Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ποιμαντική επίσκεψη των Μητροπολιτών Σύρου και Χαλκίδος στο νησί της Σκιάθου

Στη νήσο της Σκιάθου, μετέβη την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 το απόγευμα, μέσω του λιμανιού του Μαντουδίου της Βορειοκεντρικής Ευβοίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονό του Αλέξιο, προσκεκλημένος του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και της συνοδείας του, του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη και του Αρχιδιακόνου του Νεκταρίου. Όλοι έγιναν δεκτοί από τον Ιερό Κλήρο της Νήσου, τους Άρχοντες και τον πιστό λαό του Θεού στο Λιμάνι της Σκιάθου.

Το Σάββατο 5 Ιουλίου το πρωί, εορτή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, μετέβησαν άπαντες στο ιστορικό Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το οποίο ίδρυσαν «κολλυβάδες» πατέρες, με προεξάρχοντα τον Όσιο Νήφωνα, όπου ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του αγίου Σύρου κ. Δωροθέου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο επί εικοσαετία και πλέον μοναχός της Ιεράς Μονής π. Γεράσιμος Γαττάς, για να διακονήσει τις ανάγκες της Ιεράς Μονής, πλησίον του συμμαρτυρήσαντος πνευματικού του πατρός Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρα, Ηγουμένου της Ι. Μονής.

Στην προσφώνησή του ο π. Γεράσιμος ευχαρίστησε το Θεό και τους ανθρώπους για το χάρισμα της Διακονίας που λαμβάνει, ενώ έστρεψε μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο το λόγο του προς τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη, όπως και στον άγιο Σύρου για την ευλογία και της δικής του παρουσίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του τόνισε ότι, αν και ο π. Γεράσιμος ήλθε ως «ξένος» στο Μοναστήρι, εν τούτοις αγάπησε και τον Τόπο και την Παναγία και ηυαπκοή του τον αξίωσε και της Χάριτος της Ιερωσύνης.

Ο λαός της Σκιάθου επιδοκίμασε και έδωσε σύμψηφο για την χειροτονία του π. Γερασίμου αναφωνώντας το «Άξιος» κατά την ένδυση των ιερών αμφίων του νεοχειροτονηθέντος.
Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα και η εις Μοναχός Κουρά του δοκίμου της Ιεράς Μονής κ. Παντελή Χούλη, Σκιαθίτου στην καταγωγή, ο οποίος έλαβε το μοναχικό όνομα ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, προς τιμήν του Άγίου Παντελεήμονος, αλλά και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χαλκίδος και Καρυστίας κυρού Παντελεήμονος Κριεζή (+1907), κατά την συνήθεια του αγίου Χαλκίδος, να τιμά τους μοναχούς και τους κληρικούς του με ονόματα Αγίων του Τόπου μας ή Προκατόχων του Μητροπολιτών.

Στην προσφώνησή του προς το νέο Μοναχό ο Σεβασμιώτατος τον κάλεσε, σύμφωνα με τους λόγους της Μοναχικής Κουράς, να «μην προτιμήσει ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από τον Θεό».
Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος άγιος Σύρου κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τον άγιο Χαλκίδος για την τιμή και την αγάπη της προσκλήσεως στη Σκιάθο, ενώ του ευχήθηκε να εξακολουθήσει για πολλά χρόνια να χειροτονεί αξίους νέους Κληρικούς και να χειροθετεί Μοναχούς και Μοναχές, που ποθούν την ολοκληρωτική αφιέρωση στο Θεό.

Οι δύο Αρχιερείς και οι συνοδείες τους θα παραμείνουν στη Νήσο Σκιάθο για την Πανήγυρη της Ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Πολιούχου της Νήσου Παναγίας της Εικονιστρίας.














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...