Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος στην Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας η εορτή της Πεντηκοστής

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, 8η Ιουνίου 2014, τελέσθηκε ο Όρθρος και, εν συνεχεία, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε, κατά το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Εσπερινός της Γονυκλισίας και διαβάσθηκαν από τον Μητροπολίτη και τους Ιερείς οι προκαθορισμένες Ευχές της Ακολουθίας του Εσπερινού.

Πεντηκοστή ονομάζεται η επιφοίτηση του Αγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος στους Αποστόλους, ευλογία και θεία φώτιση, την οποία έλαβαν πεντήκοντα ημέρες από της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού.

Εις ανάμνησιν του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο οι Χριστιανοί εορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την εορτή της Πεντηκοστής και αυτό γιατί, θεολογικά, η ημέρα αυτή είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας.

Την μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής έλαβε χώρα η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Μαθητές, όπου σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν άπαντες το Άγιο Πνεύμα.

Διαμοιράσθηκαν στους Μαθητές πύρινες γλώσσες, γλώσσες που έμοιαζαν με φωτιά, επλήσθησαν άπαντες Πνεύ­ματος Αγίου, άρχισαν το κήρυγμα της σωτηρίας και πλέον έπρεπε να πορευθούν σ' όλο τον κόσμο και να κηρύξουν σ' όλες τις γλώσσες το Ευαγγέλιο.

Χαριτώθηκαν τόσο και φωτίσθηκαν, ώστε άρχισαν να μιλούν για τα θαυμαστά έργα του Θεού, γεγονός, που έγινε αντιληπτό από Ιουδαίους και προσήλυτους, που ήταν στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή των Εβδομάδων. Ως αποτέλεσμα, έπειτα και από το κήρυγμα του Πέτρου, βαφτίστηκαν εκείνη την ημέρα χιλιάδες νέα μέλη της χριστιανικής Εκκλησίας.

Κατανοούμε ότι με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος ο άνθρωπος οδηγείται δια του Βαπτίσματος στην εν Χριστώ αναγέννηση. Με αυτόν τον τρόπο η δική μας ανθρώπι­νη φύση μεταβάλλεται στην ανθρώπινη φύση του Χριστού. Επειδή, όμως, εκείνη είναι ενωμένη ασυγχύτως, αδιαιρέτως, ατρέπτως, αχωρίστως με τη θεία φύση στο ένα πρόσωπο του Χριστού, η σχέση του Υιού προς τον Πατέρα μεταφέρεται σε μας, λόγω της ενσωμάτωσής μας στο Σώμα του Χριστού, γινόμαστε δηλαδή τέκνα Θεού.

Η Πεντηκοστή εορτάζεται από τους αποστολικούς χρόνους. Από τους αγίους Πατέρες γίνεται λόγος περί του εορτασμού αυτής της εορτής, όπου γινόταν και η Βάπτιση των Κατηχουμένων. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται μέχρι σήμερα να ψάλλεται αντι του Τρισαγίου ύμνου το «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε...» στην Ακολουθία της εορτής.

Την εορτή της Πεντηκοστής ακολουθεί η Δευτέρα, που είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα ή αλλιώς στην Αγία Τριάδα, όπου εορτάζουν μαζί ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.
















































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...