Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Αφιέρωμα μνήμης στον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας Πολύκαρπο

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα και στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων τίμησε το βράδυ του Σαββάτου 29 Μαρτίου 2014 την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας Πολυκάρπου Βαγενά (1967-1984), με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την κοίμησή του στην λιτανεία του Ευαγγελισμού στο χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς, όπου ο μακαριστός βρισκόταν ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, σε προσφώνησή του, επεσήμανε ότι όταν εξελέγη Μητροπολίτης μελέτησε το έργο των προκατόχων του και στάθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και συγκίνηση στην μορφή του μακαριστού Πολυκάρπου. «Θαύμασα το γεγονός ότι παρότι ξένος, δέθηκε με τον τόπο όσο κανείς και έκανε την ξένη γη πατρίδα του, καταξιώνοντας την διακονία του. Θαύμασα την αγάπη προς τους ανθρώπους, την ποιμαντική του απλότητα, την ταπείνωση, την αγάπη που έδειξε καθιστώντας το πρόβλημα του καθενός δικό του. Θαύμασα την αγωνία του η Εκκλησία να έχει καλούς κληρικούς, να έχει ανανεωμένες μοναστικές αδελφότητες, καθιστώντας έργο του Επισκόπου την συνέχεια και την διαδοχή, την ευθύνη για το έργο του Χριστού», επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος. Ζήτησε από όλους να μην ξεχάσουν την προσφορά του και τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία τιμά την μνήμη του όχι ως ενός κεκοιμημένου, αλλά ως ενός προσώπου έτι ζώντος, διότι προσεύχεται στο επουράνιο θυσιαστήριο για το ποίμνιό του και την σύμπασα Εκκλησία. Ευχαρίστησε όσους προετοίμασαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση και τόνισε ότι η Εκκλησία δεν λησμονεί όσους προσέφεραν στον αμπελώνα του Κυρίου.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον μακαριστό Πολύκαρπο στα Τρίκαλα, κοντά στον τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο Χαραλάμπους. Ο κ. Παντελεήμων θυμήθηκε στιγμές από την κοινή τους διακονία, την απλότητα, το ταπεινό φρόνημα, τον ζήλο για την Εκκλησία, την καλοσύνη, αλλά και την αυταπάρνηση του μακαριστού. Στη συνέχεια, μίλησε ο Πρωτ. Σπυρίδων Προβατάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Κερκυραίων και διάκονος επί 8 χρόνια του μακαριστού, από το 1976 μέχρι της εκδημίας του. Ο π. Σπυρίδων ανέφερε βιώματα από τον μακαριστό, επισημαίνοντας το προσευχητικό και λειτουργικό του ήθος, την σοβαρότητα και τη σεμνότητά του, όπως επίσης και τις συμβουλές που έδινε, αποστάλαγμα σοφίας και εμπειρίας πνευματικού ανθρώπου. Τέλος, ομίλησε η Γερόντισσα Ευφημία, καθηγούμενη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Αγρού, πνευματικό τέκνο του μακαριστού, η οποία υλοποίησε το όνειρό του για έναν γνήσιο ανατολικό μοναχισμό. Η γερόντισσα παρουσίασε στιγμές από τη ζωή του μακαριστού Μητροπολίτου, από τις οποίες διεφάνη το ασκητικό του ήθος, η φιλανθρωπία του, η λιτότητα και η εγκράτεια με την οποία έζησε, η αυταπάρνησή του και η διακονία της Εκκλησίας, ακόμη και με τίμημα της υγείας του.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν οπτικοποιημένα στιγμιότυπα από τη ζωή του μακαριστού Μητροπολίτου (τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας στο www.imcorfu.gr) , ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Ιωάννης Σπιτιέρης. Παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, ενώ συμμετείχε και το τμήμα Εγχόρδων της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας, που παρουσίασε ένα σύντομο πρόγραμμα κλασικής μουσικής, αφιερωμένο στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας.

Το πρωί της Κυριακής 30 Μαρτίου 2014 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, έγινε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Μητροπολίτες Κορωνείας και Κερκύρας και στο τέλος τελέστηκε Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακριστού Μητροπολίτου Πολυκάρπου. Στη συνέχεια, οι δύο Αρχιερείς μετέβησαν στον τάφο που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας, όπου και τέλεσαν Τρισάγιο, ολοκληρώνοντας έτσι το διήμερο το αφιερωμένο στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυκάρπου Βαγενά.

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...