Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Πανηγύρισε η Πόλη της Χαλκίδος της προστάτιδα και πολιούχο Της

Με αισθήματα χαράς και ιερού ενθουσιασμού πανηγύρισε η Πόλη της Χαλκίδος της προστάτιδα και πολιούχο Της, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως.
Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ναό της Πολιούχου για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο Ιερό Της Εικόνισμα και να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό αγώνα της ζωής.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014, στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών καί Λεβαδείας κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Κερκύρας, Παξῶν και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, Κορίνθου κ. Διονυσίου και του οικείου Μητροπολίτου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
Την ώρα πού εψάλετο το Τροπάριο Απολυτίκιο της Αγίας ξεκίνησε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ η μεγαλειώδης Λιτανεία στις γεμάτες από κόσμο οδούς της Πόλεώς μας, η οποία σταμάτησε στο «στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδος, για την καθιερωμένη Δέηση και ενώπιον πολυπληθούς παρουσίας Χαλκιδέων και προσκυνητών από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αγίους Αρχιερείς και τα πλήθη των προσκυνητών, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος κήρυξε το θείο λόγο στους ευσεβείς προσκυνητές της Αγίας, αναφερθείς στον βίο της Αγίας Παρασκευής, ενώ επεσήμανε ιδιαιτέρως, με αφορμή το γεγονός ότι η Αγία θεωρείται ποροστάτιδα των οφθαλμών, την έννοια της πνευματικής οράσεως.. Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε από την Παραλία και κατέληξε στον Ναό της Πολιούχου.

Όλη τη νύκτα ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για τους διερχομένους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον ετελέσθη κατά τη διάρκεια της νύκτας Ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014 το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή και των Μητροπολιτών Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Κερκύρας, Παξῶν και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, Κορίνθου κ. Διονυσίου και του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε την «ανδρεία» της Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα με το παλιοδιαθηκικό ότι η ανδρεία γυναίκα είναι «τιμιωτέρα λίθων πολυτελών», ενώ πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση πανελληνίως από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε τοπικό επίπεδο από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Πολιούχου, με τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, των Τοπικών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής.























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...