Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η εορτή της Παναγίας στη Μητρόπολη Μαντινείας

π. Ιωάννης ΣουρλίγγαςΟ Λαός μας αποκαλεί την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Πάσχα του καλοκαιριού». Ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος χαίρει και αγάλλεται στην Εορτή της Παναγίας μας τον Δεκαπενταύγουστο. Οι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο ξεκινούν από την 1η Αυγούστου με την νηστεία, συμμετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου αυτής, ψάλλουν με κάθε Ακολουθία του Εσπερινού τους Παρακλητικούς Κανόνες προς την Θεοτόκο, ετοιμάζονται πνευματικά για να υποδεχθούν το Πάσχα του καλοκαιριού και την εορτή των εορτών, να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας και Υιού της, επιτυγχάνοντας έτσι να γίνουν άξιοι αποδέκτες και της μητρικής αγάπης της Παναγίας μας.

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας έχει υπό την πνευματική της δικαιοδοσία μεγάλο αριθμό Ιερών Μονών και ονομάζετε δικαίως και Άγιο Όρος της Πελοποννήσου. Είναι μια Θεοφρούρητη Μητρόπολη προικισμένη με θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας μας, με υπέροχους Ναούς και Ιστορικά Μοναστήρια αφιερωμένα στην Δέσποινα της κτίσεως.

Όπου και αν στρέψει κάποιος το βλέμμα του, θα αντικρύσει αγιασμένους τόπους τιμής προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Η Ιερά Μονή Ελώνης, Μαλεβή, Αρτοκωστάς, Επάνω Χρέπας, Παλαιοπαναγιάς, Κανδήλας, Νεστάνης, Προσκυνήματα ξεχωριστά Παλαιά Επισκοπή, Κουνουπιά, ενοριακοί ναοί και εξωκκλήσια, Βαλτέτσι, Κουβέλια, Νεοχώριο, Βλαχοκερασέα, Παναγία Τσεμπερού, Τερμπίνα, Τσελεπάκου, Αρκουδόρεμα, είναι κάποιες μόνον από τις Μονές και τα Χωρία της Μητροπόλεώς μας, πού πανηγυρίζουν την Ιερά Μετάσταση της Θεοτόκου.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ όπως κάθε χρόνο τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής, την Παράκληση και την Θεία Λειτουργία εις την Ιεράν Μονήν της Ελώνης πλησίον του Λεωνιδίου της Κυνουρίας. Των Ακολουθιών μετείχαν χιλιάδες Πιστών από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, άνθρωποι πού κατέφτασαν για να ζητήσουν την παρηγοριά και την βοήθεια της Θεοτόκου.
Πλήθους κόσμου συνέρευσε και στην Ιερά Μονή της Παναγίας των Τσιπιανών στην Νεστάνη Μαντινείας. Την παραμονή και ανήμερα, των Ιερών Ακολουθιών και της Ακολουθίας του Επιταφίου της Θεοτόκου, προεξήρχε τη αδεία του Σεβ. Ποιμενάρχη μας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικού κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ.
Κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, είναι πανελληνίως γνωστή η μεγάλη πανήγυρη πού τελείται στον Βυζαντινό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Επισκοπή της Τεγέας ενώ δύο μέρες μετά την Εορτή της Παναγίας συγκεκριμένα την 17ην Αυγούστου τελείται Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνος δέηση υπέρ πάντων των Τεγεατών και κυρίως υπέρ των πεσόντων στους αγώνες του Έθνους μας.






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...