Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η Παναγία η Αρβανίτισσα στην Ορεστιάδα

Αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Αρβανίτισσας που αγιογραφήθηκε στην Μονή Κουτλουμουσίου, υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 20ης Ιουνίου ε.ε., ο ευσεβής και φιλόχριστος λαός του Βορείου Έβρου, στον Σάκκο Ορεστιάδος.

Την ιερά εικόνα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο της Ορεστιάδας στην είσοδο του οικισμού. Σχηματίσθηκε πομπή προς τον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάκκου, όπου εναποτέθηκε η εικόνα και στη συνέχεια εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του οικείου Αρχιερέως. Προ του πέρατος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Ιεροψάλτη του Ναού Γεωργ. Κυρτσόπουλο.

Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνηση του εξήρε το γεγονός και τη σημασία του, τονίζοντας ότι «σήμερα η Παναγία επισκέπτεται τον τόπο μας και έρχεται να μείνει κοντά στα πονεμένα παιδιά της, που εδώ και αιώνες έχουν εναποθέσει την ελπίδα τους σ’ Εκείνην, που τα προστάτεψε και τα εμψύχωσε στις δύσκολες ώρες της σκλαβιάς και της προσφυγιάς». Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Αγιορείτικης Μονής του Κουτλουμουσίου πανοσ. Αρχιμ. Χ ρ ι σ τ ό δ ο υ λ ο για την προσφορά της ιεράς εικόνος και συνεχάρη το δραστήριο εφημέριο της ενορίας Αρχιμ. Χρυσόστομο Καμαργιάννη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την άρτια διοργάνωση της υποδοχής. Στο γεγονός παρέστη ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιω. Μακρής.

Σημειωτέον, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδος (συνοικία Κλεισσούς, Νέο Χειμώνιο, Σάκκος κλπ) έχουν εγκατασταθεί μετά την έκκενωση της Ανατολικής Θράκης πολλές οικογένειες Αρβανιτών, που ήλθαν πρόσφυγες από τα αρβανιτοχώρια της περιοχής της Αδριανούπολης.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...