Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια πριν 50 Χρόνια του Καθεδρικού Ναού Αγ. Τριάδος Πειραιώς!

Του Νίκου Δ. Σαμπαζιώτη 
Πριν 50 χρόνια και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου του 1964, έλαβαν χώρα στον Πειραιά τα εγκαίνια του Ιερού Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού Αγ. Τριάδος. Όπως είναι γνωστό, ο προηγούμενος Ναός είχε κατεστραφεί από τον βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου 1944.


Στα εγκαίνια έλαβαν μέρος ο μακαριστός Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κυρός Χριστοφόρος Χατζής, ο μακαριστός Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κυρός Δαμασκηνός Κοτζιάς (μετέπειτα Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Ευρυτανίας) και ο μακαριστός Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κυρός Χρυσόστομος Θέμελης (μετέπειτα Μητροπολίτης Μεσσηνίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια έλαβαν μέρος και ο νυν Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος Γεωργαντόπουλος τότε ως Αρχιμανδρίτης και ο μακαριστός π. Κωνσταντίνος Φαφούτης, ως εφημέριοι του Ναού, Πρωτοψάλτης δέ ήταν ο αείμνηστος Νικόλαος Γρηγοριάδης.

Δήμαρχος την εποχή εκείνη ήταν ο Παύλος Γ. Ντεντιδάκης.

Η ανέγερση, από τα ερείπια, του νέου Ιερού Ναού στηρίχθηκε βασικά στις άοκνες και καθαρά εθελοντικές προσπάθειες των μελών της «Παμπειραϊκής Ενώσεως Αναστηλώσεως του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς» η οποία ιδρύθηκε το 1950 με πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Μιλτιάδη Πουρή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ· Προσωπικό αρχείο Νίκου Δ. Σαμπαζιώτη








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...