτουν, ορισμένες φορές ακόμη κι εμείς οι ίδιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης ζητώντας από τον νέο ιερέα να δώσει όλες τους τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη της εκκλησίας. Επικεντρώνοντας ακόμα στα λόγια του Αγίου Γρηγορίου περί «αδιοίκητης πολιτείας, αποίμαντης εκκλησίας και αδιάφορου λαού», έδωσε με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο το στίγμα για την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα μέσα στην οποία καλείται ο νέος ιερέας να επιτελέσει το πνευματικό του έργο, καλώντας και τους παριστάμενους πιστούς να σκεφθούν πολύ καλά τα σοφά λόγια των πατέρων για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε τις δύσκολες καταστάσεις της σημερινής πραγματικότητας. Ο Σεβασμιότατος δεν παρέλειψε να μνημονεύσει κι αυτός με τη σειρά του την ιερατική φυσιογνωμία του αείμνηστου Άνθιμου, εξαίροντας συγκινημένος την πνευματική του παρακαταθήκη.

Στην τέλεση του μυστηρίου ανάμεσα στο πλήθος των πιστών, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Β. Κυνουρίας και υποψήφιος Δήμαρχος Τάκης Μαντάς καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Δαλιάνης. Ευχάριστα ξεχωριστή έκανε τέλος την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, η παρουσία του καλλίφωνου πρωτοψάλτου με καταγωγή από το Παράλιο Άστρος Δημητρίου Συρεγγέλα.



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...