Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Παρουσιάστηκε ο νέος Πολιτιστικός φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητροπόλεως Δημητριάδος (video)

Το Σάββατο 28/6, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με τον τίτλο «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ».
Στον κατάμεστο χώρο του αμφιθέατρου «ΙΩΝΙΑ» του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρχών της περιοχής, οι Βουλευτές Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Πάρις Μουτσινάς, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο νέος Δήμαρχος Ζαγοράς Παναγιώτης Κουτσάφτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, διοικητικά συμβούλια πολιτιστικών φορέων, Κληρικοί και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του γιατί η πρωτοβουλία αυτή πηγάζει μέσα από τα σπλάχνα της Εκκλησίας. Παρουσίασε τις βασικές αρχές της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», ανέλυσε την φιλοσοφία της δράσης και αναφέρθηκε διεξοδικά στη σχέση Ορθόδοξης Εκκλησίας και Πολιτισμού. Τέλος, προσπάθησε να διασκεδάσει τυχόν επιφυλάξεις που θα εκδηλωθούν για το ρόλο του νέου φορέα.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανέφερε: «Πάντα αισθανόμουν, πως πέρα από τη νόηση και τη δράση, ένα έλλειμμα υπήρχε - και συνεχίζει να υπάρχει - στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ένα έλλειμμα πρωτοβουλιών, που θα ενεργοποιήσουν και άλλα δώρα του Θεού στον άνθρωπο, όπως η φαντασία, το συναίσθημα και η δημιουργία. Όλα δηλ. εκείνα τα υλικά, που χρησιμοποιεί η Τέχνη για να δώσει μορφή στα άμορφα συστατικά της δημιουργίας και να προσφέρει έργα πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που δεν εξαντλείται στα όρια της Εκκλησιαστικής Τέχνης, αλλά κατακλύζει όλες τις πτυχές τη καθημερινής ζωής και που περιμένει να βγει στο φως. Και πάλι, όμως, έχω τη βεβαιότητα, πως κάτι πολύ ευρύτερο έχουμε να ανακαλύψουμε. Έναν πολύ μακρύτερο, αλλά και πολύ ουσιαστικότερο δρόμο έχουμε να διανύσουμε: Τον δρόμο από τον ατομισμό στην σχέση, από την απομόνωση στην κοινωνία, από την μαζοποίηση στον πολιτισμό, από τον εγωκεντρισμό στην Εκκλησία...»

Για να συνεχίσει ποιο κάτω: «Για την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, η ομορφιά και η χαρά, το κάλλος της ζωής, αποτελεί καρπό συλλογικότητας, καρπό εκκλησιαστικότητας. Η αγιότητα, ως κάλλος ψυχής, αποτελεί αποκορύφωμα ενός αγώνα για άνοιγμα στον άλλον και η σωτηρία αποτελεί γεγονός που επιτυγχάνεται μόνον μέσα στην Ευχαριστιακή κοινότητα, που έχει επιτρέψει στο Άγιο Πνεύμα να σφυρηλατήσει δεσμούς ενότητας και αγάπης ανάμεσα στους ανθρώπους και παράλληλα μεταξύ ανθρώπων και Θεού. Ιδού, λοιπόν, οι πλήρεις διαστάσεις του πολιτισμού. Μόνον με αυτήν την προοπτική είμαστε σε θέση να καταλάβουμε και το νόημα των έργων του πολιτισμού, τα τεχνουργήματα του κάλλους, τα καλλιτεχνήματα. Μόνον η κοινωνία προσώπων, δηλ. πολιτών, μπορεί να ξεφύγει από την τυραννία της ιδιοτέλειας και να αναζητήσει μέσα από την ύλη –το ξύλο, την κλωστή, την κίνηση, τον ήχο, τον λόγο, την πέτρα- τους αιώνιους νόμους της συμμετρίας, της αρμονίας και της συν-κίνησης. Και δεν υπάρχει εναργέστερη αποτύπωση της δίψας του ανθρώπου να συντονιστεί με τους θείους νόμους, από τα έργα του πολιτισμού…». Για να καταλήξει: «Ένα πολλαπλό έργο αναλαμβάνει, λοιπόν, η νεοσύστατη «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», ως ένας ορθόδοξος φορέας πολιτισμού. Αναζητά κατ΄ αρχήν τα δείγματα της Τέχνης που διαμόρφωσε μια κοινωνία, στηριγμένη στις Ορθόδοξες και Ελληνικές της ρίζες, δηλ. τα αποτυπώματα του νοήματος της ζωής στην μακραίωνη παράδοση αυτού του ευλογημένου τόπου.

Σήμερα, αισθάνομαι πως βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας ιδιότυπης ιεραποστολής. Ιεραποστολής ομορφιάς, χαράς, ελπίδας και αγάπης. Όσοι προσφέρατε τους εαυτούς σας στο έργο αυτό, έχετε την εμπειρία και τη γνώση. Δωρίστε την στους ανθρώπους. Κάντε την Τέχνη εργαλείο πνευματικής προκοπής. Μέσω αυτής, όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις σας, τροφοδοτείστε με αγιότητα και κάλλος τον κόσμο. Είναι η μόνη του ελπίδα. Η ομορφιά των μορφών και των ψυχών θα τον σώσει. Σας ευχαριστώ και τίθεμαι ψυχή τε και σώματι αρωγός σε κάθε σας προσπάθεια»



Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», κ. Νίκος Τσούκας ανέλυσε τους σκοπούς και τους στόχους του φορέα. Όπως τόνισε, η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» θα λειτουργήσει με τη μορφή ΝΠΙΔ, θα εδρεύει στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Σκοπός της παρέμβασης είναι η γνωριμία των πολιτών της Μαγνησίας με την Ορθόδοξη Ελληνική παράδοση, τον λαϊκό μας πολιτισμό, αλλά και με τις σύγχρονες μορφές Τέχνης και πολιτιστικής έκφρασης. Επιπλέον, η συμβολή στη διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος (υλικού και άυλου) της Μαγνησίας, μέσω της επιστημονικής έρευνας, και με τελικό στόχο την διάχυσή του στην κοινωνία, αλλά και η έρευνα, καταγραφή, συλλογή, προβολή και χρήση δεδομένων από τον λαϊκό πολιτισμό, την τοπική ιστορία και την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της Μαγνησίας. Στόχος δεν είναι να καλύψει ο νέος φορέας κανέναν από τους ήδη λειτουργούντες πολιτιστικούς φορείς. Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» προγραμματίζει εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου κατανεμημένες σε θεματικές ενότητες, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή ο φορέας βρίσκεται στη διάρκεια κατάρτισης του προγράμματος για το 2015 , το οποίο θα είναι σε θέση να το ανακοινώσει εντός του μηνός.

Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων θα έχει τον τίτλο, «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις». Με πρόταση του Σεβασμιωτάτου και επιδιώκοντας να προστεθεί στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Αυγουστιάτικου Δεκαπενθήμερου, μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων επιπέδου που θα γίνουν σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, θα αναδειχθούν εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει καλύτερα πανέμορφες τοποθεσίες της περιοχής μας και συγχρόνως να γίνει θεατής μιας σειράς εξαιρετικών εκδηλώσεων που ταιριάζουν στους χώρους, τους αναβαθμίζουν και επιπλέον συμβάλουν σε μια καλοκαιρινή πολιτιστική διέξοδο.

Απώτερος σκοπός και στόχος της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», οι εκδηλώσεις αυτές, αφού αγκαλιαστούν από τους κατοίκους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, να καθιερωθούν και να επαναλαμβάνονται κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Έχουν προγραμματιστεί επτά εκδηλώσεις σε ισάριθμες περιοχές της επικράτειας της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού , και συγκεκριμένα στις παρακάτω:

· Στο προαύλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην Επισκοπή Άνω Βόλου.

· Στο «Σχολείο του Ρήγα» στην Ζαγορά Πηλίου.

· Στην αυλή της Παναγίας, στη Μακρινίτσα.

· Στη Μονή Πάου, στην Αργαλαστή.

· Στην αυλή του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων, στη Αγιά Λάρισας.

· Στην Δράκεια Πηλίου

· Στον λόφο του Αγίου Αντωνίου, στον παλιό Πλάτανο Αλμυρού.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας, εκπαιδευτικός και Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης , παρουσίασε τη νέα ψηφιακή ταυτότητα του φορέα magniton-kivotos.gr

Ανακοίνωσε δε την πρωτοβουλία της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας», που θα λειτουργήσει άμεσα. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση των φορέων και των πολιτών της Μαγνησίας σε θέματα λαϊκού πολιτισμού και η γνώση της τοπικής μας ιστορίας. Πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση - κατάρτιση σε θέματα λαϊκού πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, ειδικών και γενικών ομάδων πληθυσμού, έτσι ώστε αρχικά να γνωρίσουν έγκυρα και αξιόπιστα την τοπική ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής τους και μετέπειτα να μεταλαμπαδεύσουν ως τοπικοί πρεσβευτές τις γνώσεις τους, σε επισκέπτες της περιοχής καθώς και στους υπόλοιπους κατοίκους της.

Η «Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας» θα συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς, περιοδικά και όχι μόνιμα, ανάλογα με το θέμα και την έκταση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Ο κάθε κύκλος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης θα γίνεται σε συνεργασία με ΠανεπιστημιακάΙδρύματα και φορείς και αυτό θα αποτυπώνεται στη βεβαίωση σπουδών ή στο πιστοποιητικό.

Η εκδήλωση, προσέλαβε ακόμη μεγαλύτερη αξία εξ αιτίας της παρουσίας του Ομ. Καθηγητού του Πολυτεχνείου Θεοδόση Π. Τάσιου, ο οποίος συνηγόρησε στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα και ανέπτυξε ομιλία με θέμα ,«Θρησκεία και Τέχνη». Ο κ. Τάσιος επιβεβαίωσε τη σπάνια ικανότητα να μιλάει μ’ ένα λόγο κατανοητό στον καθένα που αναζητά απαντήσεις για τρέχοντα και διαχρονικά ερωτήματα. Έτσι και στην ομιλία του αυτή, όπου σχεδόν δεν χρησιμοποίησε το χειρόγραφό του, κατάφερε, ε έναν γλαφυρό και ευχάριστο τρόπο, α μην αφήσει ερωτήματα για τη σχέση Θρησκείας και πολιτισμού. Μάλιστα, στο τέλος δέχτηκε την πρόταση, η ομιλία του αυτή να αποτελέσει το πρώτο βιβλίο που θα εκδώσει η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι: «Σ΄ αυτό το έργο συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κοινά χαρακτηριστικά: Πρώτα το μεράκι και η ευαισθησία τους για κάθε τι όμορφο και αυθεντικό. Δεύτερο, η μακρά τους εμπειρία και το πολύτιμο έργο τους, που συνέβαλε αποφασιστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της Μαγνησίας. Υπάρχει, όμως και κάτι ακόμη που τους συνδέει: Ο κοινός οραματισμός για μια νέα ώθηση του πολιτισμού στον Βόλο και σε ολόκληρη τη Μαγνησία. Πιστότητα και σεβασμός στην Παράδοση, αλλά και ευαισθησία ανταπόκρισης στο κάλεσμα των καιρών».

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθόδοξη Μαρτυρία», κ. Νίκος Βαραλής.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...