Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σύναξη των Στελεχών Κατηχήσεως των Ενοριών της Τριπόλεως στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόπου Νεστάνης Μαντινείας

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Την Κυριακή του Σπορέως, αρχίζουν στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας την λειτουργία τους, τα Κατηχητικά Σχολεία όλων των Βαθμίδων, οι Ενοριακές Ομάδες μελέτης της Αγίας Γραφής, οι Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και τους αποφοίτους και φοιτητές, τα μαθήματα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, η εκμάθηση Η/Υ, κ.λ.π.

Η κατηχητική εκπαίδευση επιδιώκει να καταστήσει τους κατηχητές ικανούς να μεταδίδουν το Ευαγγέλιο σ’ όσους επιθυμούν να εμπιστευτούν τον εαυτό τους στον Ιησού Χριστό.

Ο σκοπός της κατηχητικής εκπαιδεύσεως απαιτεί λοιπόν από τον κατηχητή να είναι ιδιαίτερα κατάλληλος ως προς τη μεταδοτικότητα: «ο ουσιαστικός σκοπός της κατηχητικής μόρφωσης δεν είναι άλλος από το να καταρτίζει άτομα ικανά να γίνουν κοινωνοί του χριστιανικού μηνύματος».

Ο χριστοκεντρικός σκοπός της κατήχησης, που ευνοεί την κοινωνία του κατηχουμένου με τον Ιησού Χριστό, χαρακτηρίζει βαθιά την όλη κατάρτιση των κατηχητών.

Η εν λόγω κατάρτιση δεν επιδιώκει τίποτε άλλο από το να οδηγήσει τον κατηχητή στην αποτελεσματική εμψύχωση μιας κατηχητικής πορείας κατά την οποία, μέσα από αναγκαίους σταθμούς, α) αναγγέλλει τον Ιησού Χριστό, β) κάνει γνωστή τη ζωή στα πλαίσια όλης της ιστορίας της Σωτηρίας, γ) εξηγεί το μυστήριο του Υιού του Θεού ο οποίος σαρκώθηκε για τη σωτηρία μας και, τέλος, δ) βοηθά τον κατηχούμενο να ταυτιστεί με τον Ιησού Χριστό.

Στη δε μετέπειτα δια βίου κατήχηση, ο κατηχητής δεν κάνει άλλο από το να εμβαθύνει τις βασικές αυτές διαστάσεις.

Για τον καλύτερο συντονισμό του Κατηχητικού έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας, την Δευτέρα 29η Σεπτεμβρίου 2014 το απόγευμα, έλαβε χώρα Σύναξη των Στελεχών Κατηχήσεως των Ενοριών της Τριπόλεως στην Ιερά Μονή Γοργοεπηκόπου Νεστάνης Μαντινείας.

Αρχικά τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού στο καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία άρχισε η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου μας ο οποίος και ήταν ο υπεύθυνος της Συνάξεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, μίλησε στους Κατηχητές και τους υπευθύνους των Ενοριών της Τριπόλεως, απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας και οικοδομής προς τα εκλεκτά στελέχη και πρόσκληση μεγαλύτερης συμμετοχικότητος στα δρώμενα του νεανικού έργου.

Τέλος στο περιθώριο της συνάξεως και στα πλαίσια ενός μοναστηριακού κεράσματος το οποίο πρόσφερε η Ιερά Μονή προς τους συγκεντρωμένους συνεργάτες και Κατηχητές, ακολούθησε διάλογος, συζητήθηκαν διάφορα θέματα τα οποία άπτονται του Κατηχητικού έργου των Ενοριών, ενώ ακούστηκαν χρήσιμες απόψεις από τους παρευρισκομένους.

Κλείνοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προέβη στην επίδοση ενός Κατηχητικού Βοηθήματος προς τους υπευθύνους των κατηχητικών Σχολείων για να το έχουν ως πολύτιμο εφόδιό τους για την φετινή χρονιά και ευχήθηκε καλή αρχή σε όλους και ανανέωσε την συνάντηση αυτή σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένοντας τα πρώτα αλλά σημαντικά θεοφώτιστα και καρποφόρα αποτελέσματα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...