Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Η ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι μία αφορμή για την Εκκλησία μας να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την παράδοση δηλαδή του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, την προδοσία του Ιούδα καθώς και την υπερφυή προσευχή του Κυρίου. Το γεγονός όμως που δίδει διδάγματα στη ζωή μας είναι η ταπείνωση του Χριστού, ο οποίος ένιψε τα πόδια των μαθητών Του. Ο Δημιουργός του κόσμου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το κάθισμα του Όρθρου της ημέρας, ταπεινώνεται από την υπερβολική ευσπλαχνία Του για μας, και μας διδάσκει την άριστη οδό της ταπείνωσης.

Ο Κύριος στο γεγονός του Νιπτήρα θεραπεύει την μεγαλύτερη ασθένεια του ανθρώπου, τον εγωισμό και δίδει ως αντίδοτο την ταπείνωση και την διακονία προς τον πλησίον είτε είναι ο αδερφός είτε είναι και αυτός ακόμα ο εχθρός. Η αγάπη προς τον Θεό περνά μέσα από την αγάπη προς τον άλλο και τη θυσιαστική διάθεση υπέρ του άλλου. Ας θυμηθούμε τη ρήση από το γεροντικό: είδες τον αδελφόν σου, είδες τον Θεόν σου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, για 20η συνεχόμενη χρονιά, τελέσθηκε με τον προσήκοντα σεβασμό η Ακολουθία του Νιπτήρα στον Ιερό Ναό αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου. Η ακολουθία του Νιπτήρα τελείται σε ανάμνηση της μεγαλειώδους πράξης του Ιησού Χριστού να πλύνει τα πόδια των μαθητών σε ένδειξη ταπείνωσης και διακονίας. Την ακολουθία τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μανώλης και ένιψε τα πόδια 12 ιεροπαίδων της Ενορίας του αγίου Ελευθερίου, όπου κάθε χρόνο συμμετέχουν και διαφορετικά παιδιά, τις περισσότερες φορές, για να λάβουν την ευλογία και να διδαχθούν μέσα από την λατρευτική και λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας την εν Χριστώ ζωή, που είναι ζωή αγάπης, θυσίας και προσφοράς προς τον άλλο, ίνα ώσιν εν, που είναι η μόνη αληθινή και σώζουσα ζωή.

Ευχόμαστε στους εν Χριστώ αδερφούς και αδερφές μας καλή σταυροαναστάσιμη πορεία με την ευχή και την προσευχή να γίνουμε μέτοχοι και κοινωνοί της χαράς της Αναστάσεως του Κυρίου μας και να απολαύσουμε του συμποσίου της πίστεως. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...