Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η Ανάσταση στη Χαλκίδα, Ο Εσπερινός της Αγάπης & του «Χοροστάσι της Αγάπης»

Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, ο ευσεβής λαός της Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Επίσκοπο και Ποιμενάρχη του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο και τον υπ’ Αυτόν Ιερό Κλήρο, πανηγύρισε το θεμελιώδες γεγονός της χριστιανικής πίστεως και ζωής, την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως και στη συνέχεια ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέμεινε και συμμετείχε πλήθος χριστιανών, οι οποίοι κοινώνησαν όλοι τα Άχραντα Μυστήρια.






Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων και την πληθωρική παρουσία του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά τον μεγαλοπρεπή πρωτοχριστιανικό Ιερό Ναό της Πολιούχου και τον προαύλιο χώρο του, ετελέσθη ο Εσπερινός της Αγάπης.

Ο Εσπερινός αυτός ετελείτο και παλαιά στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, αλλά τα τελευταία χρόνια ετελείτο το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εφέτος, όμως, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, η οποία ελήφθη με σκοπό την απρόσκοπτη συμμετοχή των μελών της Τοπικής Εκκλησίας στις λατρευτικές συνάξεις και ύστερα από συζήτηση προβληματισμών και προτάσεων, που υποβλήθηκαν από πολλούς Κληρικούς και ευσεβείς χριστιανούς, ο Εσπερινός ετελέσθη στον Ιερό Ναό της Πολιούχου και η προσέλευση των χριστιανών ήταν ελπιδοφόρα και συγκινητική, την οποία επεσήμανε ο Δεσπότης εκφράζοντας τις θερμότατες ευχαριστίες του στα μέλη της Τοπικής Εκκλησίας για την φιλοτιμία την οποία επέδειξαν στην παράκληση την δική του και των Ιερέων του.

Στην Ιερά Ακολουθία της Αγάπης διάβαστηκε το απόσπασμα του Ευαγγελικού Αναγνώσματος και σε ξένες γλώσσες, σύμφωνα με την παράδοση, το οποίο απέδωσαν ο Σεβασμιώτατος στα ελληνικά, ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης στα αγγλικά, ο Αρχιμ. Νεόφυτος Χασάν στα τουρκικά, ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης στην ελληνική νοηματική γλώσσα, την ώρα κατά την οποία ο Διάκονος Νεκτάριος επαναλάμβανε στα ελληνικά το Ευαγγέλιο και Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή στην Ομηρική διάλεκτο.









Μετά το τέλος του Εσπερινού και αφού οι άνθρωποι έλαβαν παραδοσιακές ευλογίες από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου, όλοι μετέβησαν στην αυλή του Ιερού Ναού, όπου στήθηκε το «Χοροστάσι της Αγάπης» από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδος «Τ’ Αλωνάκι», της Αδελφότητος Προκοπιέων Χαλκίδος και τμημάτων παραδοσιακών χορών Ενοριών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, με την βοήθεια και του Δήμου Χαλκιδέων.

Στο Χοροστάσι εκτελέσθηκε πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν και όλοι οι προσελθόντες στον Εσπερινό, οι οποίοι πιασμένοι χέρι-χέρι πανηγύρισαν και με αυτό τον τρόπο, αγαπημένοι και μονιασμένοι, την Ανάσταση του Χριστού. Ο Χορός κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και χαρούμενοι από την πρωτοβουλία αυτή της Τοπικής Εκκλησίας, ζητώντας από τον Σεβασμιώτατο να γίνει θεσμός για τον Τόπο μας.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...