Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ξεκινούν τα μουσικά αφιερώματα στην Παναγία από τον φορέα «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ» 6 Αυγούστου στο Λόφο της Επισκοπής

Αρχίζουν από την Τετάρτη 6 Αυγούστου (ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), με πρώτον επιλεγμένο χώρο τον λόφο της ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, τα «μουσικά αφιερώματα στην Παναγιά μας», που η «Μαγνήτων Κιβωτός» - πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού - ετοίμασε και θα «προσφέρει» σε κατά τόπους κοινωνίες της περιοχής μας. Οι εκδηλώσεις αυτές - υπαίθριες και σε απογευματινές ώρες - θα πραγματοποιούνται στα γραφικά και φιλόξενα προαύλια ιερών ναών και μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, σε συνδυασμό με τις αυγουστιάτικες Παρακλήσεις προς την Παναγία που θα τελούνται λίγο νωρίτερα, και στις οποίες εκθύμως και με πατρική αγάπη θα ιερουργεί ο Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος.

Πρόκειται για μια διαδοχή εκδηλώσεων, από 6 έως και 13 Αυγούστου (Επισκοπή, Σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά, Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα, Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πάου Αργαλαστής, Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Δράκειας, Ι.Ν. Αγ. Αντωνίων Αγιάς, και Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου Παλαιού Πλατάνου Αλμυρού) - εκδηλώσεων μέσω των οποίων θα έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι (καθώς και οι φιλοξενούμενοί τους), διαφορετικών κάθε φορά περιοχών της Μαγνησίας (και της Ιεράς Μητροπόλεως), να ζυμωθούν με τα ζωντανά στοιχεία της παράδοσής μας αλλά και να ευφρανθούν από τη μέθεξή τους σ' ένα πρωτότυπο και ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα - αντάξιο των προσδοκιών τους. Του χρόνου θα υπάρξουν, φυσικά, και άλλες επιλογές μνημειακών χώρων και τοποθεσιών.

Εξάλλου, ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η «Μαγνήτων Κιβωτός» είναι και η εκ νέου «ανακάλυψη», αλλά και η ανάδειξη, των θρησκευτικών, πολιτισμικών και εν γένει ιστορικών «σημείων» - σε αναφορά προς την οικιστική, την αρχιτεκτονική και την φυσικού κάλλους ιδιαιτερότητα - της Μαγνησίας.

Έτσι, λοιπόν, ο Λόφος της Επισκοπής έχει αύριο την τιμητική του! Στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (στην κορυφή του λόφου), στις 7 το απόγευμα, με την παρουσία του Επισκόπου μας κ. Ιγνατίου, θα ψαλεί ο Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αμέσως μετά, στις 8.30 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του ιδίου ναού θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη και εξαιρετικού ενδιαφέροντος συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια, από πολλά μέρη της Ελλάδος, που έχουν σημείο αναφοράς, τιμούν και εξυμνούν το πρόσωπο της Παναγίας.

Στη συναυλία αυτή συμπράττουν: 1) η γνωστή και καταξιωμένη ( μέσα από τη μουσική της παραγωγή και τη συνεργασία της με σπουδαίους καλλιτέχνες) Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «ΙΩΝΙΑ», με διευθυντή της τον Νεκτάριο Δεμελή - επίλεκτο μουσικό, πρωτοψάλτη και καθηγητή της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, και 2) τον Βασίλη Αγροκώστα - διακεκριμένο μουσικολόγο, πολυσύνθετο καλλιτέχνη (με κορυφαίες συνεργασίες), συνθέτη και εξαίρετο τραγουδιστή. Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη για όλους - με ιδιαίτερη πρόσκληση να απευθύνεται προς τους νέους...


Η Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «ΙΩΝΙΑ» Η Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «ΙΩΝΙΑ», ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας.

Μέσα στα 9 χρόνια ύπαρξής της έχει διοργανώσει φεστιβάλ, έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού - κοινωνικού χαρακτήρα και έχει αρκετές συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Τον Μάιο του 2009 παρουσίασε τον πρώτο ψηφιακό δίσκο (cd) με τίτλο «Στα μονοπάτια της Παράδοσης», ένα μουσικό ανθολόγιο από πολλές περιοχές της Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν ο Μπάμπης Τσέρτος και ο Πέτρος Γαϊτάνος.

Το μουσικό ταξίδι ολοκληρώνεται με τη δημιουργία του δεύτερου ψηφιακού δίσκου (cd) στον οποίο συμμετέχουν ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη και η Ειρήνη Τουμπάκη.

Το ρεπερτόριο της «Ιωνίας» καλύπτει από τη Θράκη ως την Κρήτη κι από τα Επτάνησα ως την Κύπρο.

Διευθυντής ορχήστρας ο Νεκτάριος Δεμελής, καθηγητής παραδοσιακής - βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων, εκπαιδευτικός μουσικής στην Α/βάθμια Εκ/ση και πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Κάτω Λεχωνίων Βόλου.

Τα τραγούδια αποδίδει ο Βασίλης Αγροκώστας. Ο Βασίλης Αγροκώστας είναι ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης που... «φλερτάρει» τόσο με την παραδοσιακή όσο και με τη δυτικότροπη μουσική. Είναι συνθέτης, τραγουδιστής, παίζει πολίτικη και νησιώτικη λύρα, παραδοσιακή φλογέρα και είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διορισμένος μόνιμος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Βόλου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...