Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η Αργολίδα τιμά τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις

Πανηγυρικά τιμάται ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις, στην Αργολίδα. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ανύφι 6κμ από την πόλη του Ναυπλίου υπάρχει εκκλησία αγνώστου ημερομηνίας ,αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο τον νέο. Περίπου την δεκαετία του 1900 με 1910 κάτοικοι από την Θεσσαλία κατέβηκαν στην Αργολίδα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ανυφίου και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (κοιμητηριακός ναός) έφτιαξαν μια εικόνα του Αγίου Νικολάου του νέου και από τότε άρχισαν μαζί με τους κατοίκους να τιμάνε τον Άγιο , όμως μια χρονιά δεν το έκαναν και δεν τίμησαν τον Άγιο , η τιμωρία τους ήταν να καούν από τον Λίβα όλα τα σπαρτά του χωριού. Αυτό ήταν η αρχή για να κάνουν τον Άγιο προστάτη του τόπου τους και να τον τιμάνε όλως ιδιαιτέρως , μάλιστα με την φροντίδα του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδας κυρού Ιακώβου έφεραν και τεμάχιο Ιερού Λειψάνου από τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις.

Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος, πλαισιωμένος από ιερείς της μητροπόλεως Αργολίδας . Μετά το πέρας του ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής εικόνος του Αγίου καθώς και των Ιερών Λειψάνων του σε όλο το χωριό προς ευλογία των κατοίκων . Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αγίου ευωδιάζει πάρα πολύ ,πράγμα που δείχνει πως ο Άγιος χαίρεται για την τιμή που του κάνουν. Παρών στην εορτή του Αγίου ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος Α. Χειβιδόπουλος, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Φ.Στεφανόπουλος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πουλάς, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Σιδέρης , Άννα Μαντά , Γιούλα Λαπαθιώτη , ο υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλίου Χρ. Γραμματικόπουλος και Κοκκινόπουλος κα.

Αλλά και στο χωριό Αργολικό του Δήμου Ναυπλιέων, τιμάται ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις, όλως ιδιαίτερος . Στην περιοχή του Αργολικού μέσα στο κτήμα του Αρ. Ντόκου βρέθηκε μια παλιά εκκλησούλα πιθανόν χτισμένη την εποχή της Τουρκοκρατίας, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις. Ο νέος ιδιοκτήτης του κτήματος ο κ Ντόκος αμέσως το επισκεύασε και συνέχισε να τιμά τον Άγιο . Από τότε μέχρι και σήμερα παραμονή της εορτής του Αγίου τελείται πανηγυρικός εσπερινός και κατόπιν λιτανεία της Ιερής Εικόνος πέριξ της εκκλησίας . Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιερέας π. Ιωάννης Μυτροσύλης .






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...