Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Αρχιμ. Αμφιλόχιος Φλεβάρης: "Ας κάνουμε την καρδιά μας ταμείο και κατοικία των αρετών της Θεοτόκου"

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος
Στην 1η ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Βλαμαρής
Σάμου Αρχιμ. Αμφιλόχιος Φλεβάρης.

Ο Παν. Καθηγούμενος παρευρέθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ναό, συνοδεύοντας την εφέστια θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ζώνης από την Ιερά Μονή, η οποία και θα παραμείνει μέχρι τις 30 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2014».

Στην εμπνευσμένη ομιλία του, μετά το πέρας της Ιεράς ακολουθίας, ο π. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου όπως βιώνεται στη ζωή της Εκκλησίας και περιγράφεται στα κείμενα των Αγίων Πατέρων.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Θεοτόκος κατέχει κεντρικvτάτη θέση μέσα στη ζωή της Εκκλησίας. Αυτήν ατενίζουμε άλλωστε όταν πρωτομπαίνουμε στον Ναό, στην κόγχη του Ιερού».

Είναι η «κλίμακα η μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν. Η σκάλα δια της οποίας κατέβηκε ο Χριστός στον κόσμο και ο κόσμος δι’ Αυτής μεταβαίνει προς τον ουρανό. Αγιωτέρα των Αγίων και ενδοξοτέρα πασών των επουρανίων δυνάμεων. Είναι δύσκολο να περιγράψει η ανθρώπινη γλώσσα το μεγαλείο της Παρθένου. Κατά τους Πατέρες κατέχει κεντρικωτάτη θέση στο μυστήριο της σαρκώσεως του Θεού. Είναι σύνορο μεθόριο ακτίστου και κτιστού».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πλήθος των θαυμάτων Της ανά τους αιώνες και ανά την οικουμένη, για να τονίσει ότι:

«Μητέρα όλου του κόσμου, ακούραστη και ακοίμητη δέχεται τα δάκρυα και τα αιτήματα των ανθρώπων. Με ποια εγκώμια να στεφανώσουμε το ιερό και δεδοξασμένο πρόσωπο Της. Η ευγνωμοσύνη, η εμπιστοσύνη και η αγάπη του πιστού λαού στην Παναγία μας, αποτυπώνονται και στην υμνογραφία και τη λαογραφία, στην τέχνη και τη λατρεία. Χιλιάδες εκκλησίες και μοναστήρια είναι αφιερωμένα στην Θεοτόκο».

Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε, ότι:

«Στη Θεοτόκο δόθηκαν πάρα πολλές ονομασίες. Περίπου 540 είναι τα επίθετα που έχει δώσει ο πιστός λαός μας προς το πρόσωπό της, ως αντάλλαγμα για τα θαύματα της, τις θαυμάσιες ενέργειές της, την παρουσία της ή τις θαυμαστές εμφανίσεις της, όπου έρχεται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους και με τα προβλήματα τους».

Η Υπεραγία Θεοτόκος: «Συνεχίζει και μεσιτεύει μεταξύ του σαρκωθέντος Χριστού και των ανθρώπων. Ώστε ο θλιβόμενος σ’ Αυτήν να βρει καταφύγιο, ο πολεμούμενος πίσω από Αυτή να οχυρωθεί και ο άρρωστος σ’ Αυτήν να προσκολληθεί».

Και κατέληξε παροτρύνοντας τους πιστούς:

«Ας κάνουμε την καρδιά μας ταμείο και κατοικία των αρετών της Θεοτόκου. Η Παρθένος χαίρει στη νηστεία και την εγκράτεια. Ευφραίνεται στην παρθενία και τη σωφροσύνη. Αγαπά την ειρήνη και την πραότητα. Εναγκαλίζεται την αγάπη και την ταπείνωση.

Γι’ αυτό και εμείς, να αγαπούμε αυτές τις αρετές αν θέλουμε να είμαστε ακόλουθοι της Παρθένου. Και τότε βλέποντάς μας στολισμένους με τέτοιες αρετές θα επιθυμήσει το κάλλος των ψυχών μας και θα έρθει νοερώς σε κάθε έναν από εμάς φέρνοντας μαζί της κάθε σειρά πνευματικών αγαθών και χαρίτων».


Την ομιλία του π. Αμφιλοχίου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...