Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Κορωνείας Παντελεήμων: "Η παγκόσμια οικονομική κρίση οφείλεται στην απουσία του Αγίου Πνεύματος"

Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου
Με πανηγυρικό τρόπο τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της Αγίας Τριάδος στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό του Κεραμεικού.
Εκεί που σήμερα βρίσκεται το αρχαίο νεκροταφείο του Έξω Κεραμεικού, τα ερείπια του Πομπείου, του ιερού των Τριτοπατρέων, ο τάφος του Πυθαγόρα και τα μνημεία της Δημητρίας και Παμφίλης, στη περιοχή αυτή βρίσκεται η σημερινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας, επί της οδού Πειραιώς

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από ιερείς όμορων ενοριών.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θαυμαστό γεγονός της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος και της σημαντικής συμβολής του στη καθημερινή μας ζωή. "Το Άγιον Πνεύμα ομόθρονο, ομοούσιο και ομόδοξο με τα άλλα δύο πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Συνδέει με δεσμούς αγάπης τον Πατέρα και τον Υιό. Είναι το πρόσωπο εκείνο που άλλοτε εμφανίζεται ως φωτεινή νεφέλη, άλλοτε ως περιστέρι και άλλες φορές εν είδει πυρίνων γλωσσών. Αυτό το τελεταρχικό Άγιο Πνεύμα το λαμβάνουμε εμείς οι χριστιανοί δια του χρίσματος στο Μυστήριο της Βάπτισης. Είναι Αυτό που συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας. Όλα μέσα στην Εκκλησία γίνονται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Τα Μυστήρια, η μεταβολή του Άρτου και του Οίνου σε Σώμα και Αίμα χριστού, η Εξομολόγηση. Ακόμα και ο Γάμος, δεν είναι μια σύμβαση κοσμική για τους πιστούς, είναι Μυστήριο που τελείται με την συμμετοχή του Αγίου Πνεύματος. Όταν αποσυρθεί από τον κόσμο το Άγιο Πνεύμα, τότε τα πάντα εξαφανίζονται και επιστρέφουν στο χώμα. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν παίρνει ο Θεός την χάρη από εμάς, αλλά εμείς την διώχνουμε. Η παγκόσμια οικονομική κρίση οφείλεται στην απουσία του Αγίου Πνεύματος. Στις ημέρες μας και στην δεινή κατάσταση που έχουμε περιέλθει, όλα οφείλονται στην απληστία και την αχορτασία μας. Όσο πιο πολλά υλικά συλλέγουμε, τόσο πιο πολύ ακόρεστοι και αχόρταγοι γινόμαστε και η καρδιά μας δεν γεμίζει. Έτσι διώχνουμε την Θεία Χάρη και λαμβάνουμε την πλεονεξία. Αυτή η απουσία του Χάριτος του Θεού είναι που μας μπλέκει στα γρανάζια της οικονομικής κρίσης."


Επίσης ο Μητροπολίτης Κορωνείας έκανε αναφορά στον λόγο του Απ. Παύλου «…τό Πνεῦμα μή σβέννυτε» (Α’ Θεσσ. 5:19). "Μη σβήνετε τη φλόγα του Αγίου Πνεύματος από τη ζωή σας. Και τότε η Χάρις θα μας γεμίζει, θα αισθανόμαστε μια πληρότητα που είναι η πρόγευση της Βασιλείας του Θεού." Τέλος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα "η Χάρις του Αγίου Πνεύματος να γεμίζει τις ζωές μας".





































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...