Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Με πνευματική κατάνυξη ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Τρόπαια Γορτυνίας

Του Βασιλείου Μυλωνά* 
Με ιδιαίτερη πνευματική κατάνυξη εορτάσθηκε στα Τρόπαια Γορτυνίας το «Πάσχα του καλοκαιριού», δηλαδή η Κοίμηση της Παναγίας μας στα Τρόπαια Αρκαδίας, και ειδικά στην ενορία των Τροπαίων που φέρει το σεπτό όνομά Της. Το νόημα της εορτής ήδη το νιώσαμε από την 1η Αυγούστου, όπου τελούνταν παρακλήσεις προς την Παναγία μας για την πνευματική και σωματική υγεία όλων.

Την παραμονή Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας για την προστασία όλων των τροπαιατών, καθώς και ιερό κήρυγμα. Η ημέρα αυτή έκλισε με την καθιερωμένη λιτάνευση της σεπτής της εικόνας Κοιμήσεως της επουράνιας Μητέρας μας, ενώ η καμπάνα της ενορίας χτυπούσε ασταμάτητα.

Πλήθος πιστών και προσκυνητών συνέρρευσε και φέτος στο πάνω μαχαλά των Τροπαίων για να ανάψουν το κεράκι τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν την εφέστια Εικόνα της Παναγίας μας, την οποία στόλισαν με άνθη πιστές κυρίες από την περιοχή.

Το πρωί της Παρασκευής 15 Αυγούστου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, όπου και πάλι πλήθος προσκυνητών ανέβηκε στον ιστορικό Ναό της Παναγίας των Τροπαίων για να συμμετάσχει στην ακολουθία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ψάλθηκε ο μεθεόρτιος εσπερινός, ενώ στην συνέχεια ενώπιων του στολισμένου με άνθη ξυλόγλυπτου επιταφίου της Θεοτόκου, ακούστηκαν τα εγκώμια της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως στους Ουρανούς της Θεοτόκου.

Στις ευλογημένες στιγμές της ενορίας αυτής, εκτός από τους ιερείς των Τροπαίων και τους πιστούς, παραβρέθηκε ο τοπικός πρόεδρος των Τροπαίων κ. Δημήτρης Κατσικερός, ενώ ήταν παρόν και ο νεοεκλεγείς τοπικός πρόεδρος των Τροπαίων κ. Χρήστος Μαρτιώνος, στο οποίο ο εφημέριος μας του ευχήθηκε να έχει την προστασία της Παναγίας μας και καλή δύναμη στο έργο του.

Η ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τροπαίων, με την εντολή του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχη κ. Ιερεμίου, από την αρχή του έτους λειτουργεί και πάλι αυτόνομα. Ωστόσο με νέο εκκλησιαστικό συμβούλιο και πρόεδρό του, τον π. Νεκτάριο Πέττα, ο οποίος εκτός τα από τα άλλα ποικίλα καθήκοντα που έχει, θα είναι και εφημέριος στην Παναγία των Τροπαίων. Οι φιλότιμες προσπάθειες της νέας διοίκησης για τον Ναό είναι εμφανείς σε όλους που παραβρέθηκαν στην γιορτή της Θεοτόκου, και ευχόμαστε στην εκκλησιαστική επιτροπή η Παναγία, η προστάτιδα της ενορίας αυτής να τους ενισχύει ποικιλότροπα.

*Βασίλειος Μυλωνάς, εκπαιδευτικός θεολόγος Τροπαίων Γορτυνίας







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...