Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Αρχομένου του μηνός Φεβρουαρίου… στο Διδυμότειχο

Αρχομένου του μηνός Φεβρουαρίου, το Σάββατο 1η του μηνός, στην παραμεθόρια κωμόπολη των Δικαίων τιμήθηκε με παραδοσιακό τρόπο η μνήμη του ιαματικού και θαυματουργού
Μεγαλομάρτυρος αγίου Τρύφωνος, του προστάτου των αμπελουργών και των μπαξεβάνηδων (κηπουρών). Στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο του Ναού π. Αναστ. Δεφελούδη, τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και μίλησε επί του αγιογραφικού χωρίου «ὁ ὑψῶν ἑαυτόν ταπεινωθήσεται καί ὁ ταπεινῶν ἑαυτόν ὑψωθήσεται», λαμβάνοντας αφορμή από το συναξάρι του τιμώμενου αγίου. Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν ο Βουλευτής Έβρου Μαρ. Ουζουνίδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Δημ. Μουζάς και ικανό εκκλησίασμα.

Την Κυριακή, 2 του μηνός Φεβρουαρίου ε.ε., εορτή της Υπαπαντής, τιμήθηκε το ιερό πρόσωπο της ΜΗΤΕΡΑΣ, όπως από πολλών δεκαετιών έχει καθιερωθεί από την τοπική μας Εκκλησία. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου ιερούργησε ο επιχώριος Αρχιερεύς, ο οποίος στο τέλος τιμώντας τέσσερις μητέρες, που τα παιδιά τους είναι αφιερωμένα στο Θεό και μονάζουν σε Μονές του Αγίου Όρους και σε γυναικεία μοναστήρια της Ελληνικής επικράτειας, μίλησε για την αφιέρωση στο Θεό και την αξία της. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκ. Πατσουρίδης και πολυπληθές εκκλησίασμα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τη βασιλόπιττα του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος. Στην εκδήλωση κλήθηκε και μίλησε με θέμα∙ «Η Βυζαντινή Μουσική στη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας μας» (ιστορικές διαδρομές, ήθος και αξία) ο Μουσικολογιώτατος κ. Χαρ. Μουζουρίδης, Πρωτοψάλτης και Θεολόγος, πρώην Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...