Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Σε συγκινητικό κλίμα η απονομή τιμητικών επαίνων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης μας κ.κ. Ευστάθιο

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Απριλίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης. Αμέσως μετά η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, όπως έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, βράβευσε ένα φορέα και τρία φυσικά πρόσωπα για την προσφορά τους στην Εκκλησία και την Κοινωνία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, κατά τη σύντομη εισαγωγή του, τόνισε την ανάγκη να τιμώνται και να επιβραβεύονται άνθρωποι και φορείς που αποτελούν παράδειγμα με τη δράση τους, σε μία εποχή μάλιστα που οι αξίες και οι θεσμοί βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Στη συνέχεια, απονέμοντας τους επαίνους, αναφέρθηκε ξεχωριστά στο σκεπτικό που οδήγησε την τοπική Εκκλησία στην επιλογή των τιμωμένων.

Ο πρώτος τιμητικός έπαινος απενεμήθη στην οικογένεια της αείμνηστης Ευαγγελίας Βλογιαννίτου από τους Γοράνους, που απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 110 ετών. Τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την αοίδιμη Ευαγγελία Βλογιαννίτη και τη βοήθησαν να γαλουχίσει την αξιόλογη οικογένειά της ήταν η υποδειγματική σύνεση, η σωματική και ψυχική αντοχή, η ιώβειος υπομονή, η αξιομίμητη χριστιανική πίστη και η θυσιαστική αγάπη. Τον τιμητικό έπαινο παρέλαβαν συγκινημένοι ο γαμπρός της εκλιπούσης εφημέριος Λιαντίνας π. Γεώργιος Διαμαντάκος και η πρεσβυτέρα κόρη της Παναγιώτα.

Ο δεύτερος έπαινος απενεμήθη στον 99χρονο αγγειοπλάστη κ. Γεώργιο Μαγγαλούση για την πολυετή, συστηματική και δημιουργική ενασχόλησή του με την κεραμική τέχνη, τη φιλοπονία και το ήθος του. Ο κ. Μαγγαλούσης, έχοντας ως πολύτιμη βοηθό τη συμβία του Κωνσταντίνα, που είναι κόρη του π. Κλεομένη Χάρακα, αειμνήστου εφημερίου Συκαρακίου, ασχολήθηκε με τη κεραμική τέχνη από το 1935 έως το 2010. Σήμερα η οικογένεια Μαγγαλούση ασχολείται ερασιτεχνικά με την αγγειοπλαστική και από το 2006 λειτουργεί το Μουσείο «Κεραμ-εύς» επί της οδού Κων/νου Παλαιολόγου 37, στο οποίο παρουσιάζεται η κεραμική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο κ. Μαγγαλούσης δεν μπόρεσε να παραλάβει ο ίδιος τον τιμητικό έπαινο λόγω μίας μικρής αδιαθεσίας και τον εκπροσώπησε η κόρη του Αναστασία.

Ο τρίτος έπαινος απενεμήθη στο βετεράνο αθλητή – μαραθωνοδρόμο κ. Παναγιώτη Δούση για την αδιάλειπτη, πολυετή και επίπονη αγωνιστική προσπάθειά του, το ήθος και την εν γένει συμβολή του στην καλλιέργεια των ιδεωδών του αθλητισμού. Ο κ. Δούσης γεννήθηκε στην Καλαμάτα, αλλά ζει στη Σπάρτη από το 1958. Μετά τη συνταξιοδότησή του εντατικοποίησε τη συμμετοχή του σε πανελλήνιους, βαλκανικούς και διεθνείς αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων στους οποίους για 16 χρόνια ήταν αήττητος. Η συγκομιδή μεταλλίων, μεταξύ των οποίων και 39 χρυσά, είναι μοναδική σε εύρος στα Βαλκάνια. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος κατά τη διάρκεια της απονομής του επαίνου και γνωρίζοντας το πρόσφατο πρόβλημα της υγείας του κ. Δούση, του συνέστησε να εγκαταλείψει τους αγώνες. Ο ίδιος, ωστόσο, παίρνοντας το λόγο, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την εξαιρετική τιμή, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει τη συμμετοχή του στον αθλητικό στίβο.

Ο τέταρτος έπαινος απενεμήθη στη Συντεχνία Αρτοποιών Σπάρτης, για την πολυετή και ανιδιοτελή αρωγή της στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως μας μέσω της καθημερινής προσφοράς διακοσίων κιλών ψωμιού, που μοιράζεται στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας από το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’. Τη Συντεχνία Αρτοποιών Σπάρτης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της κ. Νικόλαος Μάζης, ο οποίος ευχαρίστησε εκ μέρους των συναδέλφων του την Ιερά Μητρόπολη και τον Σεβασμιώτατο για τη μέγιστη αυτή τιμή. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι αρτοποιοί της Σπάρτης θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της τοπικής Εκκλησίας στην προσπάθειά της για την ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας.

Στον Κατανυκτικό Εσπερινό και τις βραβεύσεις παρευρέθησαν η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μακρής, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Στάυρος Αργειτάκος και ο Αντιδήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Χρήστος Μπουγάδης. Με την ολοκλήρωση των βραβεύσεων ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας δώρισε ως ευλογία από ένα βιβλίο στους πιστούς, που παρακολούθησαν τον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...