Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Φοβερή ιδέα, Μπράβο σας (φωτογραφίες)

Άνοιξε τις πύλες της η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ για μικρούς και μεγάλους! 
Με την παρουσία και την πατρική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, χθες το απόγευμα Τρίτη, 1η Απριλίου 2014 άνοιξε τις πύλες της η «ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ», ένα ζωντανό αφιέρωμα στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου μας, το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης στο παλαιό Οικοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (οδ. Αναπαύσεως 4 – Λευκάδα).

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα διαρκέσει από την 1η μέχρι τις 13 Απριλίου 2014 και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες, αλλά και σε ενήλικες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πλούτο της εκκλησιαστικής και της λαϊκής μας παράδοσης των Αγίων Ημερών μέσα από κουκλοθέατρο παραδοσιακής μαριονέτας, βιωματικές δραστηριότητες σε ομάδες και μοίρασμα εμπειριών σε ολομέλεια.

Οι επισκέψεις των σχολείων ξεκίνησαν ήδη σήμερα, ενώ έχει σχεδόν συμπληρωθεί το πρόγραμμα των επισκέψεων. Τα παιδιά υποδέχεται στο ισόγειο του κτιρίου ο «Παππουράκος, ένας συμπαθητικός ηλικιωμένος... γαϊδαράκος, που αφηγείται όσα «είδαν τα μάτια του» στους δρόμους της Ιερουσαλήμ το πρώτο εκείνο Πάσχα του 33 μ.Χ. Στη συνέχεια, ανεβαίνουν στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου το κάθε δωμάτιο αντιστοιχεί σε μία ημέρα της Μ. Εβδομάδας. Γνωρίζουν με λίγα λόγια από τους υπευθύνους των σταθμών τα πρόσωπα και τα γεγονότα που τιμώνται κάθε ημέρα και εκπονούν τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Έτσι,

· Το Σάββατο του Λαζάρου μαθαίνουμε να τραγουδάμε το «Λάζαρο», στολίζουμε το καλάθι του και ζυμώνουμε «λαζαράκια»!

· Την Κυριακή των Βαΐων τυπώνουμε εικονίτσες της Βαϊοφόρου με παραδοσιακή σφραγίδα, φτιάχνουμε βάγια και σταυρούς από φοινικόφυλλα!

· Τη Μεγάλη Δευτέρα κατασκευάζουμε κορνιζάκια για την εικόνα του Νυμφίου, στολίζουμε με καρπούς - «καλές πράξεις» την «άκαρπον συκήν», βλέπουμε σε κινούμενα σχέδια την ιστορία του Ιωσήφ του Παγκάλου, συναρμολογούμε παζλ με την εικόνα του Ιωσήφ και παίζουμε με παραδοσιακά «κριτσόνια»!

· Τη Μεγάλη Τρίτη στολίζουμε μπουκαλάκια με λάδι για τις «δέκα Παρθένες», κατασκευάζουμε «τάλαντα», τα χαρίσματά μας και παρασκευάζουμε αυγοκούλουρα!

· Τη Μεγάλη Τετάρτη κατασκευάζουμε καντήλια για το Ευχέλαιο, παρασκευάζουμε πρόσφορο και γράφουμε ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων για μνημόνευση!

· Τη Μεγάλη Πέμπτη πλένουμε τα πόδια των αδελφών μας, γνωρίζουμε την Αγία Τράπεζα, το Τραπέζι του Μυστικού Δείπνου, ερχόμαστε σε επαφή με όσα ακούμε στα «Δώδεκα Ευαγγέλια» και βάφουμε κόκκινα αυγά!

· Τη Μεγάλη Παρασκευή προσκυνάμε τον Εσταυρωμένο στο Γολγοθά, στολίζουμε τον Επιτάφιο, φτιάχνουμε γιρλάντες με λουλούδια, ψέλνουμε τα εγκώμια, τραγουδάμε «του Χριστού τα Πάθη», ανάβουμε κερί στα μνήματα των προσφιλών μας!

· Το Μεγάλο Σάββατο μαθαίνουμε να ερμηνεύουμε την εικόνα της Ανάστασης, φτιάχνουμε λαμπάδες και τις στολίζουμε, ζωγραφίζουμε σπασμένα κεραμίδια για το «κομμάτι» και ψέλνουμε το Χριστός ανέστη!

· Την Κυριακή του Πάσχα μαθαίνουμε τον πασχάλιο χαιρετισμό «Χριστός ανέστη! –Αληθώς ανέστη!» σε διάφορες γλώσσες, δοκιμάζουμε διάφορες μελωδίες σε καμπάνες, σήμαντρο και τάλαντο, στέλνουμε πασχαλινές κάρτες και στρώνουμε το γιορτινό τραπέζι!

Στο κλείσιμο του προγράμματος, κάθε ομάδα παρουσιάζει στους υπόλοιπους ό,τι δημιούργησε και όσα έμαθε στο ταξίδι της στα δικά μας «Ιεροσόλυμα», κατανοώντας ότι αληθινό ρωμέικο Πάσχα μπορεί να βιώσει κανείς, μονάχα αν ζήσει τη ζωή της Εκκλησίας!

Η οργάνωση και το στήσιμο της «Ιερουσαλήμ» υλοποιήθηκαν χάρη στη θυσιαστική προσφορά μικρών και μεγάλων που διακονούν εθελοντικά την τοπική μας Εκκλησία και το Κέντρο Νεότητος αυτής, αλλά και με τη στήριξη επαγγελματιών της πόλης μας: του τεχνικού Super Market “PROFI” (κ. Μαρία Λιβιτσάνου –κ. Σωτήριος Κυρίτσης), του αρτοποιείου «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» (κ. Ευστάθιος Κατωπόδης), του φωτογραφείου «StudioFlash” (κ. Νικόλαος Ζαμπέλης), της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας «ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ Α.Ε.», του βιβλιοχαρτοπωλείου Ν. ΤΣΙΡΙΜΠΑΣΗ, του super market “Express”(υιοί Κων/νου Κατωπόδη), τους οποίους ολόθερμα ευχαριστούμε!

Πρόγραμμα λειτουργίας για το κοινό:

§ Τα Σαββατοκύριακα (5-6 και 12-13 Απριλίου 2014) θα είναι επισκέψιμη ως εκθεσιακός χώρος (χωρίς δραστηριότητες) τις πρωινές ώρες από 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και τα απογεύματα από 6.00 - 9.00 μ.μ.

§ Επίσης, θα είναι επισκέψιμη ως εκθεσιακός χώρος (χωρίς δραστηριότητες) τα απογεύματα της Πέμπτης, 3 Απριλίου 2014 και της Πέμπτης, 10 Απριλίου 2014 από 6.00 – 8.00 μ.μ. για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ











ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ























ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ











ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...