Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Αρχιμ. π. Μιχαήλ Κωνσταντίνου: "Η Υπεραγία Θεοτόκος βιβλίο έμψυχο και ζωντανό"

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου 
Στην 1η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, προεξήρχε και μίλησε ανάλογα ο Αρχιμανδρίτης π. Μιχαήλ Κωνσταντίνου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Η συμμετοχή του π. Μιχαήλ στην Ιερά Ακολουθία, εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2014» που θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαρτίου.
Προ της απολύσεως της Ακολουθίας, ο π. Μιχαήλ απηύθυνε πηγαίο λόγο

προς τους πιστούς που συμμετείχαν και συνέρρεαν για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Αγίας Ζώνης από την Ιερά Μονή Βλαμαρής Σάμου και την Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Πλανά, που όπως είναι γνωστό φιλοξενούνται και θα παραμείνουν στο Ναό μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Η σύντομη ομιλία του π. Μιχαήλ είχε ως κέντρο την φράση της ιεράς υμνολογίας του Ακαθίστου ύμνου, «Χριστού βίβλον έμψυχον». Ο «Μέγας Αρχάγγελος» μεταφέρει στην Υπεραγία Θεοτόκο το χαρούμενο Ευαγγέλιο, καθιστώντας έτσι την Παναγία φορέα της Θείας Κληρονομίας.

Αλλά γιατί η συγκεκριμένη φράση; Για τον χαρακτηρισμό «βίβλος έμψυχος», ο Ιερός υμνογράφος, όπως εξήγησε ο π. Μιχαήλ αναφέρει:

«Εμπνέεται από το Ε’ κεφάλαιο της Αποκαλύψεως. Εκεί ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρεται στο βιβλίο που είδε «επί την δεξιάν του καθημένου επί του θρόνου», το οποίο ήταν σφραγισμένο με εφτά σφραγίδες. Και Άγγελος ισχυρός διαλαλούσε «τις άξιος εστίν ανοίξαι το βιβλίον και λύσαι τας σφραγίδας αυτού;

Ο υμνογράφος χαρακτηρίζει την Παναγία «βίβλο έμψυχο», σαν βιβλίο ζωντανό. Και είναι έτσι ακριβώς, αφού όπως το «βιβλίο» της Αποκαλύψεως περιέχει την αλήθεια του Θεού, έτσι και η Υπεραγία Θεοτόκος, ως βιβλίο έμψυχο και ζωντανό κυοφόρησε στα σπλάχνα της τον ίδιον τον Θεό.

Και με τον τρόπο αυτό υπηρέτησε το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου, φέρνοντας στον κόσμο τον Υιό και Λόγο του Θεού.»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...