Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κερκύρας Νεκτάριος: Η πατροπαράδοτη πίστη προσφέρει πνευματική παιδεία και αποτελεί τη βάση για να αλλάξουμε

Πλήθη χριστιανών, για μία ακόμη χρονιά, τίμησαν την συμπολιούχο της Κέρκυρας Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο
στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Το πρωί της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2014 τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος ευλόγησε κατά το ειθισμένον της παραδόσεως την λεγόμενη «χειμωνική οπώρα», σε ανάμνηση θαύματος που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος, του οποίου τεμάχιο ιερού λειψάνου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό και του οποίου η μνήμη συνεορτάζεται με την Αγία Θεοδώρα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε το κύριο χαρακτηριστικό της ζωής της Αγίας που ήταν ο σεβασμός της στην πατροπαράδοτη πίστη, αυτή που μας παραδόθηκε από τους πατέρες μας ως πίστη στον Χριστό που γίνεται άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο. Ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι δεν ήρθαμε αυθύπαρκτοι, αλλά πιστεύουμε στο Θεό που ενανθρωπίζει για να θεωθούμε κατά χάριν. Η πατροπαράδοτη πίστη εκδηλώνεται ως αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τον πλησίον μας που είναι εικόνα Θεού και που για χάρη Του ο Χριστός σταυρώθηκε και θυσιάστηκε. Είναι η πνευματική παιδεία, ως αξίες, ως τρόπος μεταμόρφωσης της σύνολης ζωής μας, στην οικογένεια, στην εργασία, στα αξιώματα, στη νοοτροπία. Η αγία Θεοδώρα ως μητέρα μεγάλωσε τα παιδιά της εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, ως σύζυγος υπέμεινε το κακότροπον του συζύγου της, άσκησε τα καθήκοντά της ως αυτοκράτειρα στα πλαίσια των χριστιανικών αρχών, πάλεψε στη ζωή της να είναι όπως ήθελε ο Θεός και στήριξε με αγάπη την Εκκλησία. Την πατροπαράδοτη πίστη μας παρέδωσαν οι Πατέρες και οι Άγιοί μας με την υποχρέωση και το καθήκον να την κρατήσουμε ακέραιη και ακαινοτόμητη.

Σήμερα, τόνισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, αυτή η πατροπαράδοτη πίστη που εγέννησε αγίους και μας κράτησε ζωντανούς ανά τους αιώνες έχει εγκαταλειφθεί εξαιτίας της κυριαρχίας της νοοτροπίας ενός εκκοσμικευμένου πνεύματος και τρόπου ζωής. Ο άνθρωπος εθεοποίησε τον εαυτό του και τα επιτεύγματά του, με αποτέλεσμα να αφήνει το Θεό στην άκρη. Ο άνθρωπος κάνει διακρίσεις ως προς τους ποιους πρέπει να αγαπά και έχει κλειστεί στον εαυτό του. Ο άνθρωπος έχει εγκαταλείψει την πνευματική παιδεία και τις αξίες, υποβάθμισε την σημασία της οικογένειας, την οποία άφησε να παραδοθεί στην διάλυση και την απουσία σεβασμού μεταξύ των μελών της, η εξουσία δεν κινείται με γνώμονα το ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά την λογική των αριθμών και του χρήματος, και η ελευθερία μας έχει περιοριστεί, ενώ η πίστη θεωρείται ιδιωτική υπόθεση από αρκετούς και όχι γεγονός που δηλώνεται δημόσια. Τη ίδια στιγμή δε γνωρίζουμε, είμαστε ακατήχητοι για το βαθύτερο περιεχόμενο της πατροπαράδοτης πίστης μας, με αποτέλεσμα αυτή να κινδυνεύει από νόθευση από αλλότριες ιδέες.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας έκλεισε το κήρυγμά του επισημαίνοντας ότι η Αγία Θεοδώρα μας προτρέπει να ξαναγυρίσουμε στα πατροπαράδοτα. Με την μελέτη του βίου των αγίων μας και την αξιοποίησή τους ως παραδειγμάτων για όλους, για τη νεολαία μας, για την κοινωνία μας, για την εξουσία και τους πολιτικούς. Με την απόφαση ότι το να πιστεύουμε δεν είναι κατάλοιπο του παρελθόντος, αλλά σάλπισμα ελπίδας και επιστροφής στο νόημα και τον προορισμό της ζωής. Με την αγάπη προς τον πλησίον. Με σταθερότητα και εμβάθυνση στο πνευματικό περιεχόμενο της Ορθοδοξίας που είναι η έγνοια για την σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθη ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Ιωάννης Τρεπεκλής και οι πολιτευτές κ. Στέφανος Γκίκας και Τάκης Μεταλληνός.

Η πανήγυρις ξεκίνησε με την καθιερωμένη παράκληση το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 2014 και συνεχίστηκε με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πλατυτέρας Αρχιμ. Τιμόθεος Γεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγιότητα ως την μοναδική πρόταση ζωής της Εκκλησίας στον σύγχρονο άνθρωπο και επεσήμανε στοιχεία από τη ζωή της αγίας που καθιστούν την μαρτυρία της επίκαιρη.

Στον Εσπερινό έψαλλαν σε δύο χορούς, υπό τη διεύθυνση των πρωτοψαλτών κ. Νικολάου Μακρόπουλου και Γεωργίου Λαδοβρέχη, οι μαθητές της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, με την παράκληση προς τιμήν της Αγίας το απόγευμα της αγιωνύμου ημέρας.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...