Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Κερκύρας Νεκτάριος: "Έχουμε ευθύνη Σχολείο και Εκκλησία να δείξουμε πρότυπα στα παιδιά μας"

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2014, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα», η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων προς τιμήν των εκπαιδευτικών του Ν. Κερκύρας.

Στην εκδήλωση, κύριος ομιλητής ήταν ο λόγιος Αγιορείτης μοναχός π. Νίκων Νεοσκητιώτης, με θέμα «Η γνώση απελευθερώνει». Ο ομιλητής επεσήμανε ότι σκοπός της γνώσης είναι η εύρεση της αλήθειας και η αλήθεια δεν είναι «τι», αλλά «ποιος». Ο Χριστός είναι η Αλήθεια και κάθε γνώση σ’ αυτό αποσκοπεί, στο να μπορέσει ο άνθρωπος να κατανοήσει ότι δωρεοδότης και της γνώσης και του κόσμου και της επιστήμης είναι ο Θεός. Η αλήθεια ελευθερώνει, αλλά για να την βρει κάποιος χρειάζεται να ανακαλύψει τον εαυτό του, να δει το πρόσωπό του με βάση τα πάθη και τις αδυναμίες και να αγωνιστεί για την αρετή. Η αλήθεια βρίσκεται όταν ο άνθρωπος δεν είναι μόνος του, αλλά ζει με τους άλλους, εμπιστεύεται τους πνευματικούς πατέρες, ζει τη ζωή της Εκκλησίας. Ο προσωπική μας αλήθεια δεν είναι ασφαλές κριτήριο, ούτε οι γνώσεις μας για να βρούμε την όντως Αλήθεια στη ζωή μας. Ο π. Νίκων προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να σπουδάσουν την γνώση της πίστης και να προσφέρουν στα παιδιά εκτός από την επιστημονική και τεχνική γνώση, την γνώση της όντως ζωής, δηλαδή την αλήθεια που δίνει ο Χριστός.

Σε χαιρετισμό του προς τους εκπαιδευτικούς ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η εποχή μας ζητά από την Εκκλησία και το Σχολείο να ξαναδώσουν πρότυπα στα παιδιά και τους νέους. Κι αυτά τα πρότυπα έχουν να κάνουν όχι μόνο με μορφές όπως οι Τρεις Ιεράρχες, αλλά και με τις αξίες της παραδόσεώς μας. Επικαλέστηκε μία ρήση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου «όπισθεν ολοταχώς», επισημαίνοντας ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος, παρότι λοιδορήθηκε, δικαιώθηκε μέσα από την κρίση την οποία ο ίδιος έβλεπε να έρχεται και την αδιαφορία των ταγών της κοινωνίας να την αντιμετωπίσουν εγκαίρως. Το «όπισθεν ολοταχώς» δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση. Σημαίνει ανάγκη να ξαναβρούμε τα πνευματικά μας στηρίγματα, τα οποία υπάρχουν και είναι οι ρίζες μας, η πίστη στο Χριστό, η παιδεία κατά Θεόν και ο αγώνας για την αλήθεια. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την πολυπληθή παρουσία τους και ευχήθηκε κάθε δύναμη στον σπουδαίο αγώνα τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Μωραΐτης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Καραβασίλης, ενώ την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Κέρκυρας, η πρόεδρος της οποίας κ. Λίζα Κογιεβίνα προσφώνησε τους παρευρεθέντας. Ύμνους της εορτής απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Νικολάου Μακρόπουλου. Τέλος, η Ιερά Μητρόπολις παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...