Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Λήξη εσπερινών κηρυγμάτων Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2014 το απόγευμα, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, η Λήξη των Εσπερινών Κηρυγμάτων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κατά το ιεραποστολικό έτος 2013 – 2014.
Πλήθος πιστών από όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως συγκεντρώθηκαν στο Ιερό Προσκύνημα, όπου ετελέσθη η Ιερά Παράκληση του Οσίου Ιωάννου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, ενώ στο ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν κυρίες από την Ενορία του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Βασιλικού Χαλκίδος.
Την ομιλία του προς τους Ιερείς και τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος άρχισε με την φράση του Χριστού «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη..., διδάσκοντες αυτούς τηρείν, πάντα όσα ενετειλάμην υμίν» (Ματθ. 28, 19-20), η οποία, όπως είπε, απετέλεσε την αιτία και την αφορμή ώστε κατά το διαρρεύσαν ιεραποστολικό έτος σε κάθε Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως, ακόμη και στα μικρότερα χωριά, να μη λείψει το εβδομαδιαίο εσπερινό κήρυγμα, το οποίο, ήταν, όπως αποδείχθηκε, ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού πρόθυμη ήταν και η ανταπόκριση των χριστιανών.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η ανάγνωση των Γραφών και το κήρυγμα είναι πρωτεύον και στη Θεία Ευχαριστία, τονίζοντας ότι η ερμηνεία Γραφών δεν είναι μια απλή μετάφραση, αλλά είσοδος στο βαθύτερο νόημά τους, στο «απόθετον κάλλος», όπως ο Μέγας Αθανάσιος αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, οι άνθρωποι λέγουν ότι χόρτασαν από λόγια και θέλουν έργα. Όμως και ο λόγος είναι απαραίτητος, αφού η θεωρία προηγείται της πράξεως. Επιπλέον, η ομιλία της Εκκλησίας δεν είναι κήρυγμα κοσμικό, αλλά λόγος Θεού, ο οποίος είναι αναγκαίος για τη ζωή των ανθρώπων.
Το ότι είναι απαραίτητος ο λόγος του Θεού για τη ζωή του ανθρώπου, μπορούμε να το δούμε, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, στον πρώτο πειρασμό του Χριστού στην έρημο: «Αν είσαι Υιός του Θεού, πες ώστε οι λίθοι αυτοί να γίνουν άρτοι» (Λουκ. 4, 3), για να λάβει την απάντηση του Χριστού: «Είναι γραμμένο ότι με άρτο μόνο δε θα ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού» (Λουκ. 4, 4). Ο άνθρωπος ακούει τα λόγια του Θεού, τα ενωτίζεται και μετά αγωνίζεται να τα κάνει πράξη.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά που στην Ιερά Μητρόπολη σπείρεται και προσφέρεται ο λόγος του Θεού και οι χριστιανοί δεν λιμοκτονούν, ενώ συνέστησε ώστε, όσα ακούσαμε και είπαμε στα εσπερινά κηρύγματα, να γίνουν πράξη.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, ο οποίος έμαθε το λόγο του Θεού από τη μικρή του ηλικία και δεν αρνήθηκε την πίστη του, ακόμη και όταν αιχμαλωτίστηκε, εφαρμόζοντας το ψαλμικό: «δια τους λόγους των χειλέων σου εγώ εφύλαξα οδούς σκληράς» (Ψαλμ. 16, 4).
Και σήμερα όμως, τόνισε ο Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, υπάρχουν πολλοί χριστιανοί και νέα παιδιά που ανταποκρίνονται και δίνουν και την καρδιά τους και τη ζωή τους στο Χριστό και την Εκκλησία Του, γιατί συνειδητοποιούν από την εμπειρία τους, όπως ο Όσιος Ιωάννης, ότι η Εκκλησία είναι ο Παράδεισος επάνω στη γη.


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η εφετινή Λήξη των Εσπερινών Κηρυγμάτων έγινε στον Όσιο Ιωάννη το Ρώσσο για τρεις λόγους: α) γιατί στο Όσιο Ιωάννη κτυπά η «καρδιά» της Τοπικής μας Εκκλησίας, β) γιατί τον μήνα Μάιο εορτάζει ο Όσιος και ήλθαμε πριν την πανήγυρή του να τον τιμήσουμε γι’ ακόμη μια φορά και γ) γιατί Dφέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την έλευση των προσφύγων στην Εύβοια και του Ι. Λειψάνου στου Οσίου Ιωάννου και οφείλουμε να μνημονεύσουμε τις ψυχές αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι με στερήσεις και βάσανα μας έφεραν αυτή τη μεγάλη ευλογία της παρουσίας του Αγίου.
Μετά την Ιερά Παράκληση όλοι έλαβαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου, προσκύνησαν τον Όσιο Ιωάννη και ανεχώρησαν εις τα οικεία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...