Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Κλειστό από σήμερα το «Γεύμα Αγάπης» του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Με δάκρυα στα μάτια και με μεγάλη συγκίνηση παρουσία των εθελοντριών ο εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου π. Ελευθέριος Μίχος ανήγγειλε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλόπτωχου Ταμείου του Ιερού Ναού να αναστείλει την λειτουργία του συσσιτίου και της ιματιοθήκης. Αυτό σημαίνει πως 150 άποροι άνθρωποι που σιτίζονταν καθημερινά τα τελευταία 6 χρόνια με το "Γεύμα Αγάπης", από σήμερα μένουν χωρίς φαγητό. Όπως εξήγησε ο π. Ελευθέριος η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από την μη υλοποίηση της υπόσχεσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ενταχθεί η ανέγερση νέου καταλλήλου κτιρίου για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις του συσσιτίου δεν πληρούν της στοιχειώδης προδιαγραφές για παρασκευή και φύλαξη του φαγητού.

Αναλυτικά ο π. Ελευθέριος Μίχος ανέφερε:
«Στην ενορία του Ιερού Ναού ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ¨ Ναυπλίου, πριν έξι χρόνια δημιουργήσαμε το ¨Γεύμα αγάπης¨ για άπορους συνανθρώπους μας και στην συνέχεια την ¨Ιματιοθήκη της αγάπης¨. Το συσσίτιο σήμερα εξυπηρετεί 150 άτομα κάθε μέρα, ενώ η Ιματιοθήκη περίπου 500 άτομα τον μήνα. Ο αυξανόμενος, όμως, αριθμός των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, καθιστά αναγκαία την ύπαρξη υποδομής σε κτίρια και εξοπλισμό, δεδομένου ότι το συσσίτιο λειτουργεί μέσα σε τροχόσπιτα, ενώ η Ιματιοθήκη σε τέσσερα διαφορετικά σημεία. Η λύση του ανωτέρω προβλήματος είναι η ενοποίηση όλων αυτών των κοινωνικών δομών σε ένα ενιαίο και λειτουργικό κτίριο.

Προκειμένου να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον, λόγω της αντικανονικής φύλαξης και αποθήκευσης των τροφίμων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωσή τους, ζητήσαμε από τον Δήμο Ναυπλιέων την δημιουργία νέου κτιρίου σε χώρο του Ιερού Ναού, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Έχοντας την διαβεβαίωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι το έργο ανέγερσης κτιρίου για σίτιση απόρων θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013,με φορέα υλοποίησης τον Δήμο, συνεχίσαμε την λειτουργία του συσσιτίου μέσα στα τροχόσπιτα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσβλέποντας στην άμεση υλοποίηση της διαβεβαίωσης. Δυστυχώς, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν κατέστη δυνατή η ένταξη στο ΕΣΠΑ, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική περίοδο.

Για τους λόγους αυτούς, το διοικητικό συμβούλιο του φιλοπτώχου ταμείου του Ιερού Ναού ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ¨ Ναυπλίου, αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του συσσιτίου και της ιματιοθήκης, αρχομένης από σήμερα, έως ότου ενταχθεί η ανέγερση του κτιρίου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα μέλη του συμβουλίου, αδυνατούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της συνέχισης της λειτουργίας του συσσιτίου υπό τις παρούσες επικίνδυνες συνθήκες. Εάν βεβαίως, οποιοσδήποτε φορέας θεωρεί ως ιδανικές τις συνθήκες λειτουργίας του συσσιτίου, προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε την χρήση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, ώστε με αποκλειστική του ευθύνη να τις λειτουργήσει.

Τελειώνοντας, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της ψυχής μου, τις κυρίες του συμβουλίου του φιλοπτώχου ταμείου, τις εθελόντριες και τους εθελοντές, οι οποίοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους χωρίς να λογαριάσουν κόπο και χρόνο, αλλά και όσους μας βοήθησαν δίνοντας τρόφιμα ή χρήματα.»









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...