Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Κερκύρας Νεκτάριος: "Η Εκκλησία προσφέρει πνευματική παιδεία στον άνθρωπο και παράγει και πολιτισμό"

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία με ύμνους από την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και από την εκκλησιαστική μουσική παράδοση της Μεγάλης Εβδομάδος διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου 5 Απριλίου 2014 η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος.

Στην συναυλία συμμετείχαν η Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κέρκυρας, με χοράρχη τον κ. Μιχάλη Καποδίστρια, και η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ» με χοράρχη τον κ. Νικόλαο Μακρόπουλο. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρωτ. Δημήτριος Βασιλειάδης.

Επρόκειτο για μία ξεχωριστή συνάντηση των δύο πολιτισμικών παραδόσεων στην εκκλησιαστική μουσική τέχνη, της πολυφωνικής και της βυζαντινής, που χαρακτηρίζουν μαζί με το ντόπιο κερκυραϊκό μουσικό ιδίωμα το νησί.

Προσφωνώντας τους χορωδούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η Εκκλησία μέσα από την λατρευτική της παράδοση, εκτός της μετοχής στην Θεία Ευχαριστία και της νοηματοδότησης των εορτών, προσφέρει και πνευματική παιδεία και παράγει πολιτισμό. Η Κέρκυρα έχει το ιδιαίτερο προνόμιο να βρίσκεται στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής και αυτό αποτυπώνεται στην μουσική της παράδοση. Συνεχάρη τους χοράρχες για το σπουδαίο έργο που επιτελούν, διασώζοντας το μουσικό ήθος και την ιστορία του τόπου, ενώ τόνισε ακόμη ότι στη Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως φοιτούν περί τους 70 σπουδαστές, οι οποίοι σταδιακά θα στελεχώνουν τα αναλόγια των Ιερών Ναών, προκειμένου να λατρεύεται ο Θεός με γνώση και καλλιέργεια, όπως η παράδοσή μας επιβάλλει. Ο ίδιος εξέφρασε την συγκίνησή του διότι κάθε φορά που τελεί την θεία Λειτουργία τόσο στον Μητροπολιτικό Ναό, όσο και σε ενορίες όπου ψάλλεται η βυζαντινή μουσική παράδοση χαίρεται και κατανύσσεται και βιώνει το κάλλος της εκκλησιαστικής λατρείας, το οποίο οδηγεί τον άνθρωπο σε αναβάσεις πνευματικές.

Τέλος, ευχήθηκε στο πολυπληθές ακροατήριο της συναυλίας κάθε δύναμη για την Μεγάλη Εβδομάδα και κατάλληλη πνευματική προετοιμασία, η οποία καλό είναι και να περιλαμβάνει την μελέτη της πλούσιας σε νοήματα εκκλησιαστικής υμνογραφίας.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...