Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Μουσική εκδήλωση με άρωμα Πόλης

Του Σπύρου Παπαγεωργίου
Μια πολύ όμορφη μουσικό-φιλολογική εκδήλωση, μια εκδήλωση με άρωμα και θύμησες από την Πόλη, έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινοπολιτών στους Αμπελόκηπους.
Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φίλων Μουσικής "Η Θεοτόκος" και το Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε κύριο Δημοσθένη Παϊκόπουλο, τον Μεγάλο αυτό Δάσκαλο και άνθρωπο που 50 και πλέον τώρα χρόνια, διδάσκει με το ήθος του και το κωνσταντινοπολίτικο ύφος του. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι εκατοντάδες φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του, που παρευρέθησαν στην εκδήλωση για να τον τιμήσουν για την πολύχρονη προσφορά του στη Βυζαντινή Μουσική.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φιστουρής Δημοσθένης με θέμα "Τα δραματικά γεγονότα των απελάσεων του 1964 στην Κωνσταντινούπολη, ως ένα σημαντικό ορόσημο για τα ψαλτικά δρώμενα της Ελλάδος". Ο κύριος Φιστουρής έκανε μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων της περιόδου 1955-1965, κατά την οποία όπως ανέφερε "συντελέστηκε μια πολιτιστική αφαίμαξη της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που επέφερε μεγάλο πλήγμα στο σώμα των ιεροψαλτών της Πόλης". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα "ιερά τέρατα" της ψαλτικής τέχνης και παράδοσης, Θρασύβουλο Στανίτσα, Ανδρέα Πετρόχειλο, Κωνσταντίνο Μαφίδη, τους αδελφούς Κεχαγιόπουλους, Δημήτριο Μαγούρη, Γεώργιο Καρακάση και Δημοσθένη Παϊκόπουλο, οι οποίοι αναγκάσθηκαν λόγω των γνωστών γεγονότων του '64 να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη και να αναζητήσουν την ψαλτική τους τύχη στην Ελλάδα. "Έφεραν την παράδοση, την τέχνη της ψαλτικής την οποία δυσκολεύονταν να αφομοιώσουν οι ψάλτες της Ελλάδος, το λιτό και απέριττο πατριαρχικό ύφος, τις πολύ συγκεκριμένες χρονικές αγωγές και τις εναλλαγές τους καθώς και την ποιοτική ανάγνωση του μουσικού κειμένου, που ξένιζε μέχρι τότε στην Ελλάδα. Κατάφεραν να βγάλουν την βυζαντινή μουσική και έξω από τους λατρευτικούς χώρους και να ακούγεται σε συναυλιακές αίθουσες." Στο τέλος αναφέρθηκε στον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε Δημοσθένη Παϊκόπουλο, ο οποίος "με σώφρονα λογισμό και εξονυχιστική επιμέλεια κατέγραψε την παράδοση και διέσωσε όλα τα διάσπαρτα χειρόγραφα των διδασκάλων του, παραδίδοντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη στις νέες γενιές."

Στη συνέχεια η χορωδία ιεροψαλτών υπό τη Διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Μουσικής "Η Θεοτόκος" κ. Φωτίου Γιαννακάκη, έψαλλε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους, ενώ ο κ. Φώτης Γιαννακάκης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας κ. Διονύσιος Αγγελλόπουλος τίμησαν τον Άρχοντα Δημοσθένη Παϊκόπουλο για την πολύχρονη προσφορά του στη Βυζαντινή Μουσική.

Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από τον 8χρονο Κωνσταντίνο, μαθητή του κ. Φωτίου Γιαννακάκη, ο οποίος έψαλλε το Δοξαστικό "Αναστάσεως Ημέρα" και καταχειροκροτήθηκε απ' όλη την Αίθουσα και ανάγκασε τον Άρχοντα Δημοσθένη Παϊκόπουλο να τον συγχαρεί συγκινημένος. Ο κ. Παϊκόπουλος ευχαρίστησε όλους για την τιμή αυτή και πρόσθεσε πως "συνεχίζουμε να ψάλλουμε και να διδάσκουμε την Βυζαντινή Μουσική, όπως την παραλάβαμε από τους δασκάλους μας. Μόνη μας επιθυμία και ευχή, είναι να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές της Κωνσταντινοπολίτικης παράδοσης".

































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...