Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τιμή προς τους αρχαιότερους Ιεροψάλτας της Τριπόλεως

«Μέγα μεν το απερισπάστως προσεύχεσθαι· μείζον δε και το ψάλλειν αδιαλείπτως».
Προσευχή και ψαλμωδία συνιστούν τον κορμό των Iερών Ακολουθιών, έτσι όπως μέσα στο διάβα των αιώνων καθιερώθηκε στο Τυπικό της Εκκλησίας μας.


Η Βυζαντινή Μουσική αποτελεί τέχνη Eκκλησιαστική, σημαντικότατη και περισπούδαστη.

Οι κατέχοντες την τέχνη της Ιεροψαλτικής επιτελούν έργον αγγελικό, δανείζοντες την φωνή τους και την προσήλωσή τους στην ακρίβειαν της λατρείας και γίνονται συμπαραστάτες πνευματικοί των Πιστών για την θεία κατάνυξη και προσευχητική μετοχή Κλήρου και Λαού στην Δοξολογίαν του Θεού.

Εξ ονόματος πάντων των Πιστών ψάλλουν και υμνούν τα μεγαλεία του Τριαδικού Θεού, διδάσκουν δια των ύμνων νοήματα της θείας ζωής, αγωνιζόμενοι να παραμένουν και οι ίδιοι μέλη ενεργά του σώματος της Εκκλησίας, με ανεπτυγμένο το Εκκλησιαστικό φρόνημα, ως πρόσωπα εγνωσμένης ευσεβείας και αρετής.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κανόνες της Εκκλησίας μας εντάσσουν τους Ιεροψάλτας στις τάξεις των κατωτέρων Κληρικών και δίνουν σ’ αυτούς ιδιαιτέρα και τιμητική θέση μέσα στον Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ τρέφει ιδιαιτέρα αγάπη και αποδίδει πάντοτε ξεχωριστή τιμή στους Ιεροψάλτας της Μητροπόλεώς μας και θεωρεί αυτούς ως σημαντικούς εργάτας του ποιμαντικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου οργανώθηκαν εκδηλώσεις τιμής προς τους Ιεροψάλτας και τους συνεργάτας τους.

Για μία ακόμη φορά ο Μητροπολίτης μας θέλησε να τους τιμήσει μέσα σε μία ξεχωριστή σύναξη. Τούτη τη φορά ο Σεβασμιώτατος θέλησε να αποδώσει τις ευχαριστίες του προς όλους εκείνους που συνέβαλλαν στην ομολογουμένως θαυμαζομένη από όλους αρίστην απόδοση των ύμνων της εορτής των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, των Πολιούχων της Τριπολιτσάς, κατά τον πανηγυρικό εορτασμό τους την 21η και 22α του Μαΐου. Μέσα στα πλαίσια αυτής της αγάπης, λειτουργεί Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, ανεγνωρισμένης από το Κράτος και την Εκκλησία, για την ανάδειξη νέων διακόνων του Αναλογίου.

Προσκεκλημένοι του Μητροπολίτου μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, οι Ιεροψάλτες της Τριπόλεως παρέστησαν στον πανηγυρικό Εσπερινό, που ετελέσθη το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουνίου 2014 στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Βαρσών, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας.

Οι Ιεροψάλται έσμιξαν τις φωνές τους με εκείνες των Πατέρων της Ιεράς Μονής και σε κλίμα κατανύξεως, ενώπιον των εν τη Ιερά Μονή Βαρσών φυλασσομένων Ιερών Λειψάνων των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, απέδωσαν ευχαριστίας προς τον Θεό για την μοναδική ευλογία της διακονίας του Ιερού αναλογίου.

Ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τις θερμές ευχαριστίες του προς αυτούς και τις πατρικές ευλογίες του, τίμησε τους αρχαιοτέρους των Ιεροψαλτών μας με την απονομή του οφφικίου του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και απένειμε σ’ αυτούς τον Αργυρό Σταυρό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

Εν συνέχεια η Ιερά Μονή Βαρσών παρέθεσε δείπνο προς όλους τους παρευρισκομένους, όπου με ευχάριστο διάθεση ο Σεβασμιώτατος και οι Ιεροψάλται αντήλλαξαν απόψεις για την διακονία τους στην Τοπική μας Εκκλησία.

Στη σημερινή εκδήλωση τιμήθηκαν συγκεκριμένα με το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και με τον Αργυρό Σταυρό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου οι παρακάτω από τους αρχαιότερους Ιεροψάλτες της Τριπόλεως: 1) Δημήτριος Λυγιάς, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως, 2) Σωτήριος Πετρόπουλος, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Τριπόλεως, 3) Δημοσθένης Κομποτιάτης, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Τριπόλεως, 4) Δημήτριος Δελής, Λαμπαδάριος Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως, 5) Ιωάννης Λυμπέρης, Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Τριπόλεως, και 6) Νικόλαος Μπόγρης Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Γεν. Θεοτόκου Τριπόλεως. Τέλος, με το οφφίκιο του Άρχοντος Λαμπαδαρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και με τον Αργυρό Σταυρό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου τιμήθηκε ο κ. Γεώργιος Κουρόγιωργας, Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τριπόλεως.

































 


































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...