Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Πάσχα με τους ακρίτες


“Ὁ Χριστός ὡς θεάνθρωπος ἀνοίγει τήν ὁδό τῆς νίκηςἐναντίον τοῦ θανάτου καί γίνεται “πρωτότοκος ἐκ τῶν νεκρῶν”. Τήν πορεία αὐτή μπορεῖ νά ἀκολουθήσει καί ὁχριστιανός. Σταυρώνει τά πάθη του, γιά νά συναναστηθῆμέ τόν Χριστό. Πεθαίνει διά τῆς μετανοίας καί τῶν δακρύων γιά τή ζωή τῆς ἁμαρτίας, καί γεύεται ἀπό τήν παροῦσα ζωή τά ἀγαθά τῆς Ἀνάστασης. Τηρεῖ φιλότιμα τίς θεῖες ἐντολές καί ἀποκτᾶ τίς ἀρετές πού τόνἐλευθερώνουν ἀπό τή φθορά καί τόν θάνατο. “Θάνατος αὐτοῦ οὐκέτι κυριεύει”, τόνισε στο Πασχαλινό Μήνυμα του μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς.

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε στην ακριτική επαρχία μας η λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου. Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου στις ιερές ακολουθίες η τοπική μας Εκκλησία έζησε αυτές τις εξαιρετικές αυτές ημέρες σε πόλεις και χωριά. Οι πιστοί κάτω από το μελιχρό φως των πασχαλινών λαμπάδων ενδυναμώνονται και ενισχύονται στον πνευματικό τους αγώνα και στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν στις δύσκολες περιστάσεις των καιρών μας.. Ο Σεβασμιώτατος προέστη των ιερών ακολουθιών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Το πρωι του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος λειτουργησε επί του ιερού κουβουκλίου και το εσπέρας της ίδιας ημέρας μετά την Ακολουθία της Αναστάσεως προσέφερε στην Αναστάσιμη Ευχαριστία την οποία παρηκολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης και ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Στρατηγός Αντ. Βιτετζάκης και χιλιάδες πιστών.

Νωρίς το εσπέρας του Μεγάλου Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ελληνικό Φυλάκιο στο Τριεθνές (σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας – Βουλγαρίας) όπου τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως, έδωσε ευχές στους στρατευμένους και τους μοίρασε λαμπάδες και παχαλινά αυγά. Στο φυλάκιο τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Σωτ. Κώστογλου.

Την Κυριακή του Πάσχα το πρωΐ ο Σεβασμιώτατος προέστη του Εσπερινού της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και το εσπέρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Το Ευαγγέλιο εκτός της ελληνικής ανεγνώσθη στα Ισπανικά, Λατινικά, Ιταλικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Τουρκικά, Σερβικά, Ρουμανικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Επίσης πατέρες της Μητροπόλεως απέδωσαν την περικοπή στην ομηρική. Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα πασχαλινά αυγά και τα διένειμε στους πιστούς.

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου το πρωί ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και ευχήθηκε στους ασθενείς και το προσωπικό και μοίρασε σε όλους πασχαλινά αυγά.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...