Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ο εορτασμός του Γενεθλίου της Θεςοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Νατιφωνητρίας Μυρικοκεφάλων

Πάνδημη ήταν και η εφετεινή Πανήγυρις του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο ιδιαίτερα λαοφιλές Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Ιερά Μονή Μυριοκεφάλων. Και, όπως κάθε χρόνο, εκατοντάδες πιστοί, εκπληρώνοντας το τάμα τους στην Παναγία την Αντιφωνήτρια, διένυσαν πεζοί μακρυνές αποστάσεις για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα Της.

Στις Ιερές Ακολουθίες της Πανηγύρεως, τον Μέγα Εσπερινό της Κυριακής 7ης και τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία της Δευτέρας 8ης Σεπτεμβρίου 2014, προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, με τον οποίο συλλειτούργησαν πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Κρήτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Αντιφωνητρίας με την συμμετοχή των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου μας και πολλών θεοτοκόφιλων προσκυνητών.

Παραθέτομε σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κ. Βάλιας Πετράκη:

ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΑ

Της δημοσιογράφου Βάλιας Πετράκη

Με κατάνυξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε και φέτος η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θετόκου, εις το ομώνυμο Ιερό Της Προσκύνημα στα Μυριοκέφαλα. Πλήθος πιστών από όλες τις γωνιές της Κρήτης κατέφθαναν όλες τις μέρες προκειμένου να προσκυνήσουν την Χάρη Της. Άνθρωποι κάθε ηλικίας κρατώντας άρτους στην πλάτη ή λαμπάδες ανηφόριζαν με τα πόδια, άλλοι εκπληρώνοντας ένα τάμα, άλλοι για πνευματική άσκηση. Γυναίκες ξυπόλητες βάδισαν χιλιόμετρα και όμως όπως είπαν δεν το κατάλαβαν καθόλου. Όπως έλεγαν πως η Παναγία όταν επικαλέστηκαν την Χάρη Της, σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωή τους, της βοήθησε έτσι και τώρα, τους έδωσε δύναμη να διανύσουν όλα αυτά τα χιλιόμετρα χωρίς να το καταλάβουν. Ο δρόμος προς την Παναγία την Αντιφωνήτρια γίνεται όλες αυτές τις μέρες ένα πολύβουο ποτάμι ανθρώπων, που όλοι όμως έχουν την ίδια πίστη, την ίδια ευλάβεια και περιμένουν, σαν θα φθάσουν, υπομονετικά στην σειρά για να προσκυνήσουν την Χάρη της! Για να Της εναποθέσουν τα προβλήματα τους και να την παρακαλέσουν για την επίλυση τους. Αλλά είναι και άλλοι άνθρωποι, εκείνοι που θέλουν να ευχαριστήσουν Την Μεγάλη Μητέρα για τις ευεργεσίες που τους έχει χαρίσει στην ζωή τους.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Πανηγυρικού Εσπερινού και αργά η Παράκληση στην Παναγία που είναι ένα «βάπτισμα» στην χαρά της ζωής, μέσα στο αγιορείτικο αεράκι, το άρωμα του λιβανιού και των αμέτρητων άρτων, που σμίγουν με το κλαδί του βασιλικού που συνοδεύει τα κεριά των ευχών.

Το πρωί της μεγάλης γιορτής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, τον οποίο πλαισίωναν ηγούμενοι, αρχιμανδρίτες και αρκετοί κληρικοί.

Ο Σεπτός Ιεράρχης κηρύττοντας τον Πανηγυρικό της ημέρας στο πολυπληθές εκκλησίασμα ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Σε τούτο το ναό μικρό σε μέγεθος αλλά μεγάλο σε ιστορία κλίναμε το γόνυ της ψυχής μας και παρακαλέσαμε την Παναγία

«Για μια ακόμη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου και στην προσωπική ιστορία του καθενός από μάς, έφθασε η γιορτή της Παναγιάς μας. Και όλοι εμείς συναγμένοι σε τούτο τον ιερό τόπο, σε τούτο το μετερίζι της πίστης, της παράδοσης και του Ορθόδοξου Πολιτισμού, που δέκα αιώνες και πλέον τώρα υμνεί το δικό Της Όνομα, ενώνουμε τις φωνές μας και την ευχαριστούμε για την συνεργία Της στην προσωπική μας σωτηρία και την σωτηρία όλης της ανθρωπότητας. Σήμερα αρχίζει αυτό το κεφάλαιο με την δική Της Γέννηση που έφερε στον κόσμο, όπως λέει το απολυτίκιο, χαρά. Αυτή τη χαρά ευχόμαστε σε όλους σας να έχετε πάντοτε, καθώς τελειώνουμε αυτή την σημερινή μας συλλειτουργία. Όλοι σήμερα, για μια ακόμη φορά σε ετούτο το ναό, το μικρό σε μέγεθος αλλά μεγάλο σε ιστορία, μεγάλο σε θαύματα, μεγάλο σε συμβολισμούς, κλίναμε το γόνυ της ψυχή μας και την παρακαλέσαμε εκφράζοντας Της, από τα μυχιέστατα των καρδιών μας, ό,τι μας προβληματίζει, ό,τι μας απασχολεί, ό,τι μας γεμίζει αγωνία. Σήμερα, για μια ακόμη φορά μπροστά στο χαριτόβρυτο εικόνισμα Της, όλοι μας αποθέσαμε τις ελπίδες μας και Της ζητήσαμε να έρθει αρωγός στην ζωή μας, όπως συχνά πυκνά σε κάθε περίσταση το πράττομε».

Ο Επίσκοπος δεν παρέλειψε στο κήρυγμα του να αναφερθεί και στις εμπόλεμες χώρες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα βλέποντας Την με το βρέφος Της στην αγκαλιά και γνωρίζοντας κάποιες εικόνες, που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας τούτους τους καιρούς σε άλλα μήκη και πλάτη της γης, όπου κάποια αθώα παιδιά σφαγιάζονται, ως μη όφειλε, από την ανθρώπινη παραφροσύνη, Της ζητήσαμε να επέμβει με την Χάρη Της και σε αυτούς τους τόπους και να τους ειρηνεύσει».

Δέκα αιώνες στέκει ασάλευτο εδώ και στέλνει τα δικά του μηνύματα σε όσους το προσκυνούν ταπεινά

«Αυτές τις σκέψεις με πολύ αγάπη απευθύνομε στην δική σας αγάπη σήμερα. Όλοι εσείς που κυκλώνεται τούτο τον ιερό χώρο, τούτη την αγία αυλή, γνωρίζετε τι σημαίνει η Παναγία η Μυριοκεφαλίτισσα, η Αντιφωνήτρια, για τούτο τον τόπο, για τούτο το νομό, για την Κρήτη ολόκληρη. Εκείνη είναι η ελπίδα, η απαντοχή, η καταφυγή, η σκέπη και το αγαλλίαμα. Εκείνη είναι η ακαταίσχυντη Προστασία μας και σε Εκείνη καταφεύγουμε για μια ακόμη φορά σήμερα. Σας ευχαριστώ προσωπικά για την αγάπη σας σε Εκείνη, για τούτο Της το Ιερό Προσκύνημα που δέκα ολόκληρους αιώνες στέκει ασάλευτο εδώ και δίδει τα δικά του μηνύματα σε όλους που το προσκυνούν ταπεινά. Από τότε που ένας μεγάλος Άγιος, ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος, ήρθε εδώ και κατά θαυμαστό τρόπο ανήγειρε τούτο το Μοναστήρι. Αυτό μιλάει διαρκώς στις καρδιές όλων μας και ίσως ο δικός μου λόγος περιττεύει. Χρόνια πολλά και ευλογημένα μέσα στην αγκαλιά και την Θεομητορική στοργή της Παναγίας, εύχομαι προς όλους σας και σας καλώ μαζί μας, να λιτανεύσομε για μια ακόμη φορά το εικόνισμα Της στους δρόμους, λιτανεύοντας και τις δικές μας υπάρξεις ως ακολούθων Της, ουσιαστικά, πραγματικά και κυριολεκτικά και Εκείνη ας μας χαρίζει πάντοτε ό,τι ποθούν οι ψυχές μας αν είναι για την σωτηρία μας. Να είστε όλοι καλά και να μας αξιώνει η Παναγία, επί πολλές σειρές ετών, να ερχόμαστε εδώ και να Της καταθέτομε τα μύρα της αγάπης και τα άνθη της ευγνωμοσύνης μας. Για αυτό που ήταν, για αυτό που έγινε και αυτό που είναι για όλους εμάς».

Στην συνέχεια ακολούθησε η Λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Αντιφωνήτριας, που τιμητικά κρατούσαν άγημα του Ομίλου Βρακοφόρων. Γιά μία ακόμη φορά, στο Πανηγύρι της, η ιερή εικόνα βγαίνει έξω από τον ναό της, για να ευλογήσει τον τόπο τούτο και τους πιστούς που ακολουθούν. Και την ώρα ετούτη, που η μεγάλη Δέσποινα της Χριστιανοσύνης προβάλλει, νοιώθεις ότι ο ουρανός γίνεται ένα με την γη, τα βουνά γείρουν και υποκλίνονται στην Μάνα του Θεού, το καμπαναριό σείεται για να το διαλαλήσει.

Την εορτή της Παναγίας τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή , ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Μιχάλης Καραλαμάκης, Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμενων, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...