Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Φωτογραφίες από την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων για την προσωπικότητα του Ιωάννου Καποδίστρια

Ολοκληρώθηκαν με πάνδημη συμμετοχή στο Ναύπλιο, οι τριήμερες εκδηλώσεις για την προσωπικότητα του Ιωάννου Καποδίστρια, τις οποίες διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, στην Αθήνα και στο Ναύπλιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, Κυριακή 1 Ιουνίου 2014.
Το απόγευμα του Σαββάτου της 31ης Μαΐου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με την ανάγνωση του μηνύματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, από τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο.

Ο Μακαριώτατος, ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του:"...Ως Κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ιωάννης Καποδίστριας, επέτυχε να οργανώσει εκ του μηδενός κράτος ευνομούμενο στην υπηρεσία του λαού και να προάγαγει στο διπλωματικό πεδίο τα εθνικά δίκαια, ώστε να δημιουργηθεί ανεξάρτητο ελληνικό κράτος με υπερδιπλάσιο έδαφος...Αναδόμησε την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, θεμελίωσε την παιδεία, οργάνωσε την Εκκλησία και τη δικαιοσύνη...Ως κυβερνήτης, προσέφερε τις ικανότητες και τις υπηρεσίες του αμισθί και με αυταπάρνηση. Ελεγε δε:Ο Θεός είναι μετά της Ελλαδός και υπέρ της Ελλάδος και αύτη σωθήσεται. Εκ ταύτης της πεποιθήσεως αντλώ πάσας τάς δύναμεις μου και πάσας τας ελπίδας μου".Τελειώνοντας τον μήνυμά του,ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ευχαρίστησε λέγοντας: "Ευχαριστώ και συγχαίρω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο με το λαμπρό επιτελείο του και τον αξιότιμο Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Κώστουρο, για την συναντίληψη και την συμμέτοχη στις εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Εύχομαι με τη βοήθεια του Θεού να στραφούμε όλοι με πνεύμα μαθητείας προς αυτόν τον φωτισμένο πολιτικό άνδρα και να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με την προσωπικότητα και την προσφορά του, τόσο μέσα από αυτήν την εκδήλωση, τις πολύτιμες εισηγήσεις και το ευλαβές οδοιπορικό στους τόπους όπου έδρασε, όσο και επαρχόμενοι συχνά στο παράδειγμά του μελετώντας τη σκέψη και το έργο του".

Ακολούθως, ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ είπε:"...Εις την σύναξιν αυτήν υπάρχει μια φαινομενική απούσια,του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου δικαιολογημένη και επιβεβλημένη.Εχει μεταβεί στα Τύραννα δια να συμμετάσχει στόν εγκαινιασμό του Ι.Ναού της Αναστάσεως κατά πρόσκλησιν του Αλβανίας Αναστασίου,του θρησκευτικού αυτού "Καποδίστρια",που ανεστήλωσε και διοργάνωσε την Εκκλησία της Αλβανίας...Ο Αρχιεπίσκοπος μας,απών τω σώματι,παρών τω πνεύματι,δι'εμού που δέν τόν αντικαθιστώ αλλά τόν εκπροσωπώ,εκφράζει ευχαριστίες και ευχές δια την επιτυχή έκβασιν της εκδηλώσεως αυτής...".

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμώς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο και τα Σεπτά Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πρωτοβουλία αυτή τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Κωστούρο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης' τον κεντρικό εισηγητή Βασίλειο Χαραμή τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και τούς Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τούς προσκεκλημένους, τούς οποίους καλωσόρισε στο όμορφο Ναύπλιο.
Τον λόγο έλαβε ο τ.Πρόεδρος του Ιδρύματος "Ιωάννης Καποδίστριας" και ιστορικός Βασίλειος Χαραμής, ο οποίος ανέπτυξε δια πολλών ιστορικών πηγών το θέμα: "Ο Καποδίστριας ως ο Ενσαρκωτής και διάκονος των ανθρωπιστικών αξιών".
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Δήμου Ναυπλιέων.
Πριν την λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας τιμής και μνήμης στον Ιωάννη Καποδίστρια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, σε ανάμνηση της σημερινής εκδηλώσεως, προσέφερε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Αντιπροέδρου Αυτής, το πορτραίτο του Ιωάννου Καποδίστρια, λέγοντας με συγκίνηση το περιστατικό των Ελλήνων κατοίκων της Μαριανουπόλεως, αποικίας Ελληνικής καταγομένης από την Κριμέα, οι οποίοι δεν ομιλούσαν πλέον την ελληνική γλώσσα, εξαιτίας της αιχμαλωσίας. Η συνάντησή τους με τον Ιωάννη Καποδίστρια, η φιλοπατρία, η αφιλοχρηματία και η διορατικότητα του, επέτυχε σε λίγα χρόνια μετά το γεγονός αυτό,να ομιλούν πολλοί Έλληνες την Ελληνική γλώσσα, διότι τα χρήματα που θέλησαν να του προσφέρουν,ως ευχαριστήριο δώρο για την δίκαιη διευθέτηση εδαφικών υποθέσεών τους, έγιναν τελικώς αποταμιευτικό οικονομικό κεφάλαιο για την εκμίσθωση Έλληνα δασκάλου.
Το πρωί της Κυριακής της 1ης Ιουνίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τελέστηκε Συνοδική Αρχιερατική θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ και συλλειτουργούντων τον Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Άνθιμου, Παροναξίας Καλλινίκου, Ιλιού Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθιναγόρα, Ζακύνθου Διονυσίου, Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, Αργολίδος Νεκταρίου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος.

Τον πανηγυρικό καταληκτήριο λόγο, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος,ο οποίος, μετά από σύντομη περίληψη στο νόημα της εορτής της μνήμης των 318 Πατέρων της Α! εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, παρουσίασε την εισήγησή του για τον μεγάλο Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, αναφερθείς σε πλήθος συγκεκριμένων γεγονότων. Χαρακτηριστικά είπε"..ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε πολιτικός ηγέτης, κοινωνικός εργάτης, ευφυής διπλωμάτης, δημιουργικός εμπνευστής, καθοδηγητικός παράγοντας, οραματιστής μεγάλων προσοαθειών ,συνειδητός χριστιανός και Ελληνας πολίτης,ο οποίος προσέφερε Ύψιστες υπηρεσίες για την σύσταση του Ελληνικού κράτους και κυριολεκτικώς θυσίασε την ζωή του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία...".

Μετά την Θεία Λειτουργία, οι Αρχιερείς μαζί με όλον τον κλήρο και τον πιστό λαό, πραγματοποίησαν δια της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου ένα οδοιπορικό μνήμης προς τον Ιερόν Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνος δέησης υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιωάννου Καποδίστρια. Παρόντες στις εκδηλώσεις ο υπουργός ΠΕΚΑ Ιωάννης Μανιάτης , ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος κα. Όλες οι εκδηλώσεις τις αναμετάδιδε ζωντανά το διαδικτυακό κανάλιintv.gr.











































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...