Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πανδαισία Μανώλη Χατζημάρκου στο Βόλο

Το Σαββατοκύριακο 22-23/2 πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, οι μουσικολογικές εκδηλώσεις στην μνήμη του αξέχαστου Δασκάλου και Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζημάρκου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Το Σάββατο το πρωί, σε συνδιοργάνωση με τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Α.Θ.Σ. Βόλου, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα, όπου ξεδιπλώθηκε το πολυεπίπεδο έργο του και οι πτυχές της μουσικής του παιδείας. Όλες οι εισηγήσεις είχαν ως κύρια συνισταμένη την πλούσια προσφορά του ως Πρωτοψάλτου, Μουσικού και Παιδαγωγού.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας, πραγματοποιήθηκε Μουσική εκδήλωση στο κατάμεστο από το φιλόμουσο κοινό Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου κ. Ευστάθιος Γραμμένος. Ακολούθησε ομιλία του Φιλολόγου και Ιεροψάλτου κ. Χρήστου Ξενάκη, για την ζωή και το έργο του αειμνήστου Μανώλη Χατζημάρκου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία, στην οποία έλαβαν μέρος α) η χορωδία των Κληρικών της Ι.Μ. Δημητριάδος, υπό την δ/νση του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, β) ο γυναικείος χορός «Αι Άδουσαι», υπό την δ/νση της Μουσικολόγου κ. Σέβης Μαζέρα και γ) ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση των Πρωτοψαλτών Ζάχου Νικολέρη, Ιωάννου Σχώρη και Μιχαήλ Μελέτη. Οι τρεις χορωδίες απέδωσαν εξαιρετικά ποικιλία ύμνων, πολλοί από τους οποίους ήταν συνθέσεις του Μανώλη Χατζημάρκου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «ό,τι είναι αυθεντικό και αληθινό, είναι αιώνιο και Θεϊκό. Ένα τέτοιο αυθεντικό αστέρι και αληθινό ήταν ο Μανώλης Χατζημάρκος… Απόψε είδαμε τους καρπούς του έργου του, μαζί με τους οποίους είναι βέβαιο ότι σιγόψελνε και ο ίδιος… Δεν έχει ανάγκη ο Χατζημάρκος απ’ αυτά που κάνουμε στη μνήμη του, εμείς γευθήκαμε, για άλλη μια φορά, το απαράμιλλο έργο που άφησε στον τόπο μας, για το οποίο θα είμαστε διαρκώς ευγνώμονες»

Τήν Κυριακή, στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζη­μάρκου. Τα αναλόγια του πλαισιώθηκαν από πλήθος Ιεροψαλτών του Βόλου καθώς και Πρωτοψαλτών-μαθητών του από την Αθήνα και όχι μόνο, υπό την δ/νση του κ. Γεωργίου Λαμπρόπουλου, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Εσταυρωμένου Αιγάλεω και του κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού. Περί το μέσον της Θείας Λειτουργία οι δύο χοροί ενώθηκαν, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Μιχαήλ Μελέτη.

Προ του Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: «πιστεύω απόλυτα ότι αείμνηστος Πρωτοψάλτης μας αυτό το διήμερο αναπαύεται, χαίρεται με τους Αγγέλους και σιγοψέλνει μαζί μας και βλέπει ότι ο κόπος του δεν πήγε χαμένος. Είχε ένα δώρο Θεϊκό, που καλλιέργησε και προσέφερε στους μαθητές του, οι οποίοι συνεχίζουν με πιστότητα την παράδοση που εκείνος υπηρέτησε…»

Στο διήμερο των εκδηλώσεων παρούσα ήταν σύμπασα η οικογένεια του Μανώλη Χατζημάρκου, ενώ το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Γεώργιος Ναούμ, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος κόσμου, που τίμησε την μνήμη του αξέχαστου Δασκάλου και Πρωτοψάλτου, το έργο του οποίου θα παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ιστορία της Τοπικής μας Εκκλησίας, όσο και στην ιστορία της Ψαλτικής τέχνης σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.













































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...