Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: "Μόνο στην Εκκλησία, οι μεγάλοι αμαρτωλοί, γίνονται Άγιοι"

Στην χειροθεσία εννέα Πνευματικών Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως, προχώρησε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, με την έναρξη της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό (Κυριακή Τυρινής – 2 Μαρτίου), στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού της Συγγνώμης, ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς τέλεσε την Χειροθεσία των Πνευματικών κατά την οποία, τονίζοντας την σημασία του Μυστηρίου της Μετανοίας, είπε τα εξής:

«Είναι αναγκαίο να υπογραμμίζουμε στη ζωή μας το κεντρικό σημείο της Μεγ. Τεσσαρακοστής που είναι η μετάνοια. Προβάλλει η Εκκλησία μας και ζει το Μυστήριο της Μετανοίας, το οποίο αναγεννά τον άνθρωπο. Στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως βρίσκει λύσεις ο άνθρωπος, όχι με την ψυχολογία, η οποία είναι μεν επιστήμη αλλά δεν λυτρώνει. Η Εξομολόγηση λυτρώνει. Και το Μυστήριο αυτό, μόνο οι ιερείς το διακονούν. Ούτε οι άγγελοι. Στους μαθητές είπε ο Κύριος «Λάβετε πνεύμα άγιον…»! Μόνο στην Εκκλησία, οι μεγάλοι αμαρτωλοί, γίνονται Άγιοι.

Λαμβάνουν σήμερα οι συγκεκριμένοι ιερείς από τον Επίσκοπο την εντολή, τη Χάρη και την Ευλογία του Κυρίου, να τελούν το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, να αναγεννούν τα μέλη της Εκκλησίας. Τους ευχόμαστε να είναι άξιοι Πνευματικοί, που θα δώσουν τον εαυτό τους, χωρίς κόπο, στην διακονία της σωτηρίας των ψυχών. Ο Πνευματικός δεν κουράζεται. Ο π. Παΐσιος έλεγε: “Αν ήμουν ιερέας δεν θα έκλεινα ποτέ την πόρτα του κελιού μου”. Ευχόμαστε να διακονούν με διάκριση και με στοργή».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ως ο κύριος ομιλητής στην ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, μίλησε για το κάλεσμα που απευθύνει σε όλους η αγία μας Εκκλησία ώστε «να κατανοήσουμε το Μυστήριο της Μ. Τεσσαρακοστής. Μας καλεί όλους σε προσωπικό πνευματικό Αγώνα “δια της στενής πύλης”».

«Είναι λάθος», επεσήμανε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, «να νομίζουν κάποιοι πως ο αγώνας αυτός είναι μόνο για τους μοναχούς και τους ασκητές. Μας λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πως “και εκείνος που έχει οικογένεια, μπορεί να φτάσει ψηλά, να αποκτήσει όχι μόνο πνευματική ζωή αλλά θεωρεία πνευματική”. Μας καλεί σήμερα η Εκκλησία να μην μένουμε στα λόγια αλλά να κάνουμε πράξη τον αγώνα μας, μέσα από συγκεκριμένα σημεία πνευματικής πορείας:

α) Με τη Νηστεία, έναν θεσμό Θεοΐδρυτο που συντρίβει τον διάβολο.

β) Με την φυλακή των αισθήσεων, χαλιναγωγώντας τα πάθη.

γ) Με ενδυνάμωση της πίστεώς μας, συμμετέχοντας στην πλούσια λατρεία της Μ. Τεσσαρακοστής.

δ) Με την απαγγίστρωση από τα πάθη, στον μέχρι θυσίας αγώνα μας.

ε) Με την πνευματική μελέτη – κυρίως του Ευαγγελίου, κατανοώντας το Πάθος, το Μυστήριο του Σταυρού, την ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου.

στ) Με την επιδίωξη της αδιαλείπτου Προσευχής, τηρώντας έτσι με επιμέλια το ιερό καθήκον της επικοινωνίας με το Θεό.

ζ) Με την ταπείνωση. Χωρίς ταπείνωση δεν μπορώ να λέω ότι ζω την Μ. Τεσσαρακοστή. Μόνο όταν αγωνισθούμε και πέσουμε στο πέλαγος της γλυκυτάτης ταπεινοφροσύνης, μπορούμε να ανακαλύψουμε κάθε αμάρτημά μας και να το αποτινάξουμε εμπρός στο πετραχήλι του πνευματικού.

Όταν πλέον όλα αυτά συγκλίνουν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όταν γίνεται η ένωσή μας με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, τότε μπορούμε να πούμε πως προοδεύουμε πνευματικά. Έτσι θα ζήσουμε άξια το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Καιρός, λοιπόν, όλοι να αφυπνισθούμε. Ποτέ δεν είναι αργά».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...