Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Θερμοπυλών Ιωάννης: "Οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη στον προστάτη μας Άγιο Τιμόθεο"

Του Σπύρου Παπαγεωργίου
Με τη δέουσα τάξη και ιεροπρέπεια πανηγύρισε η Ιερά Μονή Πεντέλης την μνήμη του κτίτορός της Αγίου Τιμοθέου Επισκόπου Ευρίπου του Θαυματουργού.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγ. Τιμοθέου, από το παρεκκλήσι Του, που βρίσκεται στο προαύλιο της Μονής, στο Καθολικό. Εν συνεχεία τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός και το κτητορικό μνημόσυνο των προαναπαυσαμένων Πατέρων και Αδελφών της Μονής.

Σήμερα, Σάββατο 16 Αυγούστου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής. Στις ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Καθηγούμενος, Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, πλαισιωμένος από ιερείς της Μοναστικής Αδελφότητος.

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος "υπάρχουν πολλά μοναστήρια στην Ελλάδα που ενώ κτίστηκαν και ανακαινίσθηκαν, εν τέλει ερήμωσαν, εγκαταλείφθηκαν και δυστυχώς έκλεισαν. Η Ιερά Μονή Πεντέλης από την εποχή της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα δεν έπαψε, ούτε μια μέρα να λειτουργεί και να διακονεί την Εκκλησία του Θεού. Και αυτό οφείλετε μεν, πρώτα στην Παναγία μας αλλά και στον προστάτη και κτίτορά της Άγιο Τιμόθεο. Σε Αυτόν οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη, που μας την παρέδωσε ως πλοίο που πορεύεται στην Βασιλεία του Θεού. "

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα θαυμάσια που επιτελεί καθημερινά ο Άγιος Τιμόθεος και τα οποία μαρτυρούν οι Πατέρες της Μονής, με κυριότερα γεγονότα τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στο Πεντελικό Όρος τα τελευταία χρόνια, όπου "ενώ η φωτιά έφτασε στη αυλή της Μονής, ο Άγιος Τιμόθεος με τη συνέργεια της Υπεραγίας Θεοτόκου έσωσε και φυλάσσει έως σήμερα την Μονή Πεντέλης."

Τέλος μοιράστηκε σε όλους το μοναστηριακό κόλλυβο του Αγίου.











































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...