Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Αγαθές αναμνήσεις από την πανήγυρη του Αγίου Γερασίμου του Παλλάδά στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου

Με κάθε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η πανήγυρη του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά, Πατριάρχη Αλεξανδρείας (1630-1714), στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου. Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, πνευματικό πατέρα και κυριάρχη του Αγίου Όρους, εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος. Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ήταν ο Επίσκοπος Πέλλης κ. Φιλούμενος. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Λήδρας και Καθηγούμενος της Μονής Μαχαιρά κ. Επιφάνιος. Στη συνοδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ήταν ο Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος, ο Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος. Στην πανήγυρη συμπροσευχήθηκε ο πολιός και σεβαστός Επίσκοπος Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος Λαυριώτης.

Από τους Καθηγουμένους των Ιερών Αγιορειτικών Μονών παρευρέθηκαν οι Καθηγούμενοι: Χιλανδαρίου αρχιμ. Μεθόδιος, Αγίου Διονυσίου αρχιμ. Πέτρος, Παντοκράτορος, Αρχ. Γαβριήλ, Σίμωνος Πέτρα αρχιμ. Ελισαίος, Ξενοφώντος, Αρχ. Αλέξιος, Ζωγράφου Αρχ. Αμβρόσιος, Οσίου Γρηγορίου Αρχ. Χριστοφόρος. Στη συνοδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ήταν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, Αρχ. Μελέτιος, ο έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο π. Αθηνόδωρος Παπαευριβιάδης.

Την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εκπροσώπησε ο Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, ενώ εκπροσώπους έστειλαν σχεδόν όλες οι Μονές του Αγίου Όρους. Από τις Καριές παρευρέθηκαν οι εφημέριοι του Πρωτάτου π. Ιωακείμ Βραχνιώτης και π. Δαυίδ Καρεώτης.

Εφημέριος της ακολουθίας ήταν ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος Ριγανάς και κανονάρχης ο π. Παλλάδιος της Σκήτεως Αγίου Παντελεήμονος.

Τους χορούς των ψαλτών εκόσμησαν οι πατέρες Δανιήλ και Στέφανος από την αδελφότητα των Δανιηλαίων, ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης, ο Ιερομόναχος π. Αντύπας Καρεώτης, ο π. Ιωσήφ από τη Βίγλα, ο π. Σπυρίδων Μικραγιανανίτης και ο Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Τη πρεσβεία του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά είθε τα έτη όλων να είναι πολλά και με πλούσια τη χάρη του Θεού.- See more at: http://www.vatopedi.gr/2014/05/αγαθές-αναμνήσεις-από-την-πανήγυρη-το/#sthash.6aEHKb7E.dpuf
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...